Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Θράψαλα με Ούζο και Ντομάτα

Τα Θράψαλα είναι ξαδέρφια με τα καλαμάρια, έχουν πολλές ομοιότητες με αυτά αλλά και διαφορές. Τα ξεχωρίζουμε από τα δέκα ισομήκη πλοκάμια τους και το τριγωνικό πτερύγιό τους.
Δεν τα θεωρούσα πολύ γευστικά αλλά αποδείχτηκε ότι είχα κάνει λάθος! Είναι εξαιρετικά!
Καθαρίζονται, όπως και τα καλαμάρια: τραβάμε τα πλοκάμια και αποσπάται και το περιεχόμενο της κοιλιάς τους. Πρέπει όμως να επιμείνουμε στην αφαίρεση του κόκκαλου-φτερού, διότι είναι πιο λεπτό από αυτό του καλαμαριού.
Τα μαγειρεύουμε, σχεδόν όπως και τα καλαμάρια και έχουμε ένα νοστιμότατο πιάτο θαλασσινών! Δοκιμάστε τα!



Τα Υλικά
(Για 4-5 μερίδες)

1 κιλό θράψαλα, καθαρισμένα και κομμένα
1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι, κομμένο φετάκια
300γραμ. χυμός ντομάτας  
½ ποτήρι του κρασιού ούζο
⅓ του φλιτζανιού ελαιόλαδο
3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
1 φύλλο δάφνης


Οδηγίες





Καθαρίζουμε τα θράψαλα: αφαιρούμε τα εντόσθια, τα μάτια και το στόμα. Τα πλένουμε πάρα πολύ καλά, τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν από τα υγρά τους.








Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε και τα θράψαλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι ν΄ αλλάξουν χρώμα και να κοκκινίσουν. Τότε σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε το φαγητό να βράσει λίγο ακόμα, μέχρι να εξατμιστεί το οινόπνευμα.





Εν συνεχεία ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, τη δάφνη και τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε τη χύτρα ταχύτητας και τα βράζουμε περίπου 15 λεπτά ή όσο προτείνει ο κατασκευαστής της.
Όταν είναι έτοιμα, ανοίγουμε τη χύτρα, προσθέτουμε αλάτι και συνεχίζουμε για λίγο το βράσιμο, μέχρι να μελώσει η σάλτσα.



Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε τη δάφνη, ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Τα σερβίρουμε ζεστά και τα συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι ή άγριο ρύζι.


Καλή σας όρεξη!

27 σχόλια:

  1. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ θράψαλα, όμως η ανάρτησή σου μου βάζει ιδέες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαγείρισα!
      Κι εγώ δεν είχα δοκιμάσει, αλλά είδα τί έχανα!
      Θα επαναλάβω τη συνταγή προσεχώς.
      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Φοβερό πιατο,και φανταζομαι και μυρωδάτο με το ούζο ,ασε που θα μαλακωνει και τα θράψαλα,τέλειο φάινεται ,φιλιά καλη εβδομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Νέλη!
      Όντως έγινε πολύ αρωματικό, αφού τα μέθυσα! Τα έβαλα και στη χύτρα και έγιναν πολύ γρήγορα.
      μας άρεσαν πολύ.
      Καλή εβδομάδα
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Να έρθω για τραπέζι Ελένη μου;

    Το πως αγαπώ τα θαλασσινά, δεν λέγεται... Και τα έχεις συνδυάσει υπέροχα στις αρώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου, σε περιμένω με χαρά!
      Κι εμείς λατρεύουμε τα θαλασσινά, που, όταν είναι φρέσκα, είναι νοστιμότατα!
      Καλή εβδομάδα!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Ελένη παρόλο που τρώμε πολλά θαλασσινά πάντα αγοράζω καλαμαράκια, τα θεωρώ πιο σκληρά τα θράψαλα.
    Θα δοκιμάσω με καλαμαράκια λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου, αν σου πω ότι ήταν πιο νόστιμα από τα καλαμαράκια θα με πιστεύσεις;
      Όντως έτσι ήταν! Σου προτείνω δοκιμή.
      καλή εβδομάδα και καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Πω πω, τι ωραίο τραπέζι κάνει αυτό το πιάτο! Άξια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Μάρθα μου, κόπιασε!
      Καλό σου βράδυ!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  6. Μια θαλασσινή νοστιμιά επέλεξες για να ξεκινήσει η εβδομάδα Ελένη μου!
    Υπέροχοι συνδυασμοί που δίνουν ένα πολύ γευστικό πιάτο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Έλενα!
      Τα θαλασσινά είναι υπέροχα και μας επιτρέπουν ποικίλους συνδυασμούς!
      Αν είναι και πολύ φρέσκα, τότε το αποτέλεσμα όντως είναι γευστικότατο!
      Καλή εβδομάδα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. εγώ πάλι όπου βρω θράψαλα.. τα προτιμώ!!!!!! μου αρέσει η μαγειρική εκδοχή σου...

    φιλιά πολλά... καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου, Σπυριδούλα μου, γιατί τα δοκίμασα και μου άρεσαν πολύ!
      Καλή εβδομάδα, να είσαι καλά!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Τρομερός μεζές! Ελένη μου μου άναψες φωτιές! Πώς να λέγονται τα θράψαλα στα Αγγλικά? squid, μάλλον όχι αυτά είναι τα καλαμάρια? Illex? flying squid? ... Έχω βασικές απορίες...
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Αγγελική μου!
      Πράγματι έγινανα ανέλπιστα πολύ νόστιμα, αν και η πρώτη σκέψη ήταν να τα ψήσω και να τα κάνω σαλάτα αλά Ιταλικά! Έτσι όμως έγιναν μαλακά και σε χρόνο μηδέν, λόγω χύτρας.
      Εδώ τα λένε flying squid, όσοι μιλάνε λίγα Αγγλικά. Αν βρεις πιο μεγάλα, δοκίμασέ τα ψητά, σε δυνατή φωτιά. Άλλη γεύση!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Φοβερή συνταγή. Μου αρέσουν πολύ.
    Θράψαλα δεν έχω δοκιμάσει ποτέ και δεν έχω γνώμη. Πάντα αγόραζα καλαμάρια.
    Όμως θα ήθελα να αγοράσω μια φορά. Να δω τη διαφορά τους δηλαδή. Είμαι πολύ περίεργη, γιατί όλοι τα έχουν σε δεύτερη μοίρα και δεν καταλαβαίνω το γιατί. Πάντως τα μαγείρεψες υπέροχα. Μου αρέσουν αυτές οι συνταγές!!
    Μπράβο σου Ελένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Χρυσαυγή μου!
      Κι εγώ δεν είχα δοκιμάσει άλλη φορά θράψαλα αλλά μου φάνηκαν νοστιμότατα και πιο μαλακά από τα καλαμάρια, όταν μαγειρεύονται κοκκινιστά. Θα τα ξαναπάρω, όποτε βρω φρέσκα.
      Πολλά πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Μπράβο Ελένη μου, σούπερ ανάρτηση με σούπερ θαλασσινό!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Λίλα μου, εσύ γνωρίζεις πολύ καλά τα θαλασσινά.
      Όταν είναι φρέσκα, είναι όλα υπέροχα!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  11. Πολύ ωραίο φαγητό Ελένη μου και θυμίζει καλοκαίρι!!!!! Τα θράψαλα μου αρέσουν πολύ και παίρνω όταν δεν βρίσκω μικρά καλαμαράκια γιατί είναι πιο μαλακά!!!
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως θυμίζει καλοκαίρι, Κική μου, αν δεν γνωρίζω, πότε είναι η εποχή τους.
      Έτσι να βρήκα κι εγώ, πιο μαλακά.
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα Ελενάκι μου..ελπίζω να περνάς όμορφα..ύστερα απο μικρή απουσία μου απο την γειτονίτσα μου επέστρεψα και βλέπω θαύματα στις κουζίνες!!!λαχταριστή η συνταγή σου με τα θράψαλα!!σίγουρα θα ενθουσιάσει!!σου στέλνω την αγάπη μου και άπειρα φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Καίτη μου!
      Καλώς μας ήλθες πάλι και μας έδωσες ένα υπέροχο, νοσταλγικό ποίημα!
      Σ' ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό, να είσαι πάντα καλά!
      Σ' ευχαριστώ πολύ και για τα καλά σου λόγια.
      Πολλά πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  13. Εγώ τα ήξερα και δεν τα υποτιμούσα,πήρα μια μικρή βοήθεια....όμως.Τέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή