Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

Κινέζικο Κοτόπουλο με Κάσιους ( Chinese Chicken with Cashew Nuts)


Τι λέτε, φτιάχνουμε ένα ιδιαίτερο, εξωτικό, Ασιατικό πιάτο, εύκολο, γρήγορο, νόστιμο και πολύ ευπαρουσίαστο; Μια νότα διαφορετική στο Κυριακάτικο τραπέζι μας, νομίζω ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Ας φτιάξουμε, λοιπόν, ένα αγαπημένο Κινέζικο πιάτο με λίγο εξωτικά αλλά εξαιρετικά υλικά, το Κοτόπουλο με Cashew Nuts. Αν δεν έχετε τολμήσει ακόμα να το φτιάξετε στο σπίτι, γιατί το θεωρείτε δύσκολο, θα σας πω ότι δεν είναι καθόλου!
Τι πρέπει να προσέξετε: 1) Να έχετε προετοιμάσει όλα τα υλικά που χρειάζονται, πριν αρχίσετε το μαγείρευμα και να τα έχετε κοντά σας. 2) Για καλύτερα αποτελέσματα να χρησιμοποιήσετε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή καλύτερα ένα Wok. 3) Να τηγανίσετε πάνω σε δυνατή φωτιά, για να ψηθούν τα χορταρικά και να μην βράσουν.
Όλα τα στάδια της παρασκευής του πιάτου περιγράφονται αναλυτικά πιο κάτω. Ακολουθείστε τα, για να έχετε σίγουρη επιτυχία.
Τολμείστε το και θα με θυμηθείτε! Θα εκπλαγείτε από τη νοστιμιά και την ωραία εμφάνιση του δικού σας Κινέζικου πιάτου και θα εντυπωσιάσετε!




Τα Υλικά
(Για 4 μερίδες)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο (προαιρετικό)
3 φιλέτα στήθος κοτόπουλου, χωρίς κόκαλα και δέρμα, κομμένο σε κύβους
1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι, κομμένο καρεδάκια
1 καρότο, καθαρισμένο και κομμένο μπαστουνάκια
1 πράσινη πιπεριά, χωρίς τους σπόρους, κομμένη καρεδάκια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα μπαστουνάκια
5 αποξηραμένα Κινέζικα μανιτάρια (Wood Ear Musrooms), μουλιασμένα σε νερό, στυμμένα και κομμένα λωρίδες
2 κουταλάκια τριμμένο σκόρδο
1 κουταλάκι τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
½ φλιτζάνι βλαστούς Bamboo/Bamboo shoots κομμένοι ροδέλες (προαιρετικά)
½ φλιτζάνι Cashew Nuts, ψημένα αλλά ανάλατα

Για τη Sauce
¼ φλιτζανιού  Soy Sause
¼ φλιτζανιού ξύδι λευκό
2 κουταλιές Oyster Sauce (σάλτσα στρειδιών)
1 κουταλάκι μουστάρδα σε σκόνη
2 κουταλάκια καστανή, μαλακή ζάχαρη
1 κουταλιά κέτσαπ με τσίλι
1 κουταλάκι Corn Flour
Οδηγίες


Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε χλιαρό νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Μετά τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε λεπτές λωρίδες.




Αν τα Cashew Nuts δεν είναι ψημένα, ρίχνουμε το σησαμέλαιο σε ένα μικρό τηγάνι και τα ροδίζουμε πάνω από μέτρια φωτιά, ανακινώντας τα πολλές φορές. Τα αφήνουμε στην άκρη να περιμένουν.



Πλένουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Το κόβουμε κυβάκια, το βάζουμε μέσα σε ένα μπολ, προσθέτουμε αλάτι πιπέρι, λίγο τριμμένο σκόρδο και τζίντζερ και ανακατεύουμε. Το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.




Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της σάλτσας. Προσθέτουμε τόσο κρύο νερό, ώστε να έχουμε συνολικά ένα φλιτζάνι σάλτσα.












Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα χορταρικά, όπως απαιτείται.









Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα Wok ή ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε το κοτόπουλο, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Τότε το αφαιρούμε και το διατηρούμε ζεστό.







Ρίχνουμε στο Wok με τη σειρά, ανακατεύοντας διαρκώς, το σκόρδο, το τζίντζερ, το κρεμμύδι, την πιπεριά, τα μανιτάρια και τα Bamboo. Αφήνουμε τα υλικά να τσιγαριστούν για 2 λεπτά.








Εν συνεχεία προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα καρότα, ανακατεύοντας για άλλα 2 λεπτά.










Μετά ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τσιγαρίζουμε για ένα ακόμα λεπτό.








 Τελαυταία προσθέτουμε τη σάλτσα, τα Cashew Nuts και το σησαμέλαιο για περισσότερη γεύση και άρωμα, αν δεν το έχουμε χρησιμοποιήσει. Ανακατεύουμε καλά, να πήξει η σάλτσα και να πάει παντού.





Σερβίρουμε αμέσως, μέσα σε ζεστό πιάτο. 
Το συνοδεύουμε με Άσπρο Ρύζι στον Ατμό (Steam Rice) ή Τηγανητό Κινέζικο Ρύζι (Η συνταγή προσεχώς).


Καλή σας επιτυχία.



Λίγα λόγια ακόμα
  • Bamboo shoots ή bamboo sprouts είναι νεαροί βλαστοί από καλάμια Μπαμπού που αναπτύσσονται μέσα στο έδαφος. Στην αγορά τα βρίσκουμε νωπά, αποξηραμένα ή κονσερβοποιημένα. Πρέπει να προσέξουμε τα κονσεβοποιημένα, διότι πολλές φορές είναι λίγο αλμυρά, οπότε πρέπει να τα ξαλμυρίσουμε, πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
  •  Τα μανιτάρια που χρησιμοποίησα ονομάζονται Wood Ears και πωλούνται αποξηραμένα. Μπορούν όμως να αντικατασταθούν με οποιαδήποτε άλλα αποξηραμένα μανιτάρια.
  • Πατρίδα των Κάσιους είναι η Βραζιλία, απ’ όπου οι Πορτογάλοι τον 15ο αιώνα τα μετέφεραν στην Ινδία. Σήμερα το δένδρο Κάσιους καλλιεργείται για τους καρπούς του αλλά για το λάδι που εξάγεται από αυτούς. Οι καρποί Κάσιους είναι πολύ ωφέλιμοι για τον ανθρώπινο οργανισμό, διότι είναι αντιοξειδωτικοί, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλουν στην ενίσχυση των οστών, διότι περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, σελήνιο και βιταμίνες Α, Β1, Β2 και Β3. Περιέχουν επίσης πρωτεΐνη σε υψηλό επίπεδο, σε σχέση με άλλες φυτικές πηγές. Επομένως μερικά Κάσιους στο καθημερινό διαιτολόγιο μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη  C, διότι περιέχουν πενταπλάσια ποσότητα από ένα πορτοκάλι.

21 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Peps!
      Τώρα πώς να σου στείλω, για να μην ζηλεύεις, που δεν πρέπει;
      Αντέχεις μέχρι την επόμενη φορά;

      Διαγραφή
    2. τί να κάνω...μπορώ κι αλλιώς???

      Διαγραφή
  2. Πρέπει να σου έγινε τέλειο Ελένη μου!!! Έχει την διαδικασία του αλλά αξίζει!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Κική μου!
      Έχει διαδικασία αλλά τη συνηθίζεις.
      Τόσες φορές που το έχω φτιάξει και τόσους πειραματισμούς που έχω κάνει, έχω πάρει πλέον το κολάι, που λέει και η Μάρθα!
      Η αλήθεια είναι ότι μας αρέσουν πολύ τα Κινέζικα και έξω πλεον δεν υπάρχει ποιότητα. Έτσι αναγκαστικά τα φτιάχνω στο σπίτι.

      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  3. Ελένη μου τέλειο, τέλειο, τέλειο!!!!!!
    Δεν έχω λόγια για το σημερινό σου φαγάκι, μιας και είμαι λάτρης της κινέζικης κουζίνας!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαγραφή Σχολίου Από: Τα ταξίδια μου




      Καλησπέρα, Έλενά μου, και σε ευχαριστώ!
      Το ήξερα ότι θα σου άρεσε, γιατί έχεις πολλές φορές τοποθετηθεί υπέρ της εξωτικής κουζίνας. Μας χρειάζεται κι αυτή για να έχουμε ποικιλία και ποιότητα στο καθημερινό ή Κυριακάτικο τραπέζι μας.
      Φιλάκια και καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  4. Μ' αρέσει πολύ πολύ πολύ, πιο πολύ να το τρώω παρά να το φτιάχνω! Δεν κάνεις εσύ που πήρες το κολάϊ να μάς καλέσεις καμιά κατοσταριά ανθρώπους εκεί πέρα να συμφάγομεν;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις


    1. Ο/Η Helen Grείπε...
      Είναι η αλήθεια ότι η Κινέδικη κουζίνα απαιτεί προετοιμασία, που στην αρχή φαίνεται δύσκολη και χρονοβόρα. Μετά, όμως, το μαγείρευμα γίνεται πολύ γρήγορα.
      Στην αρχή προβληματίζεσαι αλλά μετά το συνηθίζεις!

      Όσο για την πρόσκληση, την αποδέχομαι!!!
      Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  5. Και το φτιάχνουμε και το τρώμε μετά βουλιμίας....και το βάζουμε και στο μενού του sin radio αυτής της εβδομάδας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίλα μου, χαίρομαι που αρέσει και σ΄εσάς πολύ!
      Ευχαριστώ πολύ και για την επιλογή.
      Φιλάκια, καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  6. Ελένη μου καταπληκτικό, πραγματικά υπέροχο, μπράβο, μπράβο!!!!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ελενάκι, για τα βραβεία! Πολύ γλυκό, με συγκινείς!
      Φιλάκια πολλά και καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  7. Λατρεύω το κοτόπουλο μαγειρεμένο με αυτόν τον τρόπο! Είναι απλά τέλειο! Συγχαρητήρια!!!
    Καλημέρα και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ, να είσαι καλά, Sunday!
      Το κλαμπ των Κινέζικων, με χαρά βλέπω ότι μεγάλωσε!
      Φιλάκια και ένα υπέροχο Κυριακάτικο βράδυ.

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα...πέρα ως πέρα!
    Συντάσσομαι με τη φίλη Μάρθα και λέω να πάρουμε κανένα τσάρτερ και να έρθουμε προς Τζέντα μεριά!!
    Τι όμορφο που έγινε καλή μου Ελένη.
    Εδώ μπαμπού έχω δει σε κονσέρβα, σε μαγαζί με ασιατικά. Αλλά δεν τα αγόρασα τελικά.
    Τώρα που σε διαβάζω πάντως θα έχω κατά νου τα υλικά για την επόμενη φορά μιας και εγώ κοτοπουλάκι έκανα με πιπεριές και πατάτες και έτσι μια μικρή νότα Ανατολής.
    Φιλιά και χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Πηνελόπη, με μεγάλη μου χαρά θα σας δεχόμουν και θα περνούσαμε υπέροχα!
      Αν πάρεις μπαμπού κονσέρβα, να τα δοκιμάσεις για αλάτι. Κάποια είναι πολύ αλμυρά.
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

      Καλή εβδομάδα, χωρίς προβλήματα, αν γίνεται!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  9. Καταπληκτικό το κινέζικο!
    Εχεις δίκιο για αυτά που λες σε σχέση με την προετοιμασία που χρειάζεται. Όλα τα κινέζικα χρειάζονται να έχεις τα υλικά έτοιμα στον πάγκο δίπλα σου.

    Τι να πω τώρα για το φαγητό σου Ελένη μου? Ότι δεν το ζήλεψα? Ψέματα θα πω!!!

    Πάντα τέτοιες συνταγές να βάζεις!!

    Φιλιά, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι, Χρυσαυγή μου, που σου αρέσει το Κινέζικο πιάτο!
      Έχει λίγη προετοιμασία αλλά το τελικό στάδιο είναι σύντομο και ακολουθεί η απόλαυση του πιάτου που σε αποζημιώνει!
      Δοκίμασέ το, όταν έχεις όλα τα υλικά. Δεν νομίζω ότι θα δυσκολευτείς καθόλου.

      Φιλάκια, καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  10. Εξωτική και πολύ πολύ όμορφη η σημερινή σου συνταγή και με οδηγίες βήμα βήμα,τέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Κατερίνα μου!
      Θα χαρώ πολύ, αν η λεπτομερής παρουσίαση της συνταγής σας βοηθήσει να δοκιμάσετε το πιάτο.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή