Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που περιέχει μέτρια ποσότητα μπαχαρικών και καθόλου καυτερό πιπέρι ούτε ινδοκάρυδο. Η ποικιλία αυτή της φακής υπάρχει και στην Ελλάδα, καθώς και τα μπαχαρικά που θα χρειαστούμε.
Τ α Υ λ ι κ ά
2 φλιτζάνια Ινδικές κόκκινες φακές
1 κουταλάκι garam masala
1 κουταλάκι κιτρινόριζα (turmeric)
1 κουταλάκι κάρυ
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο λεπτές φέτες
4-5 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
1 κουταλάκι αλάτι
1/3 φλιτζανιού λάδι
1 κουταλάκι πάστα ντομάτα
½ ματσάκι χονδροκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
6 φλιτζάνια νερό
Ο δ η γ ί ε ς
Ξεπλένουμε καλά τις φακές κάτω από τη βρύση, έως ότου το νερό βγει καθαρό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 4 φλιτζάνια νερό να βράσουν και προσθέτουμε τις φακές και το σκόρδο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσουν.
Προσθέτουμε σιγά σιγά και τα υπόλοιπα 2 φλιτζάνια νερό, έως ότου οι φακές γίνουν ένα μάλλον πηχτό μείγμα, σαν κρέμα. Τότε τις κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το τζίντζερ και τα τσιγαρίζουμε, έως ότου χρυσίσουν.
Τότε προσθέτουμε και τα μπαχαρικά για να ζεσταθούν και να μας δώσουν τα αρώματά τους. Ανακατεύουμε και η κουζίνα μας γίνεται Ανατολή των αρωμάτων! Τελευταία προσθέτουμε τον πελτέ και το κόλιανδρο,ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε το μείγμα στις φακές.
Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλάτι. Τις σερβίρουμε ζεστές και τις συνοδεύουμε με ινδικό ψωμί ή λεπτή αραβική πίτα.
Καλή όρεξη!
Σημείωση
Τ α Υ λ ι κ ά
2 φλιτζάνια Ινδικές κόκκινες φακές
1 κουταλάκι garam masala
1 κουταλάκι κιτρινόριζα (turmeric)
1 κουταλάκι κάρυ
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο λεπτές φέτες
4-5 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
1 κουταλάκι αλάτι
1/3 φλιτζανιού λάδι
1 κουταλάκι πάστα ντομάτα
½ ματσάκι χονδροκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
6 φλιτζάνια νερό
Ο δ η γ ί ε ς
Ξεπλένουμε καλά τις φακές κάτω από τη βρύση, έως ότου το νερό βγει καθαρό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 4 φλιτζάνια νερό να βράσουν και προσθέτουμε τις φακές και το σκόρδο.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσουν.
Προσθέτουμε σιγά σιγά και τα υπόλοιπα 2 φλιτζάνια νερό, έως ότου οι φακές γίνουν ένα μάλλον πηχτό μείγμα, σαν κρέμα. Τότε τις κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το τζίντζερ και τα τσιγαρίζουμε, έως ότου χρυσίσουν.
Τότε προσθέτουμε και τα μπαχαρικά για να ζεσταθούν και να μας δώσουν τα αρώματά τους. Ανακατεύουμε και η κουζίνα μας γίνεται Ανατολή των αρωμάτων! Τελευταία προσθέτουμε τον πελτέ και το κόλιανδρο,ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε το μείγμα στις φακές.
Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο αλάτι. Τις σερβίρουμε ζεστές και τις συνοδεύουμε με ινδικό ψωμί ή λεπτή αραβική πίτα.
Καλή όρεξη!
Σημείωση
- Η ποσότητα των μπαχαρικών που σας προτείνω δεν είναι αυτή που χρησιμοποιούν στην Ινδία αλλά πολύ μικρότερη!
- Εσείς μπορείτε να την ελαττώσετε περισσότερο αλλά καλό θα είναι να μην αφαιρέσετε κάποιο υλικό, γιατί η γεύση του φαγητού θα αλλάξει.
- Το turmeric είναι ένα καταπληκτικό μπαχαρικό, γνωστό ως κουρκουμάς ή κιτρινόριζα.
- Το garam masala είναι μείγμα μπαχαρικών και υπάρχει στα μεγάλα σούπερ μάρκετς, στα ράφια των μπαχαρικών.
Κορίτσια, Έλενα και Ξανθή, ήλθε και η συνταγή. Είναι εύκολη και νόστιμη και μια δοκιμή θα σας πείσει! Φιλιά, καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήDal (=φακές) λοιπόν! Οι Ινδοί λατρεύουν τις φακές και καλλιεργούν πολλά είδη! Στην Ν Αφρική ζουν πολλοί Ινδοί και βρίσκω εύκολα μεγάλη ποικιλία! Είναι τρομερά νόστιμες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική η συνταγή σου! Μπράβο!
χαίρομαι πολύ που στα διαδικτυακά ταξίδια μας "βρεθήκαμε". Η Ινδία είναι μια κιβωτός παλιών σπόρων που σε λίγο θα εξαφανιστεί! Τι κρίμα! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Καλή σου μέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμπτωματικά προχτές μπήκα σε ένα μικρό μαγαζί με τυριά αλλαντικά και διάφορα άλλα και είδα ποικιλία από φακές οπότε ξέρω τώρα που θα τις βρω.
Μου μένει να ψάξω και τα διάφορα μπαχαρικά κι όταν γυρίσω από Λονδίνο να τις φτιάξω.
Βέβαια στα μπαχαρικά θα ελαττώσω λίγο λόγω του ότι δεν πρέπει για όλους.
Καλημέρα!!!
Αχ Ελενάκι σε ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα ξέρω πως θα μαγειρέψω τις κόκκινες φακίτσες μου!
Τα μπαχαρικά τα έχω όλα, δεν τα χρησιμοποιώ συχνά, αλλά κάποιες φορές τα έχω χρησιμοποιήσει, μας αρέσουν!
Φιλάκια πολλά, καλή σου μέρα!