Cookies σπιτικά, αφράτα, νόστιμα και μυρωδάτα. Γίνονται 30 περίπου. Η συνταγή τους είναι πανεύκολη και γρήγορη, όπως όλες οι συνταγές για cookies. Η καταγωγή της είναι αμερικάνικη - καλό είναι, όταν ζεις στο Εξωτερικό, να αξιοποιείς τις γειτόνισσές σου! Η κανονική έχει χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, ενώ εγώ χρησιμοποίησα μανταρίνι και ο συνδιασμός αυτός εκτιμήθηκε δεόντως από όλους! Δοκιμάστε τη.
Τα Υ λ ι κ ά
1 φλιτζάνι βούτυρο φυτικό
1 φλιτζάνι καστανή μαλακή ζάχαρη
1 αυγό
1 φλιτζανάκι ελλην. καφέ χυμός μανταρινιού
½ κουταλάκι ξύσμα μανταρινιού
1 κουταλάκι σόδα
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για κέικ
1 φλιτζάνι ή περισσότερο σταγόνες πικρής σοκολάτας
Ο δ η γ ί ε ς
Αφήνουμε για λίγο το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει.
Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά με το μίξερ ή με το χέρι, μέχρις ότου λιώσει εντελώς η ζάχαρη.Μετά προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε τη σόδα μέσα στο χυμό του μανταρινιού, ανακατεύουμε να αφρίσει και τα προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου μαζί με το ξύσμα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά ελαφρά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, λίγο λίγο, έως ότου έχουμε μια αρκετά μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και τελευταίες τις σταγόνες σοκολάτας, φροντίζοντας να διανεμηθούν ομοιόμορφα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κ. Παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, με μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε τα μπισκότα για 15 λεπτά περίπου ή έως ότου ροδίσουν.
Και μια παραλλαγή: η ανιψιά μου η Μάγδα αντικατέστησε τις σταγόνες με τριμμένη σοκολάτα και είχαν μεγάλη επιτυχία. Ιδού η απόδειξη!
Σημείωση
Όσα μείνουν διατηρούνται αρκετές ημέρες μέσα σε μεταλλικό κουτί που κλείνει αεροστεγώς. Βέβαια δεν ξεχνάμε να κεράσουμε και τη φίλη που μας έδωσε τη συνταγή!
Τα Υ λ ι κ ά
1 φλιτζάνι βούτυρο φυτικό
1 φλιτζάνι καστανή μαλακή ζάχαρη
1 αυγό
1 φλιτζανάκι ελλην. καφέ χυμός μανταρινιού
½ κουταλάκι ξύσμα μανταρινιού
1 κουταλάκι σόδα
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για κέικ
1 φλιτζάνι ή περισσότερο σταγόνες πικρής σοκολάτας
Ο δ η γ ί ε ς
Αφήνουμε για λίγο το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει.
Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά με το μίξερ ή με το χέρι, μέχρις ότου λιώσει εντελώς η ζάχαρη.Μετά προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε τη σόδα μέσα στο χυμό του μανταρινιού, ανακατεύουμε να αφρίσει και τα προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου μαζί με το ξύσμα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά ελαφρά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, λίγο λίγο, έως ότου έχουμε μια αρκετά μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και τελευταίες τις σταγόνες σοκολάτας, φροντίζοντας να διανεμηθούν ομοιόμορφα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κ. Παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, με μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε τα μπισκότα για 15 λεπτά περίπου ή έως ότου ροδίσουν.
Και μια παραλλαγή: η ανιψιά μου η Μάγδα αντικατέστησε τις σταγόνες με τριμμένη σοκολάτα και είχαν μεγάλη επιτυχία. Ιδού η απόδειξη!
Σημείωση
Όσα μείνουν διατηρούνται αρκετές ημέρες μέσα σε μεταλλικό κουτί που κλείνει αεροστεγώς. Βέβαια δεν ξεχνάμε να κεράσουμε και τη φίλη που μας έδωσε τη συνταγή!
Μμμμμ...τελεια και νοστιμοτατα..γεια στα χερια σου..παιρνω μερικα για τον καφε που πινω τωρα και σε καλημεριζω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλια!!!
Καλημέρα και σ' εσένα gwgoyla, χαρά μου θα είναι να πάρεις όσα θέλεις. Εδώ είμαι, ξαναφτιάχνω! Πολλά φιλιά κι από μένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοκολάτα με μανταρίνι... απίστευτα γευστικός συνδυασμός, το ίδιο γευστικά φαίνονται και τα κούκις σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια, καλή βδομάδα!
Όμορφα, πεντανόστιμα μανταρινοκούκις
ΑπάντησηΔιαγραφήαπό αυτά που ξεκινάς να δοκιμάσεις ένα και αδειάζεις το κουτί!
Η μόνη σωτηρία είναι να αρχίζεις να διανέμεις δεξιά και αριστερά...
Καλό βράδυ
Ζαμπία
Ευχαριστώ πολύ Έλενα, έλα να σε κεράσω. Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκαιο Ζαμπία αλλά όταν είναι και φρέσκα είναι μεγάλος πειρασμός. Καλό βράδυ και σ' εσένα
ΑπάντησηΔιαγραφήκοπελια ειναι τελια φιλια απο κρητη
ΑπάντησηΔιαγραφή