Οι οβριές ή οβρυές ή αβρωνιές ή αβρουνιές, όπως ονομάζονται σε διάφορα μέρη
της Ελλάδος, είναι ένα ιδιαίτερο χόρτο που ομοιάζει με μικρό κισσό που αναρριχάται
ακόμη και πάνω σε δέντρα.
Τα βλαστάρια του θυμίζουν τα άγρια σπαράγγια, αλλά είναι πιο λεπτά,
ανοιχτοπράσινα και πολύ πικρά. Η πικράδα αυτή είναι και η ιδιαιτερότητά τους.
Λένε ότι καλό είναι να μην τρώγονται ωμές, καθώς το φυτό θεωρείται ελαφρώς τοξικό.
Οι οβριές εμφανίζονται στην Ελληνική φύση από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τα τέλη
Μαΐου σε ακαλλιέργητα και σκιερά μέρη, μπλεγμένες πάνω σε θάμνους και με τις
τρυφερές μύτες των βλαστών να εξέχουν.
Συλλέγονται με το χέρι και τρώγεται το τρυφερό μέρος των βλασταριών σαλάτα,
μαγειρευμένα με σάλτσα τομάτας ή ομελέτα.
Με όποιο τρόπο κι αν μαγειρευτούν, πρέπει να κρατήσουν την πικράδα τους για
να αποτελέσουν μια εξαιρετική γευστική απόλαυση!
Τα Υλικά
1 μεγαλούτσικο ματσάκι τρυφερά βλαστάρια οβριών
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
4 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Σε ένα μπολ σπάζουμε τα αυγά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε,
μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Ρίχνουμε τα αυγά στο τηγάνι πάνω από τις οβριές. Με ένα πιρούνι βοηθάμε να
απλωθούν παντού.
Ψήνουμε την ομελέτα, μέχρι να ροδίσει και με τη βοήθεια ενός ρηχού πιάτου
τη γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.
Όταν ροδίσει και η άλλη πλευρά, είναι έτοιμη.
Σερβίρουμε την ομελέτα ζεστή και την πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή όρεξη!
Προχθές έφτιαξα οβριές σε σαλάτα όμως! Ωραία όμως και η ομελέτα! Καλό Σαββατοκύριακο Ελένη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίες είναι οι οβριες κι έτσι ομελέτα καταπληκτικές ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά :)
Τις αγαπάμε πάρα πολύ και σαλάτα αλλά κυρίως ομελέτα! Εδώ τις λέμε απλά "σπαράγγια" μαλλον γιατι μοιάζουν στο σχήμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήελενη μου καλησπερα.στο καθημερινο περπατημα που κανουμε βρισκω αρκετες.τωρα που ειδα τ ην συνταγη σου θα αρχισω να τις μαζευω.προς το παρον μαζευω τα πρωτα αμπελοφυλλα.να εισαι καλα.
ΑπάντησηΔιαγραφή