Στο πιάτο αυτό συναντώνται υλικά από δύο Μεσογειακές χώρες, την Ελλάδα και την
Ιταλία και δίνουν ένα εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα!
Το ένα είναι το Ελληνικό Κατίκι, ένα λευκό, κρεμώδες τυρί, φτιαγμένο από
κατσικίσιο γάλα ή ανάμεικτο με πρόβειο γάλα, με αλάτι (1%) και με σχετικά
χαμηλά λιπαρά (10 -14%). Η προέλευσή του είναι από τον Δομοκό, της βόρειας Φθιώτιδας.
Τρώγεται σε σαλάτες, σε πίτες, σε φαγητά, αλειμμένο πάνω σε ψωμί και είναι ένας
τέλειος μεζές για κρασί ή ούζο.Το άλλο είναι το Ιταλικό ζυμαρικό Φαρφάλες (Πεταλούδες) ή Φιογκάκια που είναι ευρέως γνωστό ως "ζυμαρικά παπιγιόν". Το όνομά του προέρχεται από την ιταλική λέξη farfalla (πεταλούδα).
Τα μανιτάρια προσθέτουν μεγάλη θρεπτική αξία αλλά και απίθανη γεύση, κάνοντας αυτό το εύκολο και νόστιμο πιάτο πολύ αγαπημένο μας!
Ας δούμε τα υλικά του.
Τα Υλικά
500γρ ζυμαρικό φιογκάκια (Farfale)
1 συσκευασία μανιτάρια pleurotus250γρ. Κατίκι Δομοκού
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 μικρή καυτερή πιπεριά, ολόκληρη
2 σφηνάκια λευκό ξηρό κρασί ή βότκα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος ή βασιλικός
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Παρμεζάνα τριμμένη ή κεφαλοτύρι (προαιρετικά)
Οδηγίες
Πλένουμε τα μανιτάρια σε τρεχούμενο νερό, τα στύβουμε και τα στεγνώνουμε
καλά με χαρτί κουζίνας.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία και τα στραγγίζουμε.
Πάνω σε ένα ξύλο κοπής ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και κόβουμε τα μανιτάρια σε λωρίδες.
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο την καυτερή πιπεριά με τα κρεμμυδάκια και, όταν μαραθούν, αφαιρούμε την πιπεριά και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε λίγα λεπτά πάνω σε δυνατή φωτιά να μαλακώσουν, ανακατεύοντάς τα συνέχεια.
Εν συνεχεία, τα σβήνουμε με το κρασί ή τη βότκα, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το Κατίκι.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να δημιουργηθεί μια σάλτσα.
Τότε προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά και τα μανιτάρια, ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν με τη σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό και τρίβουμε λίγη παρμεζάνα και πιπέρι.
Σερβίρουμε τα ζυμαρικά ζεστά.
Καλημέρα Ελένη μου τέλειο το φαγάκι σου και με το βασιλικό μέσα θα του δίνει φοβερό άρωμα, εμένα δυστυχώς δεν τρώει ο άντρας μου τα μανιτάρια,αλλά δεν πειράζει θα το φάω μόνη μου χαχαχαχα!!!!!Φιλιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, Ροδάνθη μου!
ΔιαγραφήΤο ίδιο συμβαίνει και μ΄εμένα: αυτά τα φαγητά τα μαγειρεύω και τα απολαμβάνω μόνη μου!
Τι να γίνει, αφού μου αρέσουν. Κάνε κι εσύ το ίδιο!
Φιλάκια!
Μ αρεσει πολυ το κατικι και πρεπει να ναι πεντανοστημη αυτη η μακαροναδα!! Γεια στα χερια σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την Ελπινίκη!
ΔιαγραφήΤο κατίκι είναι πολύ ωραίο τυρί, εξαιρετικό για ζυμαρικά, με υπέροχη, λίγο πιπεράτη γεύση που κάνει τη σάλτσα πηχτή και πολύ νόστιμη.
Δοκίμασέ τη και πες μου!
Καλή υπόλοιπη ημέρα!
ΩΡΑΙΟTATO! χωρίς πολλά πολλά σχόλια Ελένη μου :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα εύχομαι και ότι καλύτερο πάντα.
Καλημέρα, Πηνελόπη μου!
ΔιαγραφήΜάλλον πρέπει να στείλω ένα πιατάκι προς τα εκεί το απόγευμα, έτσι για δοκιμή!
Πολλές-πολλές καλημέρες!
Ελενάκι μου μας ξεσηκώνεις με τους συνδυασμούς των μεσογειακών γεύσεων του πιάτου σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τα πλευρώτους που τα λατρεύω, σίγουρα θα απογειωνουν την γευστική απόλαυση!
Φιλιά, καλή σου μέρα!!
Καλημέρα, Έλενα!
ΔιαγραφήΤο καλοκαίρι ζητάει εύκολα και νόστιμα φαγητά και να μην είναι πολύ βαριά.
Τα ζυμαρικά σε συνδυασμό με λαχανικά ή μανιτάρια είναι μια ιδανική λύση.
Τα συγκεκριμένα μανιτάρια είναι τα αγαπημένα μου. Τα βάζω στις μακαρονάδες αλλά τα κάνω και ψητά που είναι υπέροχα!
Φιλάκια, καλό μεσημέρι!
Απολαυστικό πάντρεμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κατίκι με την κρεμώδη υφή και την ανάλαφρη γεύση κάνει το συγκεκριμένο πιάτο εξαιρετικά ενδιαφέρον!
Τα μανιτάρια και οι πικάντικες πινελιές ολοκληρώνουν το όμορφο γευστικό σκηνικό!
Φιλιά Ελένη μου!
Καλησπέρα, Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΤο κατίκι κάνει μια εξαιρετική σάλτσα που δένει υπέροχα με το ζυμαρικό.
Μόνο που τα φιογκάκια δεν πρέπει να είναι πολύ στεγνά, να μην έχουν στραγγίσει εντελώς, όπως τα κάνουν και οι Ιταλοί.
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Ελένη μου ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!Πανέμορφο πιάτο, σίγουρα και νοστιμότατο!!!Λατρεύω όλα τα υλικά που χρησιμοποιήσες, το κατίκι ιδίως υπέροχο!!!!<πράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!
Καλησπέρα, Ελενάκι!
ΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Μου αρέσει πολύ το κατίκι και ταιριάζει με τα ζυμαρικά αλλά και τις σαλάτες. Προτείνω να το δοκιμάσεις.
Φιλάκια, καλό βράδυ!
Πολύ μου αρέσει το φαγητό σου Ελένη μου... Είναι υπέροχο και θα το φτιάξω πάραυτα!!! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν το φτιάξεις, Κική μου, με ενδιαφέρουν πολύ οι εντυπώσεις σου!
ΔιαγραφήΠεριμένω!
Φιλάκια, καλό σου βράδυ!
Καταπληκτικό πιάτο!Λατρεύω τα ζυμαρικά και με το κατίκι και τα μανιτάρια το αποτέλεσμα πρέπει να είναι θεσπέσιο!Θα το δοκιμάσω άμεσα!Φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία, Σπυριδούλα, τότε θα σου αρέσει και το πιάτο αυτό!
ΔιαγραφήΔοκίμασέ το!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!
Πεντανόστιμο φαγητάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ομίχλη που είχε στο Δομοκό!!!!!
Φιλιά
Πόσο χαίρομαι που η ανάρτησή μου σου θύμισε το Δομοκό!
ΔιαγραφήΠάντως είναι όμορφη η περιοχή, ας έχει και ομίχλη!
Φιλάκια, καλό σου βράδυ!
Καλησπερα ηθελα να ρωτησω αν θα μπορουσα να αντικαταστησω τα φιογκακια με τορτελινια????????Πιστευω οτι θα τους ταιριαζει εσεις τι λετε που την εχετε δοκιμασει??????????
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα τα εφτιαξα χθες ηταν τα πιο ωραια τορτελινια που φαγαμε ποτε.Ειναι πολυ γευστικα λογω του τυριου αλλα δε σε φουσκωνουν οπωςμε την η κρεμα γαλακτος.Ενα πραγματικα υπεροχο φαγητο, σε ευχαριστω παρα πολυ για τη συνταγη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Σοφια
ΑπάντησηΔιαγραφή