Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Κέικ Πορτοκαλιού με Cranberries – Orange Cake with Cranberries

Ένα πολύ νόστιμο και αρωματικό κέικ, με χρώμα και ψήγματα σοκολάτας, χωρίς πολλά αυγά και καθόλου βούτυρο.
Με αυτό θα συνοδεύσουμε το τσάι, τη ζεστή σοκολάτα και τον καφέ μας αλλά ταιριάζει ιδανικό και με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού!
Δοκιμάστε το, όπως εσείς θέλετε!






Τα Υλικά

350γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 τσιμπιά αλάτι
2 ½ κουταλάκια baking powder
½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
2 κουταλάκια ξύσμα αψέκαστου πορτοκαλιού
½ κουταλάκι ξύσμα αψέκαστου λεμονιού
1 φλιτζάνι ζάχαρη, καστανή ή λευκή
2 μέτρια αυγά
120ml ελαιόλαδο
200ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
του φλιτζανιού αποξηραμένα Cranberries (Κράνα)
½ φλιτζάνια νιφάδες πικρής σοκολάτας

Για τη φόρμα
1 κουταλιά βούτυρο
1 κουταλιά αλεύρι

1-2 κουταλιές ζάχαρη άχνη

Οδηγίες

Βουτυρώνουμε μία μέτρια φόρμα για κέικ και την αλευρώνουμε. Τη χτυπάμε ανάποδα, για να πέσει το επιπλέον αλεύρι.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το αλάτι και το baking powder. 
Πλένουμε καλά το πορτοκάλι και το λεμόνι και τρίβουμε τις φλοίδες τους με ψιλό τρίφτη. Ετοιμάζουμε το φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.






Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα. Μόλις γίνουν σαν κρέμα, προσθέτουμε σε ροή το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα και κατόπιν το ξύσμα από τα εσπεριδοειδή.










Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα ή μία σπάτουλα.









Εν συνεχεία προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Τελευταία προσθέτουμε στο χυλό του κέικ τα κράνα και τις νιφάδες σοκολάτας και ανακατεύουμε, για να κατανεμηθούν ομοιόμορφα.






Ρίχνουμε το μείγμα στην έτοιμη φόρμα και ψήνουμε το κέικ στον αέρα στους 170º C για 50 λεπτά ή μία ώρα, ανάλογα με το φούρνο μας.
Πριν βγάλουμε το κέικ από το φούρνο δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι, αν έχει ψηθεί.


Όταν είναι έτοιμο το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια συρμάτινη βάση και το αφήνουμε να κρυώσει.
Κοσκινίζουμε στην επιφάνειά του ελάχιστη ζάχαρη άχνη.


Το κόβουμε και το σερβίρουμε.



Καλή επιτυχία!

14 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο Ελένη, προς το παρόν κάνουμε διάλειμμα από τα κέικ, πάμε σε μηλόπιτες και πορτοκαλόπιτες αυτά ζητάει η παρέα.
    Φιλιά και καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ καλά κάνετε Ξανθή μου. Κι αυτό έχει πορτοκάλι και είναι πολύ αρωματικό.
      Όταν βρεις χρόνο για κέικ, δοκίμασε το.
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  2. Περνάω την φάση των κράμπερις... οποτε εχω πολλά για να βάλω στο κέικ χα χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να λοιπόν μία άλλη πρόταση για να τα αξιοποιήσεις.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  3. ελενη φαινετα τοσο λαχταριστο το κεικ σου,ετσι στιβαρο και αρωματικο,να ειχα ενα κομματακι τωρα με τον καφε μου...αχ!!!
    καλη εβδομαδααααα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή εβδομάδα, Κική!
      Είναι αρκετά νόστιμο, αρωματικό και αφράτο.
      Πώς θα μπορούσα να σε κεράσω λίγο κέικ για το καφεδάκι σου;

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραίο φαίνεται! Ευχαριστούμε! Αν θέλεις, πέρνα μια βόλτα κι από δω: http://plektomaniac.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Ελένη μου!! Σκέτη νοστιμιά το κέικ σου!!! Ταιριάζουν υπέροχα το πορτοκάλι με τα cranberries!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Κική μου!
      Χαίρομαι που σου άρεσε ο συνδυασμός των υλικών του κέικ.
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  6. Το πορτοκάλι με τα cranberries είναι από τους αγαπημένους μου συνδυασμούς, δροσερός και πολύ ιδιαίτερος.
    Μου αρέσει και η πινελιά της σοκολάτας, προσδίδει στο σύνολο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ερμιόνη μου!
      Όντως τα υλικά έδεσα πολύ γευστικά και το αποτέλεσμα ήταν νοστιμότατο.
      Και η σοκολάτα έδωσε ένταση!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  7. Ωραίος συνδυασμός αρωμάτων, Ελένη μου.
    Και οπτικά φαίνεται εξαιρετικά αφράτο το κεϊκ σου.
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου και στους εμάς άρεσε πολύ αυτό το κέικ και το έφτιαξα πάλι.
      Είναι νόστιμο, αρωματικό και κρατάει φρέσκο αρκετές μέρες.
      Σου το προτείνω.
      Φιλάκια

      Διαγραφή