Ο παστός βακαλάος είναι ένα αγαπημένο υλικό της Ελληνικής κουζίνας και
μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Σερβίρεται ως κύριο πιάτο, τηγανητός σκορδαλιά
ή στο φούρνο πλακί, με κρεμμύδι και πατάτες.
Σαν καλοκαιρινό μεζεδάκι, συνοδευτικό της μπύρας ή του ούζου μας, γίνεται
και κροκέτες, αλλά πάντα είναι προτιμητέα ή σπιτική έκδοση, για να περιέχουν
και ψάρι!
Είναι εύκολες, πολύ νόστιμες κροκέτες και μπορεί να γίνουν οι αγαπημένες
των παιδιών που δεν πολυσυμπαθούν τα ψάρια.
Δοκιμάστε τες!
Τα Υλικά
(Για 4-5 άτομα)
500γραμ. παστός βακαλάος, χωρίς κόκκαλο, ξαλμυρισμένος
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 ml μπύρα
½ ματσάκι μαϊντανός ή άνηθος ή μάραθος, ψιλοκομμένος
1 σφηνάκι ούζο
Ελάχιστο αλάτι και αρκετό πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ελαιόλαδο ή άλλο λάδι για το τηγάνισμα
½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Οδηγίες
Αφαιρούμε το δέρμα από τον βακαλάο και τον κόβουμε σε κομμάτια. Τον βάζουμε
μέσα σ΄ένα μπολ με αρκετό κρύο νερό και τον αφήνουμε για περίπου 24 ώρες, για
να ξαρμυρίσει, αλλάζοντας σε αυτό το διάστημα 3-4 φορές το νερό.
Κατόπιν τον στραγγίζουμε, αφαιρούμε ό,τι μικρό κόκκαλο υπάρχει και τον
μαδάμε με τα χέρια μας.
Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο μάσα στο ψυγείο για 20 λεπτά, για να ενωθούν
οι γεύσεις.
Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με αρκετό ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί
αρκετά.
Τότε τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε πάνω σε
απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το περιττό λάδι.
Τις σερβίρουμε ζεστές με τη σκορδαλιά, τηγανητά ή βραστά κολοκυθάκια και
τηγανητές πιπεριές. Ταιριάζουν και με βραστά χόρτα εποχής.
Καλή όρεξη!
Να τα !! Αυτά είναι τα ωραία!!! Τσιπουρομεζές και στο βάθος λαχανικά τηγανιτά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω καλύτερο Ελένη!! Πραγματικά δεν έχω!!!
Τέλειος ο μεζές αλλά και το ...μενού που έφτιαξες!!!
Φιλιά πολλά!!!!!!
Ευχαριστώ πολύ, Χρυσαυγή μου!
ΔιαγραφήΜακάρι να μπορούσα να μοιραστώ μαζί σου ένα τέτοια νόστιμο μεζεδάκι!
Θα ήταν μεγάλη μου χαρά!
Φιλάκια!