Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Στην Ερυθρά Θάλασσα (Red Sea)


Η Ερυθρά θάλασσα – έτσι την ονόμασαν οι αρχαίοι Έλληνες - είναι o στενός θαλάσσιος βραχίονας του Ινδικού Ωκεανού ανάμεσα στην ΒΑ. Αφρική και την ΝΔ. Ασία δημιουργώντας τον αρχαίο Αράβιο κόλπο. Ενώνεται με τον Ινδικό Ωκεανό μέσω του στενού του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και του κόλπου του Άντεν και με τη Μεσόγειο με τη διώρυγα του Σουέζ. Στα βόρειο άκρο της προβάλλει μικρός βραχίονάς της δημιουργώντας τον κόλπο της Άκαμπα, όπου μεταξύ αυτού και του κόλπου του Σουέζ - βρίσκεται η χερσόνησος του Σινά. Έχει 1.900 χλμ. μήκος, 300 χλμ. μέγιστο πλάτος.



Το όνομα Ερυθρά το πήρε από την παρουσία μερικών ειδών φυκιών που ορισμένη εποχή αποκτούν κόκκινο χρώμα, με αποτέλεσμα όλη η θάλασσα να κοκκινίζει.

Οι ακτές της Ερυθράς είναι χαμηλές και αμμώδεις, ο δε βυθός της κοντά στις ακτές είναι απότομος και ακανόνιστος, και σε πάρα πολλά σημεία πολύ επικίνδυνος λόγω των πλακόμορφων κοραλλιογενών υφάλων.

Η Ερυθρά θάλασσα θεωρείται από τις πιο ζεστές θάλασσες της
γης. Η μέση θερμοκρασία της κυμαίνεται από 25-35° C.

Αυτό σημαίνει μεγάλη εξάτμιση του νερού και γι’ αυτό είναι η θάλασσα με τη μεγαλύτερη πυκνότητα από όλες τις θάλασσες του κόσμου. Η περιεκτικότητά της σε αλάτι φτάνει και ξεπερνά κατά μέσο όρο το 2%, όταν στις άλλες θάλασσες φτάνει μόλις το 1,5 - 1,8%. Σε μερικά σημεία η πυκνότητα είναι ακόμη μεγαλύτερη και φτάνει μέχρι και 6%.

Όλες οι φωτογραφίες είναι από την παραλιακή πόλη της Σαουδικής Αραβίας Τζέντα (Jeddah ) που είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ερυθράς Θάλασσας.

4 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Δεν έχω ταξιδέψει στην Ερυθρά. Στους κοραλλιογενείς υφάλους (που γράφεις) έχει πολύχρωμο βυθό! Με ταξίδεψες! Σ ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι ο βυθός είναι καταπληκτικός και τα ψάρια πολλά και πολύχρωμα. Έχει και παπαγαλόψαρα αλλά και μπαροκούντα! Η ομορφιά και ο κίνδυνος μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ωραιές πληροφορίες!!!!!!!!! Συγχαρητηρια!! Με βοη8ησαν και με καποιες εργασίεσ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να είσαι καλά Αποστολία! Χαίρομαι πολύ που η πληροφορίες για την Ερυθρά σε βοήθησαν.
    Θα χαρώ πολύ να τα ξαναπούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή