Όλο το χρόνο αλλά ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι λατρεύουμε τις σαλάτες. Είναι
υγιεινές, δροσερές, νόστιμες και χορταστικές. Μας επιτρέπουν να κάνουμε άπειρους
συνδυασμούς υλικών, η εμφάνισή τους είναι δελεαστική και η νοστιμιά τους αξεπέραστη.
Παραδοσιακές ή μοντέρνες, Ελληνικές ή εισαγωγής έχουν την πρωτοκαθεδρία στο καθημερινό
μας τραπέζι.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια μάθαμε να χρησιμοποιούμε και άλλα υλικά, εκτός από τα παραδοσιακά, που τα θεωρούσαμε ευτελή και τροφή μόνο για τα ζώα. Στην αρχή αντιμετωπίσαμε τη χρήση τους με σκεπτικισμό αλλά, όταν τα δοκιμάσαμε, μας εξέπληξε η υπέροχη γεύση τους αλλά και οι πληροφορίες για τη μεγάλη τους θρεπτική αξία.
Ένα από αυτά τα υλικά είναι και η ρόκα που φυτρώνει σε άγρια μορφή σε κάθε γωνιά της Ελληνικής γης και νοστιμίζει τις σαλάτες μας με τη μοναδική πιπεράτη γεύση της.
Ας φτιάξουμε με ρόκα μια νοστιμότατη και υγιεινή πράσινη σαλάτα με υπέροχη βινεγκρέτ, λίγο διαφορετική από την εισαγόμενη, που μπορεί από μόνη της να θεωρηθεί ένα πλήρες γεύμα.
1 μικρό μαρούλι, χονδροκομμένο
1 ματσάκι ρόκα, τα τρυφερά φύλλα
½ ματσάκι άνηθος, χονδροκομμένος
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
12-15 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 πράσινο μήλο, κομμένο λεπτά φετάκια
200γρ. τυρί μανούρι ή ανθότυρο
½ κόκκινη πιπεριά, κομμένη κυβάκια ή 3 κουταλιές σούπας σποράκια ροδιού
1 κουταλιά μαυροκούκι (black cumin)
1 κουταλάκι μουστάρδα
3 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο
1 κουταλιά μέλι ανθέων
Ξύσμα και χυμός από ένα lime
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε τα λαχανικά. Κόβουμε το μαρούλι και τη ρόκα με το χέρι σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και μαδάμε τον άνηθο σε μικρές τουφίτσες.
Πλένουμε καλά το μήλο και το κόβουμε λεπτά φετάκια, χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλοίδα. Ανακατεύουμε όλα τα χορταρικά και τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα.
Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ
Ρίχνουμε όλα τα υλικά της σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη, μέχρι να γίνουν μια πηχτή σάλτσα.
Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ, διακοσμούμε με το τυρί πασπαλισμένο με μαυροκούκι και σκορπίζουμε πάνω της την ψιλοκομμένη πιπεριά ή τους σπόρους ροδιού.
Ανακατεύουμε τη σαλάτα λίγο πριν τη σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!
Κι όμως είναι ένα εξαιρετικό φυτό, ιδανικό για ωμή σαλάτα, με πιπεράτη, αρωματική και ελαφρώς πικρή γεύση και φύλλα με σκούρο πράσινο χρώμα που θεωρούνται ότι έχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της ρόκας ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και μάλιστα οι αρχαίοι Ρωμαίοι της απέδιδαν και αφροδισιακές ιδιότητες και τη θεωρούσαν φάρμακο για τα μάτια. Πίστευαν επίσης ότι προστατεύει τους κήπους από τα βλαβερά ζωύφια!
Σύμφωνα και με την πορτογαλική ιατρική παράδοση, η ρόκα χρησιμοποιείται για πολλούς σκοπούς: έχει χωνευτική, διουρητική, τονωτική και καθαρτική δράση και προλαμβάνει το σκορβούτο!
Σήμερα από τους σπόρους του φυτού παράγεται ένα ελαφρώς καυστικό έλαιο που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική.
Η ρόκα ιδιαίτερα θεωρείται αρίστη πηγή βιταμίνης C, Α και Ε και επίσης είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια μάθαμε να χρησιμοποιούμε και άλλα υλικά, εκτός από τα παραδοσιακά, που τα θεωρούσαμε ευτελή και τροφή μόνο για τα ζώα. Στην αρχή αντιμετωπίσαμε τη χρήση τους με σκεπτικισμό αλλά, όταν τα δοκιμάσαμε, μας εξέπληξε η υπέροχη γεύση τους αλλά και οι πληροφορίες για τη μεγάλη τους θρεπτική αξία.
Ένα από αυτά τα υλικά είναι και η ρόκα που φυτρώνει σε άγρια μορφή σε κάθε γωνιά της Ελληνικής γης και νοστιμίζει τις σαλάτες μας με τη μοναδική πιπεράτη γεύση της.
Ας φτιάξουμε με ρόκα μια νοστιμότατη και υγιεινή πράσινη σαλάτα με υπέροχη βινεγκρέτ, λίγο διαφορετική από την εισαγόμενη, που μπορεί από μόνη της να θεωρηθεί ένα πλήρες γεύμα.
Τα Υλικά
1 μικρό μαρούλι, χονδροκομμένο
1 ματσάκι ρόκα, τα τρυφερά φύλλα
½ ματσάκι άνηθος, χονδροκομμένος
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
12-15 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 πράσινο μήλο, κομμένο λεπτά φετάκια
200γρ. τυρί μανούρι ή ανθότυρο
½ κόκκινη πιπεριά, κομμένη κυβάκια ή 3 κουταλιές σούπας σποράκια ροδιού
1 κουταλιά μαυροκούκι (black cumin)
Για τη βινεγκρέτ
⅓ του φλιτζανιού ελαιόλαδο1 κουταλάκι μουστάρδα
3 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο
1 κουταλιά μέλι ανθέων
Ξύσμα και χυμός από ένα lime
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε τα λαχανικά. Κόβουμε το μαρούλι και τη ρόκα με το χέρι σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και μαδάμε τον άνηθο σε μικρές τουφίτσες.
Πλένουμε καλά το μήλο και το κόβουμε λεπτά φετάκια, χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλοίδα. Ανακατεύουμε όλα τα χορταρικά και τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα.
Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ
Ρίχνουμε όλα τα υλικά της σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη, μέχρι να γίνουν μια πηχτή σάλτσα.
Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ, διακοσμούμε με το τυρί πασπαλισμένο με μαυροκούκι και σκορπίζουμε πάνω της την ψιλοκομμένη πιπεριά ή τους σπόρους ροδιού.
Ανακατεύουμε τη σαλάτα λίγο πριν τη σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!
TIPS
Αν χρησιμοποιήσουμε στη σαλάτα μας σπόρους ροδιού, τότε στη βινεγκρέτ προσθέτουμε
3 κουταλιές χυμό ροδιού αντί για χυμό lime.
Ας μάθουμε περισσότερα
Τη ρόκα, αν και φυτρώνει σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, συνηθίσαμε πολύ
πρόσφατα να τη χρησιμοποιούμε στις σαλάτες μας, αφότου μας ήρθε από την Ιταλία
ως μόδα μαζί με την παρμεζάνα, τις λιαστές ντομάτες και το ξύδι μπαλσάμικο.Κι όμως είναι ένα εξαιρετικό φυτό, ιδανικό για ωμή σαλάτα, με πιπεράτη, αρωματική και ελαφρώς πικρή γεύση και φύλλα με σκούρο πράσινο χρώμα που θεωρούνται ότι έχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες της ρόκας ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και μάλιστα οι αρχαίοι Ρωμαίοι της απέδιδαν και αφροδισιακές ιδιότητες και τη θεωρούσαν φάρμακο για τα μάτια. Πίστευαν επίσης ότι προστατεύει τους κήπους από τα βλαβερά ζωύφια!
Σύμφωνα και με την πορτογαλική ιατρική παράδοση, η ρόκα χρησιμοποιείται για πολλούς σκοπούς: έχει χωνευτική, διουρητική, τονωτική και καθαρτική δράση και προλαμβάνει το σκορβούτο!
Σήμερα από τους σπόρους του φυτού παράγεται ένα ελαφρώς καυστικό έλαιο που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική.
Η ρόκα ιδιαίτερα θεωρείται αρίστη πηγή βιταμίνης C, Α και Ε και επίσης είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου.
Α, τι καλά! Φέρτε μου ένα τέτοιο μπολάκι για μεσημεριανό, εκεί κατά τις 12.30...άντε 12.45 (δίνω και το ακαδημαϊκό τέταρτο όπως βλέπεις καλή μου Ελένη) και αφήστε με να "βοσκήσω" με την ησυχία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα εύχομαι.
Λίγο στην ώρα μου ξέφυγε η παραγγελία σου καλή μου Πηνελόπη! Σαλατούλα υπήρχε αρκετή και νόστιμη. Επιφυλάσσομαι για μια άλλη φορά, γιατί τώρα τρέχω λίγο.
ΔιαγραφήΦιλάκια, καλό σου απόγευμα!
ωραίες, δροσερές φωτογραφίες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Πέπη!
ΔιαγραφήΟι σαλάτες παρουσιάζονται πάντα υπέροχα, λόγω ποικιλίας χρωμάτων!
