Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Γαλακτομπούρεκο

Κέρασμα ένα αγαπημένο γλυκό ταψιού, αφράτο και γευστικότατο, που, παρά το όνομά του, είναι Ελληνικότατο. 
Απαραίτητα συστατικά του είναι το φρέσκο βούτυρο, η λαχταριστή γαλατόκρεμα και γλυκό σιρόπι τόσο, όσο μας αρέσει. 

Η κανέλλα και το λεμόνι απαραίτητα, θα προσθέσουν άρωμα και γεύση και ειδικά η κανέλα θα το . . . μετατοπίσει λίγο ανατολικά!




Όταν ακόμα είναι ζεστό, μπορεί να αντικατασταθεί το σιρόπι ζάχαρης από ένα αρωματικό μέλι. Το μέλι θα δημιουργήσει σιρόπι και το φύλλο θα παραμείνει τραγανό.


Οι συνταγές που κυκλοφορούν είναι πολλές και διαφέρουν ως προς τα συστατικά της κρέμας. 

Μετά από πολλές δοκιμές, ξαναγύρισα σε μια παλιά δοκιμασμένη συνταγή της μητέρας μου που έχει και συναισθηματική αξία για μένα. 
Δοκιμάστε τη. Θα σας αρέσει!




Τ α Υ λ ι κ ά


1 πακέτο φύλλο κρούστας, 10-12 φύλλα

 
Κρέμα

 
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
8 φλιτζάνια φρέσκο γάλα
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 βανίλια
2 κουταλιές βούτυρο
αγελάδας
Βούτυρο φρέσκο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
 

 
Σιρόπι

 
2 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
Φλούδα λεμονιού
(Αφού βράσουν τα υλικά του σιροπιού για 8 λεπτά, ρίχνουμε 1 κουταλιά χυμό λεμονιού)



Ο δ η γ ί ε ς






Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα κρύο και ανακατεύουμε μέσα τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Ανάβουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε το μείγμα συνεχώς, μέχρι να πήξει (περίπου 10 λεπτά). Δεν σταματάμε το ανακάτεμα, για να μην κολλήσει η κρέμα στην κατσαρόλα. Όταν η κρέμα αρχίσει να βράζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά.




 

Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά, προσθέτουμε μερικές κουταλιές κρέμα, ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στην κρέμα. Προσθέτουμε επίσης τη βανίλια και τις δύο κουταλιές βούτυρο.







Σε ένα κανονικό πυρέξ ή ταψάκι βουτυρωμένο, στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα ένα-ένα. Ρίχνουμε πάνω στα φύλλα την κρέμα και την ισιώνουμε.

Γυρνάμε το περίσσευμα του φύλλου πάνω στην κρέμα και βουτυρώνουμε. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, που τα έχουμε βουτυρώσει κι αυτά. 






 Ό,τι περισσεύει, το κόβουμε και το υπόλοιπο το γυρνάμε με βρεγμένα τα δάχτυλά μας προς τα μέσα.




 






Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του γλυκού και χαράζουμε ελαφρά σε κομμάτια. Προσέχουμε να μην χαράξουμε μέχρι κάτω και κοπούν τα κάτω φύλλα και χυθεί η κρέμα. Ραντίζουμε με λίγο νερό.












 



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο, πάνω κάτω, περίπου 50-60 λεπτά, έως ότου ροδοκοκκινίσει το φύλλο. Όταν ψηθεί το γλυκό, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. 







Στη συνέχεια φτιάχνουμε το καυτό σιρόπι και περιχύνουμε το κρύο γλυκό. Αν θέλουμε, διακοσμούμε με λίγη κανέλα!
Όταν κρυώσει, το κόβουμε και το σερβίρουμε. 
Καλή επιτυχία!



5 σχόλια:

  1. καλημέρα Ελένη μυ , στην Αχαϊα το φτιάχνουμε πολύ συχνά το γαλακτομπούρεκο! Κράτησε το πιατάκι με το κομμάτι σου και στείλε μου το ταψί σε παρακαλώ!!!!

    καλημέρα καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελενάκι μου το λααααατρεύω!!!!!!
    νομίζω ότι μου ήρθε η γεύση του στο στόμα μου, τόσο έντονη είναι η φωτογραφία !!!!

    παιρνω κομμάτι για τον καφέ μου !!!

    καλό και σιροπιαστό μήνα !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Αφροδίτη. Και στην Ηλεία το συνηθίζουν πολύ και το αγαπούν-είναι και το αγαπημένο γλυκό του συζύγου μου- το φτιάχνω κι εγώ πολύ συχνά. Πάρτο όλο, υπάρχει αρκετό, γιατί συνήθως φτάχνω και για χάρισμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό μήνα, Μαρία μου, με υγεία.
    Όλο το ταψάκι μπορείς να πάρεις, έτσι φρέσκο που είναι. Το ένα το εξαφανίσαμε ζεστό ζεστό, ας είναι καλά και οι φίλοι μας-λένε ότι στο δεύτερο κομμάτι το καταλαβαίνεις!
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πω...πω...πω...τι άλλο να πω...έχει γεμίσει το στόμα μου από την γεύση της υπέροχης κρέμας του γαλακτομπούρεκου...Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή