Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Παστίτσιο σε Φύλλο με Κρούστα Γιαουρτιού


Το Παστίτσιο είναι ένα αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό του φούρνου της Ελληνικής Κουζίνας που γίνεται από βρασμένα μακαρόνια και κοκκινιστό κιμά που καλύπτονται με μια στρώση Μπεσαμέλ.
Η λέξη παστίτσιο (Ιταλικά pasticcio) είναι αντιδάνειο, δηλαδή προήλθε από την Ελληνική γλώσσα, πέρασε στις Ευρωπαϊκές και από εκεί μας ξανάρθε, λίγο αλλαγμένο! Προήλθε από το ρήμα "πάσσω" της αρχαίας Ελληνικής που σήμαινε "πασπαλίζω, ραίνω, διακοσμώ". Το ρήμα "πάσσω" το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, όταν μαγείρευαν, πασπαλίζοντας το φαγητό τους με κάποια υλικά που βρίσκονταν σε σκόνη, όπως το αλεύρι. Από αυτό το ρήμα αργότερα προήλθε και η λέξη "πάστα" που σήμαινε ένα είδος χυλού με αλεύρι και πέρασε στα Λατινικά ως pasta, δηλαδή ζύμη.
Από το Λατινικό pasta προήλθε το "pasticcio", που στα Ιταλικά αρχικά σήμαινε μια ζύμη από ανακατεμένα συστατικά. Με τη γενική ονομασία "pasticcio" βρίσκουμε στην Ιταλική Κουζίνα διάφορα φαγητά που γίνονται από ζύμη και μια ποικιλία ανακατεμένων υλικών ή  έχουν από πάνω κρούστα.
Η λέξη όμως "pasticcio" πολύ γρήγορα απέκτησε και μεταφορική σημασία και σήμαινε “το ανακάτεμα ή μια μπερδεμένη κατάσταση”. Στις παλιές Ιταλικές κωμικές όπερες ακούγεται συχνά μια τυποποιημένη φράση: "che pasticcio è questo qua?”, που σημαίνει “πώς μπλέξαμε έτσι;”
Αργότερα " Pasticcio" ονομάστηκε και το καλλιτεχνικό έργο που δημιουργείται κατά μίμηση άλλου έργου και αποτελείται από συρραφή ξένων στοιχείων (opera pasticcio, 1720). Με την έννοια, λοιπόν, της "συρραφής" η λέξη πέρασε στις άλλες Ευρωπαϊκές γλώσσες και επεκτάθηκε και σε άλλες Τέχνες, εκτός από τη Μουσική και τη Λογοτεχνία. (Οι πληροφορίες από εδώ)

Μετά τη “σπουδή” στη λέξη, σας προτείνω κι εγώ ένα νόστιμο Παστίτσιο, ένα "ανακάτεμα υλικών", προστατευμένο από φύλλο και μια εξαιρετική Κρούστα Γιαουρτιού. Δοκιμάστε το!


 Τα Υλικά
(Για 6 μερίδες)

4 φύλλα κρούστας
3 κουταλιές ελαιόλαδο

Για τη Γέμιση
300γραμ. χονδρά μακαρόνια ή κοφτά, με τρύπα
½ κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές βούτυρο
½ φλιτζάνι βρασμένος αρακάς
½ φλιτζάνι κεφαλοτύρ, τριμμένο
1 μεγάλο καρότο, βρασμένο και κομμένο κυβάκια
300γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια κονσέρβα, πολτοποιημένα
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την Κρούστα Γιαουρτιού
300γραμ. γιαούρτι
2 αυγά
½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι, τριμμένο
⅓ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες

Βράζουμε τα μακαρόνια σε ελαφρά αλατισμένο νερό και μία κουταλιά λάδι, τρία λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Τα στραγγίζουμε, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και τα κρατάμε ζεστά.
Βράζουμε επίσης τον αρακά και τα καρότα και τα στραγγίζουμε.







Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει και να μοσχομυρίσει. Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.








Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τον πελτέ και τα ντοματάκια και τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να μείνει ελάχιστη σάλτσα. Αποσύρουμε τον κιμά από τη φωτιά, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε.








Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα μακαρόνια, μισό φλιτζάνι τριμμένο τυρί, τον αρακά, τα καρότα και τον κιμά και αναμειγνύουμε καλά τα υλικά.







Λαδώνουμε ένα πυρέξ ή ένα πήλινο σκεύος (εγώ χρησιμοποίησα δύο μικρά) και στρώνουμε δύο φύλλα κρούστας, τα οποία λαδώνουμε. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδωμένα κι αυτά.
Ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης και το ισιώνουμε με ένα κουτάλι.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν και τα λαδώνουμε.






Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε λίγο αλάτι , πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το γιαούρτι και το τυρί και ανακατεύουμε καλά.






Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα μακαρόνια. Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί (αν θέλουμε).


Ψήνουμε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους  180° C για μία περίπου ώρα, μέχρι να αποκτήσει μια ροδοψημένη κρούστα.


Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά το κόβουμε. Το σερβίρουμε ζεστό.
Καλή όρεξη!

32 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία η εισαγωγή Ελένη μου αλλα το παστίτσιο σου μου πήρε όλο το ενδιαφέρον, τι φανταστική ιδέα σαν τάρτα παστίτσιου είναι! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Έρη μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που σου άρεσαν και τα δύο!
      Όπως είδες, προχώρησα λίγο περισσότερο από το παραδοσιακό πιάτο και βγήκε "αλλιώς" που θα έλεγε και η καλή μου η Πηνελόπη!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Ελένη
    Η υπέροχη παραλλαγή του παραδοσικού παστίτσιου σερβιρισμένη με αριστοτεχνικό τρόπο!Η παρουσία των λαχανικών εμπλουτίζει την ήδη νόστιμη γεύση του,το αγκάλιασμα των φύλλων περιποιείται την ήδη όμορφη εμφάνιση,το απαλό και βελούδινο τελείωμα της γιαουρτένιας σως συμβάλλει στην απογείωση της νοστιμιάς και την ραφινάτη όψη αυτού του πραγματικά εξαιρετικού φαγητού!Συγχαρητήρια Ελένη μου γι την παρασκευή του,αλλά και για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας παράθεσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Φωτεινή!
      Καλύτερη περιγραφή και παρουσίαση για το παστίτσιο μου δεν θα μπορούσα να βρω!
      Απολαμβάνω πάντοτε τα καλογραμμένα σχόλιά σου που είναι παραστατικότατα και ποιητικότατα. Να είσαι καλά!
      Πάντως παρά το ανακάτεμα βγήκε εξαιρετικό-όχι πως τπ παινεύω!
      Σε ευχαριστώ πολύ-πολύ και σε φιλώ!

      Διαγραφή
  3. Εξαιρετική ιδέα να συνδυάσεις το απλό, καθημερινό παστίτσιο με φύλλο κρούστας και γιαούρτι! Του δίνει εντελώς άλλη διάσταση! Μπράβο Ελένη μου και να συνεχίσεις να μας εκπλήσσεις έτσι ευχάριστα!
    Καλημέρα και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Sunday!
      Σε ευχαριστώ πολύ για το ευγενικό σου σχόλιο. Χρειάζεται κάποιες φορές να "ξανακοιτάμε" ένα κλασικό, παραδοσιακό πιάτο για να το κάνουμε περισσότερο ενδιαφέρον! Αν βέβαια επιδέχεται, έστω και μικρές, αλλαγές. Αυτό έκανα κι εγώ.
      Να έχεις ένα υπέροχο βράδυ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  4. Εσύ σήμερα αγαπημένο ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ Ελένη μου, γευστικώς τέλειο έτσι που διάβασα τα υλικά του και με την "μπεσαμέλ" γιουρτιού έτσι όπως μου αρέσει και μένα!

    Η άλλη φίλη μας, πατάτες γεμιστές...

    Πάει θα αφήσω την "νόσο" να με καταβάλλει μπας και με συμπονέσετε και με καλέσετε για φαγητό :-))

    Πολλές-πολλές καλημέρες σου στέλνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Πηνελόπη, σε σκεφτόμουν, όταν το έφτιαχνα και έλεγα ότι θα το ονόμαζες ¨το παστίτσιο αλλιώς"! Θα του ταίριαζε πολύ ο τίτλος, δε νομίζεις;
      Περαστικά σου, φιλενάδα. Όμως δε χρειάζεται να νοσήσεις για να σου κάνω το τραπέζι! Έρχεσαι, όποτε θέλεις ή μάλλον όποτε σου αρέσει το φαγητό. Περιμένω.

      Να έχεις ένα γλυκό και ήρεμο βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Ελένη μου!
    Πολύ μου άρεσε η σπουδή πάνω στη λέξη! Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία μας έδωσες πάλι!
    Το παστίτσιο σου υπέροχο με την ανάλαφρη κρούστα του! Μ’ αρέσει να αντικαθιστώ την κλασική μπεσαμέλ με μίγμα γιαουρτιού, δίνει μια πολύ δροσερή πινελιά στο φαγητό!
    Κοίταζα και τις φωτογραφίες και προσπαθούσα να καταλάβω τι είναι το πράσινο που έχεις βάλει μέσα! Και μετά είδα ότι είναι αρακάς! Τι ωραία ιδέα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις


    1. Ο/Η Helen Grείπε...
      Καλησπέρα, Ερμιόνη μου!
      Είδες που δεν μπορώ να ξεχάσω την παλιά μου τέχνη και με πιάνει το δασκαλίστικο; Όμως προσπαθώ να το κάνω ενδιαφέρον, αν το πέτυχα, χαίρομαι πολύ!
      Το παστίτσιο βγήκε πράγματι πολύ νόστιμο και έφαγαν και οι δύσκολοι! Έβαλα και λίγα λαχανικά για γεύση αλλά και εμφάνιση. Τελικά συνδυάστηκαν εξαιρετικά.

      Να είσαι καλά, καλή μου, σε ευχαριστώ πολύ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  6. Υπέροχη εισαγωγή για μια καταπληκτική παραλλαγή του γνωστού και λατρεμένου παστίτσιου. Πώς μπορεί κανείς να ...αγνοήσει ένα τέτοιο πιάτο;;;; Γεια στα χέρια σου Ελένη μου!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά μου, Κική, τα βρίσκεις όλα υπέροχα!, Να είσαι καλά!
      Πράγματι το παστίτσιο είναι ένα αγαπημένο πιάτο όλων. Εμείς το προτιμάμε λίγο πιο ελαφρύ, χωρίς πολλά τυριά και μπεσαμέλ.

      Σε ευχαριστώ πολύ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  7. Τι υπέροχο ανακάτεμα υλικών Ελενάκι μου!!
    Μετά από μια άκρως ενδιαφέρουσα εισαγωγή, μας σερβίρεις ένα άκρως ενδιαφέρον παστίτσιο, σε μια εκδοχή που δεν μας αφήνει καθόλου αδιάφορους!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου, πράγματι ανακάτεμα, όπως λέει και το όνομά του!
      Λες να πέτυχα στο διπλό σερβίρισμα; Αν ναι, τότε χαίρομαι ειλικρινά.
      Πάντως σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το εκτιμώ πολύ.

      Πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  8. Πολύ πολύ ωραίο το "ανακατεμένο" παστίτσιο σου, Ελένη μου, και με δόση αρακά που τρελαίνομαι και γιαουρτάκι! Μούρλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΄Σου άρεσε το ανακάτεμα; Να το δοκιμάσεις, Μάρθα μου, και θα δεις ότι είναι εξαιρετικό.
      Για μας πιο νόστιμο από το κλασικό.

      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  9. Η μαμά μου φτιάχνει το παστίτσιο με φύλλο αλλά δεν βάζει από πάνω γιαούρτι,τώρα θα το δοκιμάσουμε και έτσι φαίνεται όμορφη η κρούστα που έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κατερίνα!
      Η μαμά σου μάλλον το φτιάχνει με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με μπεσαμέλ.
      Γίνεται κι έτσι πολύ νόστιμο. Επειδή σ' εμάς δεν αρέσει η μπεσαμέλ, την αντικαθιστώ με κρόυστα γιαουρτιού. Το γιαούρτι κάνει πολύ ωραία κρούστα.
      Να τη δοκιμάσετε, όποτε θέλετε κι εσείς, είναι πιο ελαφριά αλλά εξίσου νόστιμη.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  10. Κι εγώ σαν τάρτα το είδα όπως και η Έρη.
    Θα το φτιάξω σε μικρό ταψί μιας και πόσο να φάμε οι δυο μας.
    Επίσης μου άρεσε η ιδέα του αρακά και του γιαουρτιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας μπέρδεψα λίγο, Ξανθή μου, γιατί το έβγαλα από το πήλινο και το φωτογράφισα!
      Να φτάξεις τη μισή δόση, θα σας είναι αρκετό. Ο αρακάς και τα καρότα του πρόσθεσαν χρώμα και γεύση και μας άρεσαν. Θα το επαναλάβουμε σύντομα!
      Φιλάκια, καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  11. Ελένη μου δε μπορείς να φανταστείς πόσο πολύ μου άρεσε το "μπερδεμένο" παστίτσιο σου!Φανταστικό, θα το κάνω σίγουρα!!!!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ελένη μου!
      Χαίρομαι ιδιαίτερα που σου άρεσε η πρότασή μου! Όταν κι εσύ δοκιμάσεις αυτή την εκδοχή, είμαι σίγουρη ότι θα το βρεις εξαιρετικά νόστιμο. Είναι και περισσότερο ευπαρουσίαστο, ιδανικό για τραπέζι ή μπουφέ.

      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  12. Ma che pasticcio! :D

    Ελένη μου το σημερινό πιάτο σου μου άρεσε πολλαπλά.
    Πανέμορφες πόζες, λαχταριστό φαγητό και πνευματική άσκηση/μάθημα γλωσσολογίας!

    Φιλιά φίλη μου.
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ζαμπία μου!
      Να είσαι καλά, ευγενική μου φίλη, πάντα με τον καλό λόγο!
      Σας πρότεινα ενα ανακάτεμα χωρίς προβλήματα αλλά με πολύ νοστιμιά!
      Προτείνω δοκιμή!
      Πολλά-πολλά φιλάκια από τα ξένα!

      Διαγραφή
  13. Τι όμορφη τάρτα!! Τι ευπαρουσίαστο φαγητό!!

    Το παστίτσιο όπως και να το μεταμορφώσεις δεν χάνει τη νοστιμιά του. Το αντίθετο!!
    Το γιαούρτι από πανω το έχω δει και αλλού και ακόμα δεν αξιώθηκα να το δοκιμάσω. Θα πρέπει μάλλον σύντομα!!

    Φιλιά πολλά Ελένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Χρυσαυγή μου!
      Το παστίτσιο είναι πράγματι αγαπημένο φαγητό, μικρών και μεγάλων. Επιδέχεται και αλλαγές στα υλικά και την εμφάνιση. Να δοκιμάσεις την κρούστα γιαουρτιού. Δεν γίνεται παχιά, όπως η μπεσαμέλ, είναι ευπαρουσίαστη και νόστιμη και προστατεύει άριστα τα ζυμαρικά.
      Περιμένω τις εντυπώσεις σου.
      Φιλάκια και καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  14. Afti i krousta einai ola ta lefta!!!!!!
    Sou kseropsithike teleia!!!
    To karoto mesa sto kima m aresei poli, to glikainei!
    Kalimera Eleni!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Πέπη!
      Η κρούστα γιαουρτιού είναι εξαιρετική αλλά πολύ διαφορετική από την μπεσαμέλ.
      Να τη δοκιμάσεις και σε μακαρόνια Ογκρατέν ή πίτα.
      Με τα καρότα και τον αρακά το πλούτισα διατροφικά αλλά και γευστικά.

      Φιλάκια.

      Διαγραφή
    2. Μου έδωσες ιδέα και φτιάχνω λαχανικά ωγκρατέν!!!

      Διαγραφή
    3. Ελπίζω, Πέπη μου, να σου έγιναν νόστιμα και να σας άρεσαν.
      Εγώ με λαχανικά δεν έχω δοκιμάσει αυτή την κρούστα.
      Πολύ με ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις σου!
      Φιλιά.

      Διαγραφή