Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2020

Καρυδάτη Βασιλόπιτα 2020 – A New Year Cake with Walnuts


Χρόνια πολλά, ευτυχισμένη και δημιουργική η νέα χρονιά και δεκαετία!
Η φετινή μας Βασιλόπιτα ήταν ένα κέικ πορτοκαλένιο και καρυδένιο, με ελαιόλαδο και πλούσια υφή!
Αγαπάμε πολύ ξεχωριστά αρώματα των εσπεριδοειδών που ταιριάζουν με όλους τους ξηρούς καρπούς.
Η παράδοση απαιτεί στο πρώτο κέικ του νέου χρόνου να υπάρχει κάποιος ξηρός καρπός για ευημερία και ευκαρπία!






Τα Υλικά
(Για μία φόρμα 26-28εκ.)

350γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20γραμ. baking powder
Μία πρέζα αλάτι  
150γραμ. κρυσταλλική, καστανή ζάχαρη
3 αυγά, βιολογικά
150 ml ελαιόλαδο καλής ποιότητος
150 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
150 ml φρέσκο γάλα με χαμηλά λιπαρά  
2 κ. γλ. ξύσμα αψέκαστου πορτοκαλιού
150γραμ. τριμμένη καρυδόψιχα
1 σφηνάκι μπράντι

Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Οδηγίες

Λαδώνουμε τη φόρμα και τη πασπαλίζουμε με λίγ αλεύρι. Την τινάζουμε για να πέσει το επί πλέον.







Κοσκινίζουμε το αλεύρι, κρατάμε στην άκρη 2 κ. σ. και το υπόλοιπο το αναμειγνύουμε με το baking powder και το αλάτι.















Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν κρέμα. Εν συνεχεία προσθέτουμε σε ροή το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας για λίγο το χτύπημα.










Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε το γάλα, το ξύσμα, την καρυδόψιχα, ανακατεμένη με 2 κ. σ. αλεύρι, και ανακατεύουμε τα υλικά  απαλά με μία σπάτουλα.













Προσθέτουμε και το αλεύρι, εναλλάξ με το χυμό του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε, για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.















Τελευταίο ρίχνουμε το μπράντι και αναμειγνύουμε, μέχρι να ενσωματωθεί.











Τοποθετούμε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για περίπου μία ώρα ή μέχρι να ψηθεί καλά εσωτερικά. (Πάντα δοκιμάζουμε, εάν έχει ψηθεί καλά, πριν βγάλουμε το κέικ από το φούρνο).






Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε μέσα στη φόρμα, μέχρι να κατέβη η θερμοκρασία του. Κατόπιν το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε συρμάτινη βάση.
Βάζουμε μέσα σε πιατέλα, κρύβουμε στη βάση του ένα νόμισμα, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και το στολίζουμε, όπως μας αρέσει.



Καλή χρονιά, γλυκιά κι ευτυχισμένη!

(Η βασική ιδέα της Βασιλόπιτας από εδώ).

Λίγα λόγια ακόμα

Βασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα/κέικ που ετοιμάζεται σε ορισμένες χώρες από τους Χριστιανούς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και κόβεται (μοιράζεται) τα μεσάνυχτα, με τον ερχομό του νέου χρόνου ή ανήμερα την  Πρωτοχρονιά. Περιέχει ένα νόμισμα, κατά προτίμηση χρυσό φλουρί, το οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, θα φέρει καλή τύχη σ’ αυτόν που θα το βρει
Τα πρώτα τέσσερα κομμάτια της Βασιλόπιτας προορίζονται για το Χριστό, την Παναγία, τον Άγιο Βασίλειο και το νοικύρη του σπιτιού, ενώ το τελευταίο για το φτωχό. Τα υπόλοιπα μοιράζονται στα άλλα μέλη της οικογένειας.
Συχνά “γράφεται” πάνω στη βασιλόπιτα ο αριθμός του νέου έτους με αποφλοιωμένα αμύγδαλα, άχνη ζάχαρη ή σοκολάτα.

Το έθιμο της Βασιλόπιτας είναι πολύ παλιό και επιβιώνει μέχρι σήμερα.

Σχετίζεται με τον εορταστικό άρτο που οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν στους θεούς στις μεγάλες αγροτικές εορτές, όπως ήταν τα  Θαλύσια, τα Θεσμοφόρια και τα Κρόνια. Μάλιστα κατά τα Κρόνια έφτιαχναν γλυκά και πίττες, μέσα στις οποίες έβαζαν νομίσματα. Όποιος τα έβρισκε, όταν τις έκοβαν, ήταν ο τυχερός της παρέας.
Το έθιμο αυτό πέρασε και στους Ρωμαίους μαζί με την εορτή του θεού Κρόνου, τα Σατουρνάλια (Saturnalia, Saturnus=ο Κρόνος).

Η Ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση το συνέδεσε με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου, εξ ου και το όνομά της, «Βασιλόπιτα».

2 σχόλια:

  1. Καλή και ευλογημένη χρονιά με υγεία ,αγάπη και ευημερία!!!
    Χρόνια Πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή