Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Κέικ με Μαστίχα και Καραμελωμένα Φρούτα

Ένα πανεύκολο, πολύ αφράτο και νοστιμότατο κέικ, αρωματισμένο με τη μοναδική Μαστίχα Χίου, που το κάνει ξεχωριστό. Μικρές ψηφίδες από ζαχαρωμένες φλοίδες εσπεριδοειδών χαρίζουν χρώμα και εξαιρετική γεύση.
Διατηρείται φρέσκο και λαχταριστό και τις επόμενες μέρες. Αν δεν καταναλωθεί αμέσως μπορεί να πάει και μέχρι την παραλία ή το σχολείο! Εξαρτάται από την εποχή!
Αν μείνει στο σπίτι είναι ιδανικό για να συνοδεύσουμε το απογευματινό μας καφεδάκι και να απολαύσουμε άρωμα και γεύση.



Τα Υλικά

2 φλιτζάνια/250γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι/250ml γάλα πλήρες
125γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 μεγάλα αυγά
2 ½ κουταλάκια baking powder
1 πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι/185γραμ. μαλακή καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι μαστίχα, τριμμένη με μία κουταλιά ζάχαρη
⅔ φλιτζανιού ζαχαρωμένες φλοίδες εσπεριδοειδών, ψιλοκομμένες

Διακόσμηση

1-2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
1-2 κουταλιές πολύχρωμη τρούφα


Οδηγίες



Σε βαθύ μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το baking powder, το αλάτι και τη μαστίχα.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ώσπου να αφρατεύσουν. 









Κατόπιν προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.









Τέλος προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ζαχαρωμένες φλοίδες και ανακατεύουμε απαλά, για να ενσωματωθούν με το μείγμα του κέικ.










Γεμίζουμε μία καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα του κέικ και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC αντιστάσεις (160°C στον αέρα) για 50 περίπου 20 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο.





Για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί, κάνουμε το τεστ με τη λεπίδα ενός μαχαιριού.
Το βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε για δέκα λεπτά μέσα στη φόρμα.


Μετά το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει, πάνω σε συρμάτινη βάση.
Διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη και πολύχρωμη τρούφα.


Καλή επιτυχία!

12 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελένη μου... πολύ ωραίο και αρωματικό έγινε το κέικ σου! Ζηλευτό θα έλεγα αν κι εγώ... αδύνατον να βάλωσε κέικ μαστίχα γιατί δεν θα το φάνε... βάζω ελάχιστη στο σάμαλι και σε ρυζόγαλο...
    Φιλάκια και καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κική μου, καλό μήνα και καλή εβδομάδα!
      Λυπάμαι που δεν σας αρέσει η μαστίχα αλλά είναι το βασικό συστατικό αυτού του κέικ. Μπορείς να βάλεις ελάχιστη;
      Ταιριάζει πολύ με τα ζαχαρωμένα φρούτα.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  2. Εγώ πάλι θα βάλω μαστίχα και θα βγάλω τα καραμελωμένα φρουτάκια και θα το απολαύσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα φρουτάκια ψιλοκομμένα δεν φαίνονται πολύ, όταν τα τρως, Μάρθα μου!
      Πάντως, κάθε συνταγή επιδέχεται αρκετές αλλάγές και προσαρμογές.

      Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Μαστίχα!!
    Αγαπημένη τόσο όσο και η βανίλια :-))
    Και η προσθήκη μαύρη ζάχαρης σαφώς μαζί με τις φλούδες από τα εσπεριδοειδή θα το κάνουν πιο "ζουμερο" στην υφή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, καλή μου Πηνελόπη!
      Όντως γίνεται εξαιρετικό, μαλακό και αρωματικό.
      Την επομένη φορά θα κεράσω!
      Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  4. Για μένα που λατρεύω την μαστίχα, το ιδανικό κέικ!
    Φιλιά Ελενάκι, καλό σου απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει, Έλενα!
      Καλώς ήρθες από τις διακοπές σου.
      Καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Εγώ πάλι το τσακίζω όπως είναι και με τη μαστίχα και τα φρουτάκια! Υπέροχο κέηκ!!! Καλό απόγευμα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Έφη!
      Κι εμείς το τσακίσαμε, χωρίς να παραλείψουμε κανένα συστατικό του και μας άρεσε πολύ!
      Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα Ελένη μου!
    Το κέικ σήμερα μ΄ αρέσει πολύ.
    Είναι όμορφο, αρωματικότατο και πεντανόστιμο!


    Φιλιά σας πολλά και καλό Σ/Κ!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ζαμπία μου, και καλή εβδομάδα!
      Κρίμα που δεν έμεινε για να κεράσω μια -έστω- ζουμερή και αρωματική φετούλα!
      Είναι εύκολο κέικ με ξεχωριστή γεύση.

      Καλό φθινόπωρο να έχουμε!
      Φιλάκια

      Διαγραφή