Λατρεύω αυτές τις πολύχρωμες, δροσερές και πεντανόστιμες σαλάτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το μαυροκούκι τι όμορφα θα ταιριάζει σαν γεύση!!!
Φιλιά Ελενάκι μου, καλή βδομάδα!
Κι εγώ τις λατρεύω, Έλενά μου, ιδιαίτερα τώρα που είναι καλοκαίρι.
ΔιαγραφήΕίναι εξαιρετικά νόστιμες και χορταστικές.
Το μαυροκουκι ταιριάζει με το τυράκι και προσθέτει υπέροχη γεύση. Προτείνω να το δοκιμάσεις σε σαλάτα με τυράκι.
Φιλάκια, καλή εβδομάδα!
Καλημέρα Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον τελευταίο καιρό έχω πάθει έρωτα με τη ρόκα, οπότε όπως φαντάζεσαι η σαλάτα σου με ενθουσιάζει!
Και πολύ ωραία υλικά έχει και είναι και πολύ εμφανίσιμη!
Φιλιά!!
Γεια σου, Ερμιόνη μου και σε ευχαριστώ κι από εδώ για την ανάρτηση της τυρόπιτας που αναδημοσίευσες!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ και για τα καλά σου λόγια.
Η ρόκα αρέσει και σ΄εμένα και τη χρησιμοποιώ πολύ. Την έμαθα εδώ που ζω που την αγαπούν και την προσθέτουν σε όλες τις σαλάτες τους.
Φιλάκια, καλό σου απόγευμα!
Ελένη μου καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!Πολύ ωραία η σαλάτα που μας προτείνεις όλα τα υλικά μου αρέσουν αλλά η βινεγκρέτ φοβερή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!!!
Γεια σου Ελενάκι!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε η σαλάτα και βινεγκρέτ.
Είναι εύκολη αλλά νόστιμη. Αν τη δοκιμάσεις περιμένω σχόλια.
Φιλάκια, καλή εβδομάδα!
Δροσερή, πολύχρωμη και χορταστική! Αυτό το τατς με το μαυροκούκι απάνω στο μανούρι μμμμμ τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια νόστιμη σαλάτα, με ισορροπημένο συνδυασμό υλικών και γεύσεων. Η βινεγρέτ από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδοχές.
Καλό σου βράδυ Ελένη μου!
Σε ευχαριστώ πολύ, Ζαμπία μου!
ΔιαγραφήΟ συνδυασμός των υλικών κάνει πάντα τη διαφορά σε μία σαλάτα αλλά και κάποια μικρή τσακπινιά σαν το μαυροκούκι. Με το μανούρι ταιριάζει πολύ γευστικά.
Τελικά έγινε πολύ νόστιμη και ξεφεύγει από την κλασική με την παρμεζάνα.
Δοκίμασέ τη όταν μπορέσεις.
Φιλάκια, καλό σου βράδυ!
Καλησπέρα Ελένη μου... πεντανόστιμη η σαλάτα σου και η βινεγκρέτ της καταπληκτική!!! Φοβερή πρόταση!! Καλό σου βράδυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Κική μου!
ΔιαγραφήΕύκολη και νόστιμη είναι αυτή η σαλατούλα με καλοκαιρινά υλικά.
Το τυράκι την κάνει ένα πλήρες και νόστιμο γεύμα.
Είναι πολύ εύκολο να τη δοκιμάσεις.
Καλό σου βράδυ!
Γειά σου Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι κάνεις?
Δροσερή και όμορφη η σαλάτα που έφτιαξες.
Με το τυρί αποτελεί πλήρες γεύμα. Πραγματικά η αψάδα της ρόκας είναι το κάτι άλλο.
Μου αρέσει παντού σχεδόν.
Σε φιλω και καλό σου βράδυ!
Καλησπέρα, Χρυσαυγή μου!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ, είμαι καλά αλλά τρέχω για να προλάβω αρκετές υποχρεώσεις.
Τη ρόκα, όπως έχω ξαναπεί, την ανακάλυψα εδώ και τη λάτρεψα. Τώρα τη χρησιμοποιώ παντού. Δίνει υπέροχη γεύση στις σαλάτες που τις λατρεύουμε τώρα το καλοκαίρι.
Να είσαι καλά και να μου φιλήσεις τις μικρές σου!
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Τέλεια σαλάτα! Ειδικά με το μανούρι ή το ανθότυρο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς τη Villy!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ για την επίσκεψη στο blog μου!
Ζηλεύω που ζεις σε μια πόλη που λατρεύω!
Θα τα πούμε και από το δικό σου blog.
Καλο βράδυ!
To απόλυτο καλοκαιρινό φαγάκι!Πεντανόστομη η σαλάτα σου και τέλεια παρουσιασμένη!Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, καλή μου Σπυριδούλα!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά, πολλά φιλιά!