Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Μελιτζάνες στο Φούρνο με Τυριά – Baked Aubergines with Cheese

 Οι μελιτζάνες είναι το κατ΄εξοχήν καλοκαιρινό λαχανικό και πολύ αγαπημένο της Ελληνικής Κουζίνας. Συνδυάζεται κυρίως με σάλτσα τομάτας, τηγανίζεται με κουρκούτι, ψήνεται για να γίνει νοστιμότατη σαλάτα ή γεμίζεται με κιμά ή τυριά. Μαγειρεύεται στην κατσαρόλα ή ψήνεται στο φούρνο και πάντα δημιουργεί νοστιμότατα πιάτα!
Με τυριά σας προτείνω να τις συνδυάσετε κι εσείς αλλά να μην χρησιμοποιήσετε υπερβολική ποσότητα και καλύψετε τη γεύση τους! 
Διότι τα πολλά τυριά θα κάνουν το φαγητό, όταν ψηθεί, να θυμίζει έντονα πίτσα!






Τα Υλικά
(Για δύο μικρά πυρέξ)

4 μελιτζάνες φλάσκες, μακρουλές, κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ.
1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στην πρέσα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
300γραμ. χυμός τομάτας
1 κ. σ. πελτές τομάτας
1 κ. γ. αποξηραμένο θυμάρι
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 φλιτζάνι θρυμματισμένη φέτα, όχι πολύ σκληρή
½ φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα, όχι πολύ πικάντικη
300γραμ. κεφαλοτύρι κομμένο σε χονδρές φέτες
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες



Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε χονδρές φέτες.
Τις βάζουμε σ΄ένα σουρωτήρι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να σταθούν περίπου μισή ώρα.
Κατόπιν τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας, τις βάζουμε μέσα σ΄ένα μπολ  και τις ραντίζουμε με λίγο από το ελαιόλαδο.




Αραδιάζω τις φέτες μελιτζάνας σε ένα ρηχό ταψί φούρνου σε μονή στρώση, και τις ψήνουμε στο γκριλ για 3 – 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Όταν αρχίσουν να ροδίζουν, τις βγάζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.









Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθούν.









Κατόπιν προσθέτουμε το χυμό και τον πελτέ τομάτας και βράζουμε τη σάλτσα για περίπου 10 λεπτά πάνω σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το θυμάρι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.










Απλώνουμε στη βάση του πυρέξ 2 κ. σ. σάλτα και σκεπάζουμε με μία στρώση μελιτζάνες.








Από πάνω σκορπίζουμε θρυμματισμένη φέτα και ρίχνουμε 2 κ. σ. σάλτσα.
Σκεπάζουμε με μία άλλη στρώση μελιτζάνες, σκορπίζουμε θρυμματισμένη φέτα και ρίχνουμε 4 κ. σ. σάλτσα.










Πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα και καλύπτουμε με φέτες κεφαλοτύρι.Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και το άλλο πυρέξ.






Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα για περίπου 50 λεπτά.


Σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές αλλά και κρύες είναι νόστιμες.


Καλή όρεξη! 

2 σχόλια:

  1. Αγαπημένο φαγητό Ελένη μου που τρώγεται απ' όλη την οικογένεια χωρίς παράπονα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H μελιτζάνα είναι από μονη της καλοκαιρι Ελεν ;)
    Και με ντομάτα και τυριά το καλύτερο.
    Συμφωνώ για τα πολλά τυριά. Με ντοματοσαλάτα και ψωμί το καλύτερο φαγητό.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή