Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Αρωματικό Ελαιόλαδο

Το ωμό ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία μας αλλά πάντοτε πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο. Τώρα το καλοκαίρι το απολαμβάνουμε μέσα στην κλασική ντοματοσαλάτα, που της χαρίζει πλούσια γεύση, και σε όλα τα λαδερά.
Μπορούμε όμως ευκολότατα να το αρωματίσουμε, με διάφορα φρέσκα ή αποξηραμένα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, για να νοστιμίσουμε μ’ αυτό τις σαλάτες μας, τα ψητά κρεατικά και τα ψάρια, τα τυριά, ακόμα και τον κλασικό ντάκο.
Μια νοστιμιά πανεύκολη που αξίζει να τη δοκιμάσουμε!


Τι θα χρειαστούμε

Μερικά γυάλινα μπουκάλια ή βάζα, καλά πλυμένα με ζεστό νερό και στραγγισμένα
500ml ελαιόλαδο, κατά προτίμηση βιολογικό
Βότανα ή μπαχαρικά της αρεσκείας μας σε μικρές ποσότητες, καλά πλυμένα και στεγνωμένα

Οδηγίες

Βάζουμε τα βότανα ή τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας μέσα σε κάθε μπουκάλι και μετά το γεμίζουμε με ελαιόλαδο.
Κλείνουμε καλά το μπουκάλι και το αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος για περίπου τρεις εβδομάδες.
Μετά από αυτό το διάστημα, το λάδι μας θα έχει αρωματιστεί υπέροχα και θα είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε αλλά πάντοτε ωμό! 
  • Βότανα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε:

2-3 κλαδάκια δενδρολίβανου ή θυμάρι ή βασιλικό ή εστραγκόν ή δίκταμο ή 5-6 φύλλα κάρυ 
  • Μπαχαρικά
2-3 ξυλάκια κανέλας, 5-6 καρφάκια γαρίφαλα, 20 κόκκοι μαύρου πιπεριού με 5 κόκκους μπαχάρι, 1 κουταλιά σπόροι κύμινου, 1 κουταλιά σπόροι μάραθου 
  • Ακόμα

Φλοίδες λεμονιού και πορτοκαλιού, 4-5 σκελίδες σκόρδο, 4 μικρές καυτερές κόκκινες πιπεριές

Πειραματιζόμαστε, κάνοντας διάφορους συνδυασμούς και δοκιμάζουμε, αναμειγνύοντας όσα υλικά σας αρέσουν πολύ.
Πάντως όποιο άρωμα ή γεύση θα έχει το σπιτικό αρωματικό λάδι που θα φτιάξουμε, θα είναι υπέροχο και θα εντυπωσιάσει, ακόμα κι αν το σερβίρουμε πάνω σε λίγο φρεσκοψημένο ψωμί ή ένα κομμάτι τυρί φέτα!
Πιστέψτε με, πάντα εντυπωσιάζει!


4 σχόλια:

  1. Ιδιαίτερη πινελιά για το ελαιόλαδο μας! Και πραγματικά θα χαρίζει έξτρα γεύση στις σαλάτες μας!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πραγματικά καταπληκτικά αυτά τα αρωματικά ελαιόλαδα, Ερμιόνη μου!
      Χαρίζουν απίθανη γεύση και άρωμα παντού!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  2. Κοπελιά καλησπέρα, παρακολουθώ καιρό το site, έχω μαγειρέψει πολλές από τις συνταγές, και τα περισσότερα εάν όχι όλα μου φαίνονται ταξιδιάρικες γεύσεις, άλλοτε στο χρόνο και άλλοτε στον τόπο.
    Μια ερώτηση όταν λες μερικά κλαδάκια από κάρυ, ποίο φυτό εννοείς; Το μπαχαρικό είναι μίξη από διάφορα μπαχαρικά. Πολύ σωστά η δική σου ανάρτηση http://helengrblog.blogspot.gr/2011/10/curry.htm. Όταν λέμε το φυτό κάρυ εννοούμε το ηλίχρυσο, του οποίου τα φύλλα αφού αποξηρανθούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστώ πολύ που επισκέπτεσαι το blog μου και εμπιστεύεσαι τις συνταγές μου!
    Αυτό με τιμά πάρα πολύ!
    Όταν λέω εδώ για κάρυ, αναφέρομαι στα φύλλά του φυτού κάρυ, που είναι αυτοφυές στην Ασία και στην ανάρτηση που αναφέρεις δημοσιεύω φωτογραφίες τους!
    Το ελληνικό του όνομα δεν το γνώριζα, "ηλίχρυσο", -ακούγεται πολύ ωραίο-και σ' ευχαριστώ που το έγραψες! Γνωρίζεις, αν στην Ελλάδα πουλάνε φύλλα κάρυ;

    Καλό σου απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή