Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012

Καβουρομακαρονάδα

Μια λίγο ασυνήθιστη αλλά νοστιμότατη μακαρονάδα θαλασσινών, εντυπωσιακή και γεμάτη χρώμα. Ένα πανεύκολο, γρήγορο, ελαφρύ νηστίσιμο πιάτο.
Μην το συνδέσετε με το καλοκαίρι, διότι είναι πολύ εύκολο να βρούμε, καβουρόψιχα όλες τις εποχές.
Αν χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα καβούρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, η ετοιμασία της καβουρόψιχας μπορεί να γίνει από την προηγουμένη. Υπάρχει όμως και η καβουρόψιχα σε κονσέρβα που τη χρησιμοποιούσαμε παλιότερα για καβουροσαλάτα. Τώρα οι εποχές άλλαξαν και είναι προτιμότερο να φτιάξουμε ένα χορταστικό πιάτο για όλη την οικογένεια.
Τα υπόλοιπα υλικά που χρειαζόμαστε υπάρχουν σε κάθε σπίτι.
Δοκιμάστε τη!





Τα Υλικά
(Για 4-5 μερίδες)


1 ½ φλιτζάνι καβουρόψιχα
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μέτρια χρωματιστή πιπεριά, ψιλοκομμένη
2 μεγάλες και ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χωρίς τους σπόρους, κομμένες κυβάκια
1 φλιτζάνι συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
½ κουταλάκι κόλιανδρο σκόνη
⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
½ ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός
3 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα ολόκληρα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 πακέτο μακαρόνια Spaghetti
1κουταλιά ελαιόλαδο
½ κουταλάκι αλάτι
 
Οδηγίες

Αν τα καβούρια είναι φρέσκα, τα πλένουμε, τα καθαρίζουμε και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 10-15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους. Μετά τα στραγγίζουμε, κρατάμε το ζωμό τους και τα καθαρίζουμε, κρατώντας τη σάρκα τους.
Αν είναι κατεψυγμένα, τα ξεπαγώνουμε πρώτα, τα πλένουμε καλά και μετά τα βράζουμε και τα καθαρίζουμε, όπως τα φρέσκα.




Ρίχνουμε το λάδι να ζεσταθεί μέσα σε ένα βαθύ τηγάνι ή Wok και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις γυαλίσει και μοσχομυρίσει, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, την πιπεριά και ανακατεύουμε, συνεχίζοντας το σοτάρισμα.









Προσθέτουμε τις φρέσκιες ντομάτες και, μόλις αυτ[ες μαλακώσουν  αρκετά, ρίχνουμε το ντοματοχυμό και ένα φλιτζάνι ζωμό των καβουριών, που κρατήσαμε ή ζεστό νερό, αν τα καβούρια είναι κατεψυγμένα.
Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.




Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια, προσθέτοντας στο νερό λίγο αλάτι και μια κουταλιά ελαιόλαδο. (Ο απαιτούμενος χρόνος βρασίματος αναγράφεται πάνω στη συσκευασία). Όταν βράσουν, τα στραγγίζουμε και τα διατηρούμε ζεστά.




Όταν η σάλτσα μας αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε την καβουρόψιχα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 ακόμα λεπτά.









Όταν η σάλτσα πήξει, την αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Είναι έτοιμη.








Σερβίρουμε την καβουρομακαρονάδα μας μέσα σε ζεστά πιάτα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.


Τη συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και ένα ποτήρι λευκό κρασί.
Καλή όρεξη!

29 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Ελένη, μια φορά αγοράσαμε καβούρια για να τα γνωρίσουμε παίζοντας.
    Με κονσέρβα η κόρη μου μας έχει φτιάξει σαλάτα.
    Η πρόταση σου δελεαστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Ξανθή μου!
      Κι εγώ συνήθιζα παλιότερα να φτιάχνω σε γιορτές καβουροσαλάτα αλλά τώρα άλλαξαν οι εποχές. Εδώ πάντως βρίσκω πολύ ωραία φρέσκα καβούρια, πολύ νόστιμα και τα αξιοποιώ πλέον σε μακαρονάδες. Γίνονται πολύ νόστιμες.
      Δοκίμασε κι εσύ, όταν μπορέσεις και πες μου.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  2. Καλά..μ'αρέσει κι εμένα πολύ η καβουρομακαρονάδα. Έχω μια παρόμοια πιο απλή, με καβουρόψυχα κονσέρβας και φρέσκο κόλιανδρο!
    Θα δοκιμάσω και τη δική σου με τη φρέσκια ντοματούλα και τα μπαχαρικά!
    Τρέλα είναι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία πρόταση, Πέπη μου. Με το φρέσκο κόλιανδρο θα έχει πιο έντονη γεύση και θα φαίνεται πιο εξωτική!
      Δοκίμασε και τη δική μου εκδοχή και πες μου.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  3. Ιδανική πρόταση για νηστεία και όχι μόνο Ελένη!
    Το ζωηρό χρώμα της σάλτσας είναι απλά απίθανο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ερμιόνη μου!
      Είναι πράγματι πολύ νόστιμη και τρώγεται και άλλες ημέρες ευχάριστα, όχι μόνο σε νηστεία.
      Η σάλτσα τονίστηκε από τη φρέσκια ντομάτα που ήταν πολύ ώριμη.
      Καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  4. Υπέροχα όμορφη, υπέροχα νόστιμη και καταπληκτική πρόταση για νηστεία!!! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Κική μου, να είσαι καλά.
      καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Ελένη μου πολύ ωραία πρόταση!!!Η σαλτσούλα που έφτιαξες μου άρεσε!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η μακαρονάδα μου.
      Η σαλτσούλα είναι νοστιμότατη και ταιριάζει πολύ με το ζυμαρικό. Δοκίμασέ τη, όποτε μπορέσεις. Περιμένω εντυπώσεις.
      Καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  6. Υπέροχη πρόταση Ελένη μου και η σαλτσούλα φαίνεται πολύ δελεαστική!
    Ευχαρίστως το τιμούμε το πιάτο σου και εκτός νηστείας!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά, Έλενά μου, είναι ένα νοστιμότατο πιάτο, όχι αναγκαστικά μόνο νηστίσιμο.
      Το βασικό υλικό, τα καβούρια, μόνο πρέπει να είναι αρκετά φρέσκα.
      Άλλη φορά θα σου στείλω μεριδούλα!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Καλώς τη Beauty!
      Εγώ είπα ένα για να μην παρεξηγηθώ! Εσείς είστε ελεύθεροι για περισσότερα!
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  8. Νηστίσιμα νόστιμα! Τι χρώματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Βαγγελιώ μου, να είσαι καλά!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Τρελαίνομαι για καβουρομακαρονάδα και τη δική σου τη λιμπίστηκα! Φαίνεται τόσο χορταστική και η σάλτσα έχει υπέροχο χρώμα! Οι δαγκάνες του ντεκόρ σούπερ!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ! χαίρομαι που σου αρέσουν όλα, το εκτιμώ!
      Καλό σου βράδυ, Sunday!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  10. Λατρεύω τις μακαρονάδες και η πρόταση σου φαίνεται τέλεια!Με υπέροχο χρώμα στη σάλτσα και τέλεια υλικά!Θα τη δοκιμάσω σίγουρα!Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπυριδούλα μου, αφού λατρεύεις τις μακαρονάδες, πρέπει να δοκιμάσεις κι αυτή. Είναι πανεύκολη αλλά νοστιμότατη!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  11. Ή εσύ Ελένη μου ή Βαγγελιώ μας...σήμερα θα μου κάνετε το τραπέζι!
    Αποφασίστε ποιά από τις δυό σας με θέλει για παρέα της :-))

    Αν τα καβούρια είναι φρέσκα και μικρά να είναι ...δίνουν άλλη γευστική νότα στην σάλτσα αυτό είναι σίγουρο καλή μου φίλη! Απλώς είναι λίγο μπελάς στο καθάρισμα και στο "ρούφηγμα" :-))) γιατί εγώ εκεί κάνω την "γουρουνιά" μου.
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ευχαρίστως, καλή Πηνελόπη, και σήμερα και κάθε μέρα, όταν έρθω πιο κοντά.
      Και βέβαια σε θέλω για παρέα. δεν το συζητώ.
      ¨ολα τα οστρακοειδή είναι πολύ νόστιμα και έχουν το δικό τους "μπελά". Πρέπει να τα απολαμβάνουμε, όπως μας αρέσουν, διότι τότε μόνο είναι νόστιμα! Συμφωνείς, νομίζω, μαζί μου!
      Καλό σου βράδυ και πολλούς χαιρετισμούς.

      Διαγραφή
    2. Φυσικά και συμφωνώ μαζί σου :-)))

      Διαγραφή
  12. Δεν εχω δοκιμασει καβουροψυχα, αλλα τωρα μου εβαλε την ιδεα... Λαχταριστοτατη η μακαροναδα, γενικα λατρευω τις μακαροναδες με θαλασσινα!
    Καλο βραδυ!
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε η πρότασή μου. Να τη δοκιμάσειςαυτή τη μακαρονάδα, Μαρίνα μου, θα σου αρέσει πολύ. Είναι πολύ νόστιμη.
      Καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  13. Πραγματικά πολύ εντυπωσιακή και πολύ ωραία φωτογράφιση Ελένη μου.
    Τα τυροπιτάκια σου ηταν πεντανόστιμα, τα τσακίσαμε!
    φιλιά πολλά, Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέραε ευχαριστώ, Έρη μου!
      Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν τα τυροπιτάκια. Γίνονται πανεύκολα, δε συμφωνείς;
      Σε ευχαριστώ που δοκίμασες τη συνταγή μου και με ενημέρωσες.
      Καλό Σαββατοκύριακο.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  14. Εντυπωσιακό! Θλεκω να το δοκιμάσω! Σύντομα θα σου γράψω εντυπώσεις! Ευχαριστώ πολύ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Αγγελικούλα!
      Να τη δοκιμάσεις αυτή τη μακαρονάδα, είναι διαφορετική, θα σου αρέσει.
      Περιμένω εντυπώσεις.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή