Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Ένα αφράτο Καλαμποκόψωμο σαν Κέικ

Εξαιρετικά νόστιμο κέικ ή ένα αφράτο ψωμί από αλεύρι Καλαμποκιού. Η αλμυρή ή η γλυκιά του εκδοχή είναι πολύ αγαπητή και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής Παραδοσιακής Κουζίνας.
Το ψωμί αυτό γίνεται ένα ιδανικό πρωινό, όχι μόνο Κυριακάτικο αλλά και καθημερινό! 
Το καλαμποκάλευρο είναι εξαιρετική αμυλούχα τροφή, διότι αναπληρώνει τη γλυκόζη στον οργανισμό μας, που εξαντλήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, και μας τροφοδοτεί με ενέργεια. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες, κυρίως του συμπλέγματος B και μαγνήσιο και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη σωστή ανάπτυξη των οστών.
Γι αυτό το λόγο αποτελεί τη βάση των παιδικών τροφών και των περισσοτέρων τυποποιημένων δημητριακών που χρησιμοποιούνται ως πρωινό.
Επίσης ενδείκνυται και για άτομα που απαγορεύεται να τρώνε γλουτένη.




Τα Υλικά


1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές καστανή, μαλακή ζάχαρη ή δύο κουταλιές μέλι
4 κουταλάκια κοφτά baking powder
½ κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο αυγό
1 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες (χωρίς κουκούτσια)



Οδηγίες


Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι καλαμποκιού και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με το baking powder.

Σε ένα άλλο βαθύ μπολ ρίχνουμε το αυγό και το χτυπάμε για λίγο με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα ή τον αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη ή το μέλι και συνεχίζουμε για λίγο το χτύπημα, μέχρις ότου το μείγμα ομογενοποιηθεί και γίνει σαν κρέμα.






Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, καλαμποκιού και το ολικής και ανακατεύουμε. Τελευταία ενσωματώνουμε στο χυλό τις σταφίδες.













Αδειάζουμε το μίγμα σε μια πολύ καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη μικρή φόρμα για ψωμιά.







Ψήνουμε το ψωμί/κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για μισή ώρα ή ώσπου να ροδίσει ομοιόμορφα η επιφάνειά του. (Πριν το βγάλουμε από το φούρνο κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι).


Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Το Καλαμποκόψωμο σερβίρεται ελαφρά ζεστό, είναι νοστιμότατο και τρώγεται πολύ ευχάριστα.



TIPS

  • Επειδή ξηραίνεται εύκολα, πρέπει να το διατηρούμε μέσα σε πλαστική σακούλα. 
  • Επίσης ξαναζεσταίνεται και δεν χάνει τη νοστιμιά του.



Λίγα λόγια ακόμη

  • Το Καλαμπόκι ή Αραβόσιτος ή Αραποσίτι έχει την επιστημονική ονομασία Zea mays. Η ελληνική επιστημονική ονομασία του φυτού είναι Αραβόσιτος ο κοινός. Κατάγεται από την Αμερικανική ήπειρο, όπου, ήδη πριν από 5.500 χρόνια, το καλλιεργούσαν οι Ίνκας, οι Μάγια και οι Αζτέκοι.
  • Παρότι το Καλαμπόκι είναι βασική πηγή διατροφής σε πολλές χώρες του Κόσμου, η θρεπτική του αξία είναι μικρότερη απ’ ό,τι των άλλων σιτηρών και το ψωμί που παράγεται από αυτό, η γνωστή μας Μπομπότα, μέχρι προ τινός δεν το θεωρούσαν καλής ποιότητας. 
  • Αναγνωρίστηκε πλέον η μεγάλη θρεπτική αξία του Καλαμποκιού και το Καλαμποκόψωμο δεν θεωρείται πλέον ψωμί μόνο των φτωχών.

19 σχόλια:

  1. Όλα τα καλά του κόσμου έχει αυτό το ψωμάκι!
    Πάρα πολύ ωραίο για πρωινό αλλά και για σνακ στο γραφείο είναι υπέροχο!
    Φιλιά Ελένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ερμιόνη.
      Αυτό το νόστιμο ψωμάκι μπορείς άνετα να το υπολογίσεις σαν ένα άγλυκο κέικ, έτσι αφράτο-αφράτο που γίνεται.
      Είναι άριστο πρωινό, το λέω εκ δοκιμής!
      Φιλάκια και μια υπέροχη μέρα!

      Διαγραφή
  2. Πραγματικά τέλεια πρόταση για πρωινό Ελένη μου, θα το φτιάξω να το ευχαριστηθεί ο μικρούλης μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το, Έρη μου, και θα δεις πόσο νόστιμο είναι
      Γίνεται λαχταριστό και θα αρέσει στον μικρό σου πολύ!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  3. Τι ωραίο που είναι Ελένη μου.....θα το φτιάξω γιατί είναι ιδανικό για το καφεδάκι μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσει, Λίλα μου!
      Εγώ το τρώω και σαν κολατσιό, γιατί δεν είναι γλυκό.
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  4. Ελένη μου πάρα πολύ ωραία συνταγή. Θα το δοκιμάσω για πρωινό τέλειο είναι!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου και βέβαια να τη δοκιμάσεις και να μου πεις.
      Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει.
      Φιλάκια, καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  5. Εαν δεν έλεγες ότι είναι ψωμάκι, θα το περνούσα για ένα λαχταριστό κεκάκι!
    Υπέροχο για όλες τις ώρες της ημέρας!
    Φιλιά Ελένη μου, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, Έλενα, μοιάζει περισσότερο με κέικ παρά με ψωμί!
      Μόνο που δεν είναι γλυκό, έτσι τρώγεται και με τυρί κρέμα.

      Φιλάκια, καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  6. Τελειο φαινεται!! Αγαπω και τις σταφιδες, ποτε ακομα ενα συν στο γλυκο καλαμποκοψωμακι σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι από τα σνακ που μου αρέσουν όλες τις ώρες! Λόγω της ελάχιστης ζάχαρης και των σταφίδων είναι πιο light και υγιεινό από κανονικό κέικ αλλά το θυμίζει ταυτόχρονα!
    Και με τυράκι για αλμυρή αλλά και με μαρμελάδα για γλυκιά εκδοχή, καλύπτει όλα τα γούστα!
    Καλό μεσημέρι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχο είναι!Τέλειο για το πρωινό καφεδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όπου δω αλεύρι καλαμποκιού σπεύδω!
    Μου αρέσει πολύ περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα άλευρα. Το θεωρώ γλυκό και ιδιαίτερο.

    Το ψωμί σου θα το φτιάξω σίγουρα, χωρίς τις σταφίδες τις οποίες αγαπώ, αλλά σε συγκεκριμένες παρασκευές!! Θα το απολαύσω λοιπόν σκέτο να μην μου αποσπά τίποτα άλλο τη γεύση του!

    Φιλιά πολλά και ειληκρινά η συνταγή σου αυτή με ενδιαφέρει πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εμένα Ελένη μου κεκάκι μου κάνει ...νοστιμότατο και λαχταριστό... Μοσχοβόλισε μέχρι εδώ πάντως!!! Τέλειο για πρωινό Σαββατοκύριακου παρέα με γάλα για τους μικρούς και καφεδάκι ή τσάι για τους μεγάλους!!! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ...και προβλέπω πως μέσα στο ΣΚ που έτσι κι' αλλιώς, θα φτιάξω ψωμάκι να κάνω και τούτη την προσπάθεια, αν και μοναχούλα μου με βλέπω να το τρώω αν του βάλω μέσα σταφίδες Ελένη μου.
    Πολλές πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα σας, μία διευκρίνιση θα ήθελα να μου πείτε πόσο ελαιόλαδο λέει γιατί δεν φαίνεται καθόλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή