Ένα αγαπημένο και νοστιμότατο πιάτο που μας έρχεται από την Πόλη ή τη
Σμύρνη. Ξαναθύμισε ή έμαθε στην ηπειρωτική Ελλάδα το άρωμα και τη γλυκιά
γεύση του κύμινου αλλά και τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία μας.
Τα υλικά, με τα οποία ζυμώνεται ο κιμάς, είναι συγκεκριμένα για να δώσουν
άρωμα και γεύση και να μας βοηθήσουν να πετύχουμε αφράτα και πεντανόστιμα
σουτζουκάκια.
Κι όπως έλεγε η μαμά της φίλης μου της Γιώτας, που ήταν εξαιρετική μαγείρισσα, "τα μυστικά της επιτυχίας είναι τα εξής: να μουλιάσουμε το ψωμί μέσα σε κόκκινο
κρασί, να μην βάλουμε καθόλου κρεμμύδι αλλά σκόρδο, να χρησιμοποιήσουμε τα
σωστά μπαχαρικά και να ζυμώσουμε πολύ καλά τον κιμά".
Στη μνήμη της υπέροχης κυρά Λαμπρινής είναι αφιερωμένη η σημερινή συνταγή!
Τα Υλικά
(Για 5 μερίδες)
500γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
5-6 σκελίδες σκόρδο
4 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού
250 ml. μαυροδάφνη
1 ½ κουταλάκι κύμινο, σκόνη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη Σάλτσα
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά τομάτα πελτέ
300γραμ. τριμμένες τομάτες
100ml κόκκινο κρασί
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κύμινο, σκόνη
2 φύλλα δάφνης
1 ξυλάκι κανέλα
3-4 κόκκοι μπαχάρι
1 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το τηγάνισμα (προαιρετικά)
Οδηγίες
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέσα σένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε λίγα-λίγα τα
σουτζουκάκια και από τις δύο πλευρές. Βάζουμε τα τηγανισμένα σουτζουκάκια μέσα
σε ένα πυρέξ ή ταψάκι σε σειρές.
Ετοιμάζουμε τη Σάλτσα
Μέσα στο ήδη ζεστό ελαιόλαδο σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μέχρι να
πάρουν ένα ξανθό χρώμα αλλά να μην καούν.
Προσθέτουμε τις τομάτες, τον πελτέ, το κρασί, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, αλάτι
και πιπέρι και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό ή και περισσότερο. Αν βράσουμε τα
σουτζουκάκια μέσα στη σάλτσα θα πρέπει η ποσότητά της να είναι αρκετή, ώστε να
τα σκεπάσει.
Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για δέκα λεπτά και μετά προσθέτουμε τα σουτζουκάκια.
Βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Διαφορετικά ρίχνουμε τη σάλτσα μέσα στο πυρέξ, στο οποίο έχουμε βάλει τα
σουτζουκάκια και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.
Τα σερβίρουμε ζεστά με πουρέ πατάτας ή πιλάφι, κλασικά, οπότε φροντίζουμε
να έχει μείνει αρκετή ποσότητα σάλτσας, ή με τραγανές πατάτες φούρνου σαν
τηγανιτές. (Η συνταγή εδώ).
Καλή όρεξη!
Μοσχομύρισαν τα σουτζουκάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κύμινο έχει μια ιδιαίτερη γεύση κι όπου μπαίνει κυριαρχεί (αλλά δεν πρέπει να το λυπάσαι, θέλει να βάλεις αρκετό :) ). Το βάζω στους ρεβιθοκεφτέδες σου κι η κόρη μου ξετρελένεται, παρόλο που γενικά δεν τα πάει καλά με τις έντονες γεύσεις.
Α! και 500 γρ. κιμά θαρρώ, ε;
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΔιαγραφήΜ' αρέσει που τα "πατάς" στο κύμινο και το σκόρδο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαγάκι αγαπημένο που αποκλείεται να αφήσει κάποιον αδιάφορο.
Καλή Τσικνοπέμπτη Ελενάκι μου, να περάσεις πολύ όμορφα!
Φιλιά!
Εξαιρετικά! Αγαπαμε οι περισσότεροι τα σουτζουκάκια και ειδικα τα καλομαγειρεμενα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ξημέρωμα!
Σε φιλώ :)
Αγαπημένο πιάτο και με το κύμινο και το σκόρδο απογειώνονται τα σουτζουκάκια! Ελπίζω να πέρασες μιαν όμορφη τσικνοπέμπτη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά Ελένη!
Φαγητάρα!!!!!!!!!!!!!! Με μπόλικο σκόρδο, κύμινο και μαυροδάφνη!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή