Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Πίτσα Xορτοφαγική

Σε όλους μας αρέσει η πίτσα, με τυριά ή χωρίς και αποτελεί ένα ιδιαίτερα νόστιμο και γρήγορο βραδινό ή συνοδευτικό της μπύρας ή του κρασιού.
Ας τη φτιάξουμε στο σπίτι, γιατί τα υλικά της είναι απλά και ο τρόπος παρασκευής της εύκολος. Θα τη γεμίσουμε με ό τι θέλουμε και μας αρέσει. Θα έχει σίγουρη επιτυχία και θα μοσχοβολήσει ολόκληρο το σπίτι μας!






Τα Υλικά

Για τη ζύμη της βάσης
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι  ξερή μαγιά
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
½ κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι ζάχαρη
Λίγη ρίγανη ή ξερό βασιλικό
2 κουταλιές ελαιόλαδο

Για τη γέμιση
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 ώριμες ντομάτες κομμένες φέτες
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα φέτες
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά σε ροδέλες
2 κουταλιές σπιτική σάλτσα ντομάτας ή έτοιμη κέτσαπ
1 κουταλιά ρίγανη
10 μαύρες ελιές Θάσου ή φουρνιστές, χωρίς κουκούτσια
Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες

Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη της βάσης της πίτσας.
Διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη σε ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό, ανακατεύουμε να διαλυθούν, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και του προσθέτουμε το αλάτι και τα μυρωδικά. Προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.

Χρησιμοποιούμε λίγο-λίγο νερό από το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.  Την καλύπτουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε σ' ένα ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.

Εν τω μεταξύ πλένουμε και κόβουμε ροδέλες όλα τα χορταρικά. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές.
Όταν η ζύμη φουσκώσει, τη στρώνουμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψάκι ή πυρέξ και την αφήνουμε 10-15 λεπτά να φουσκώσει λίγο.
Μετά αλείφουμε τη ζύμη με τη σάλτσα ντομάτας και τοποθετούμε με τη σειρά τα λαχανικά: το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τις ελιές και τελευταία τις φέτες ντομάτας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, πασπαλίζουμε με ρίγανη και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 º C για 30 λεπτά περίπου.


Όταν ψηθεί, την κόβουμε και την απολαμβάνουμε ζεστή. Καλή όρεξη!










 Σπιτική Σάλτσα Ντομάτας
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
1 κουτί ντοματάκια κονσέρβα
½ κουταλιά πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
½ κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι ρίγανη ή θυμάρι
Λίγο ξερό βασιλικό
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
Αλάτι και πιπέρι

Βράζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας.
Όταν πήξει, την αφήνουμε να κρυώσει και είναι έτοιμη για να καλύψουμε τη ζύμη της πίτσας.

TIPS
  • Μπορούμε να ετοιμάσουμε μεγαλύτερη ποσότητα ζύμης και να την τοποθετήσουμε στην κατάψυξη, καλυμμένη με πλαστική μεμβράνη, ώστε να έχουμε έτοιμη ζύμη, όποτε θέλουμε.
  • Την υπόλοιπη σάλτσα τη διατηρούμε μερικές μέρες στο ψυγείο.
  • Μπορούμε επίσης να τη χρησιμοποιήσουμε σε μακαρονάδα ή να συνοδεύσουμε τις τηγανητές πατάτες. Είναι πολύ νόστιμη.

22 σχόλια:

  1. καλημέρα!!!λαχταριστή η πίτσα σου!!!πρωι...πρωι...είναι ότι πρέπει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. από τις γαπημενες μου!σήμερα είναι το φαγητο μου :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελένη μου καλημέρα. Πολύ καλή η ιδέα της χορτοφαγικής πίτσας. Είναι και νηστίσιμη. Εγώ βάζω και ψιλοκομμένη αγκινάρα μέσα. Η σάλτσα πίτσας (και όχι μόνο) είναι αρκετά ενδιαφέρουσα (σαν κριτής σε τηλεοπτικό παιχνίδι μαγειρικής δεν ακούγομαι;) και θα δοκιμαστεί. Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο,τι πρεπει ειναι αυτη η πιτσα για την περιοδο νηστειας! Ετσι κι αλλιως στην πιτσα δεν λεμε ποτε οχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελενάκι μου πραγματικά μοσχοβόλησε η πίτσα σου, από σάλτσα μέχρι γέμιση.
    Νηστίσιμη πίτσα φτιάχνω πάντα την Μεγάλη Βδομάδα, μπας και χορτάσω τους άντρες μου που κοντεύουν να φάνε κι εμένα εκείνην την εβδομάδα (η μοναδική που νηστεύουν).
    Μάλιστα πλέον εδώ κυκλοφορούν και νηστίσιμα (φυτικά) τυριά, κίτρινα και φέτα, και να σου πω την αλήθεια με έχουν σώσει για πίτσες και πίτες.
    Αν και η δικιά σου πίτσα είναι τόσο πλούσια σε γεύσεις, που και χωρίς καθόλου τυρί, πάλι πεντανόστιμη θα είναι!
    Φιλάκια, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου peps, όντως έγινε πολύ νόστιμη και την τρως όποτε θέλεις!
    Εύχομαι καλή υπόλοιπη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή Cook και το δικό μου φαγητό πίτσα ήταν, σαν αυτή τη χορτοφαγική. Καλή υπόλοιπη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σοφία μου, εμείς δεν τρώμε τα τυριά που λιώνουν και κάνουν κλωστές! Έτσι αυτή η πίτσα μας καλύπτει απόλυτα και σε νηστεία αλλά άλλες μέρες.
    Η πρότασή σου για αγκινάρα είναι πολύ ενδιαφέρουσα αλλά έτσι όπως την κάνω φαίνεται πιο "ελληνική" χωρίς φέτα! Αν τη δοκιμάσεις πες μου. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για νηστεία και άλλες μέρες είναι καλή, Ελπινίκη μου. Νομίζω ότι κανείς δεν λέει όχι στην πίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να είσαι καλά, Ελενάκι, και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Φαντάζομαι ότι θα φτιάχνεις αρκετή ποσότητα, τα αγόρια δε χορταίνουν εύκολα! Κι εσύ τους περιποιείσαι πολύ, είναι ολύ τυχεροί.
    Τα έχω υπόψη μου αυτά τα τυριά είναι από σόγια αλλά δεν έχουν γεύση. Εμείς δεν τρώμε τυρί που λιώνει κι έτσι δεν τα χρησιμοποιούμε ή πολύ σπάνια.
    Φιλάκια, καλή υπόλοιπη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ελένη μου καλησπέρα την πίτσα όπως και να την κάνεις τέλεια είναι και κανείς δεν μπορεί ν΄αντισταθεί,φιλιά καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ποιος μπορεί να πει όχι σε πίτσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Από ότι βλέπω, η πίτσα εγκρίνεται όπως και να είναι φτιαγμένη. Εγώ γιατί να διαφωνήσω;Πίτσα να είναι και ότι θέλει ας έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Νόστιμη όσο δεν παίρνει... Ελένη μου. Και καθώς το στομάχι μου με "σκότωσε" για μια εβδομάδα η αποχή από λαχανικά ήταν επιβεβλημένη. Τώρα την βλέπω και μου έρχεται να πάω να την φτιάξω κι' ας είναι 7.00 το πρωί.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εξαιρετική η πίτσα σου Ελένη! Μπράβο!
    καλό απόγευμα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα, Ροδάνθη. Έτσι είναι όπως τα λες, σε όπλους μας αρέσει η πίτσα, με όποια υλικά κι αν τη γεμίσουμε.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μπράβο, Κική μου,αφού αρέσει και σ' εσένα φαντάζομαι στις μικρές ανιψιές σου! Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Παράκελσε, αφού σε διαφωνείς, κερνάω ευχαρίστως, έστω και με νηστίσιμη! Φιλιά, καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα, Πηνελόπη μου. Πρέπει ν' αρχίσεις πάλι σιγά-σιγά. Μάλλον να φας κάτι πιο ελαφρύ σήμερα και να την φτιάξεις από εβδομάδα.
    Περαστικά σου.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα, Αφροδίτη μου. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Να τη δοκιμάσεις, θα σου αρέσει.
    Φιλιά , καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Υπάρχει κάποιος που δεν τρώει πίτσα; Έτοιμο ζυμάρι στην κατάψυξη μπορεί να μας λύσει τα χέρια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Άρχισα από σήμερα νηστεία μέχρι το πάσχα και θα την δοκιμάσω φαίνεται καλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή