Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Σκορδαλιά με Καρύδια και Πατάτα - Garlic Sauce with Walnuts and Potatoes

Η Σκορδαλιά, γνωστή και ως αλιάδα, κρεμώδης και απαλή, είναι ένα συνοδευτικό του τηγανητού βακαλάου, πολύ δημοφιλές στην ελληνική κουζίνα.
Το βασικό της συστατικό είναι το λιωμένο σκόρδο που αναμειγνύεται με βραστές πατάτες ή μουλιασμένο μπαγιάτικο ψωμί, καρύδια ή αμύγδαλα , ξύδι ή λεμόνι.
Τέλος προστίθεται το ελαιόλαδο σε ροή, για να γίνει το μείγμα απαλό.

Η Σκορδαλιά, εκτός από τον βακαλάο, μπορεί να συνοδεύσει τηγανητά καλοκαιρινά λαχανικά (μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκυθάκια), όπως συνηθίζεται στην περιοχή μου, βραστά παντζάρια, ακόμα και βλίτα!



Τα Υλικά

300γραμ. πατάτες, καθαρισμένες, άβραστες
⅔ φλιτζανιού καρυδόψιχα
3-4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
50 ml ξύδι από σταφύλι
150 ml ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

Οδηγίες

Κόβουμε τις καθαρισμένες πατάτες σε καρέ, τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα με αρκετό, ελαφρώς αλατισμένο νερό τόσο, όσο να τις σκεπάζει, και τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε από το νερό και τις στραγγίζουμε. Κρατάμε ένα φλιτζάνι από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν οι πατάτες.









Πολτοποιούμε στο γουδί το σκόρδο με ελάχιστο λάδι και αλάτι.















Ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ το ξύδι, προσθέτουμε το σκόρδο , τα καρύδια, λίγο αλάτι και τα πολτοποιούμε.













Εν συνεχεία προσθέτουμε τις πατάτες, όσο ακόμα είναι ζεστές, και συνεχίζουμε την πολτοποίηση.
Βάζουμε το μπλέντερ σε μέτρια ταχύτητα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ροή.






Η σκορδαλιά μας θα πρέπει να έχει γίνει πηχτή σαν κρέμα.


Αν όμως είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο νερό που κρατήσαμε από τις πατάτες. Τη σερβίρουμε με τηγανητό βακαλάο, το παραδοσιακό πιάτο της ημέρας του Ευαγγελισμού!


Καλή όρεξη!


Λίγα λόγια ακόμα 
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις πατάτες με μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα. Έτσι γίνεται η παραδοσιακή Ταραμοσαλάτα.
  • Κόβουμε το ψωμί σε φέτες, το βάζουμε σε νερό, το γυρίζουμε πολλές φορές, για να μουσκέψει καλά και κατόπιν το στύβουμε με τα χέρια μας. Κατόπιν το αλέθουμε στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Παραδοσιακά το σκόρδο δεν αλέθεται στο μπλέντερ αλλά πολτοποιείται σε πέτρινο γουδί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου