Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Απλή Γαριδομακαρονάδα

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Μια απλή και νόστιμη συνταγή που δεν χρειάζεται μπαχαρικά για να νοστιμίσει περισσότερο. Οι γαρίδες, ως γνωστόν, είναι εξαιρετικά γευστικές και όταν τις συνοδεύουν οι ντομάτες και τα κρεμμυδάκια κάνουν υπέροχη και πεντανόστιμη σάλτσα, κατάλληλη για οποιοδήποτε ζυμαρικό. Συνήθως χρησιμοποιούμε μακαρόνια αλλά και άλλα παραδοσιακά τοπικά ζυμαρικά.

 


Ας δούμε τα Υλικά της

1 πακέτο μακαρόνια τις αρεσκείας σας (εγώ χρησιμοποιώ σπαγγετίνη)
½ κιλό μεγάλες γαρίδες φρέσκιες
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
3-4 ντομάτες, χωρίς τη φλοίδα, ψιλοκομμένες ή ένα κουτί ντοματάκια
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
4-5 φύλλα βασιλικού
1 κουταλάκι ζάχαρη
½ φλιτζάνι λάδι
αλάτι, πιπέρι,

Ο δ η γ ί ε ς
Καθαρίζουμε εντελώς τις γαρίδες (κέλυφος και ραχιαίο έντερο) και κρατάμε μόνο 5-6 με το κεφάλι για διακόσμηση ή αφαιρούμε μόνο τα κέλυφος και το έντερο από το σώμα, αφήνοντας απείραχτα κεφάλι και ουρά.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί αρκετά, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και ανακατεύουμε, μέχρις ότου ξανθύνουν ελαφρά.
Μετά προσθέτουμε την πιπεριά, τις ντομάτες, τη ζάχαρη και το αλάτι και βράζουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά. Τέλος ρίχνουμε και τις γαρίδες, ανακατεύουμε, ώστε να σκεπαστούν από τη σάλτσα και βράζουμε το φαγητό άλλο 10 λεπτά, έως ότου πήξει η σάλτα.Κατεβάσουμε τις γαρίδες από τη φωτιά και προσθέτουμε το βασιλικό χονδροκομμένο. Ταυτόχρονα σε άλλη κατσαρόλα έχουμε βράσει τα μακαρόνια, τα έχουμε σουρώσει, τα λαδώνουμε και τα κρατάμε ζεστά. Σερβίρουμε τα μακαρόνια σε μια βαθιά πιατέλα ή ένα πυρέξ και τα περιχύνουμε με τις γαρίδες και τη σάλτα τους ή τα σερβίρουμε ατομικά.Να είστε σίγουρες/οι ότι θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι και τα σχόλιά τους θα είναι πολύ κολακευτικά!

TIPS
Με την ίδια συνταγή μπορούμε να μαγειρέψουμε καραβίδες ή αστακό, κατεψυγμένα ή φρέσκα.
Αν δεν σας αρέσει ο βασιλικός που έχει έντονη μυρωδιά χρησιμοποιείστε μαϊντανό.
Μπορούμε να μισοβράσουμε τα μακαρόνια (στο μισό χρόνο απ’ ό,τι αναφέρεται στη συσκευασία) και μετά να τα προσθέσουμε στην κατσαρόλα με τις γαρίδες, προσθέτοντας όμως και 2 ποτήρια από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για τον υπόλοιπο μισό χρόνο βρασμού τους. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό.
Τα κελύφη των γαρίδων μπορούμε να τα κρατήσουμε για να φτιάξουμε σπιτικό ζωμό θαλασσινών

4 σχόλια:

  1. δε λέω ποτέ όχι σε μακαρονάδα, πόσο μάλλον σε γαριδομακαρονάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ αυτής της . . . σχολής είμαι! Καλό βράδυ, γαστεροπλήξ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λαχταριστή και αχνιστή!Καλό βράδυ και Καλά κούλουμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ, Μάρα μου, καλή Σαρακοστή με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή