Η Τούρτα Banoffee είναι ένα
δημοφιλές αγγλικό επιδόρπιο που παρασκευάζεται από μπανάνες, κρέμα και καραμελωμένο
γάλα.
Η βάση του γλυκού είναι ζύμη ή τριμμένα μπισκότα με βούτυρο.
Το όνομά του γλυκού προέρχεται από την ένωση των αρχικών συλλαβών των
λέξεων banana (μπανάνα) και toffee (ζαχαρωτά).
Εμπνευστής αυτού του γλυκού, που υπήρξε το αγαπημένο της Margaret Thatcher, θεωρείται ο Ian
Dowding. (Από την Wikipedia).
Η εκδοχή αυτού του δημοφιλούς γλυκού που σας προτείνω δεν είναι πολύ
γλυκιά, διότι δεν περιέχει υπερβολικά πολύ καραμελωμένο γάλα. Η κρέμα της σοκολάτας
γλυκαίνει από την καραμέλα και ταιριάζει εξαιρετικά με τη γεύση και το άρωμα της
μπανάνας. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό! Δοκιμάστε το!
Τα Υλικά
Για τη Βάση
1 κουτί / 400γραμ. μπισκότα ολικής αλέσεως, τύπου digestive, αλεσμένα
120γραμ. φρέσκο βούτυρο ή φυτική μαργαρίνη, λιωμένο
Για την Κρέμα Σοκολάτας
650ml φρέσκο γάλα ή γάλα σόγιας με
βανίλια ή γάλα καρύδας
1 ½ φακελάκι άνθος αραβοσίτου, με γεύση βανίλια
200γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομματάκια
Γέμιση
4 ώριμες μπανάνες, κομμένες σε ροδέλες
Ο χυμός ½ λεμονιού
½ κουτί ζαχαρούχο γάλα, καραμελωμένο
Επικάλυψη
350γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
Νιφάδες πικρής σοκολάτας
Οδηγίες
Από την προηγουμένη βράζουμε το κουτί του ζαχαρούχου γάλατος, χωρίς να το
ανοίξουμε, μέσα σε νερό που να το σκεπάζει για τρεις ώρες.
Το αφήνουμε να κρυώσει, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα, λιώνουμε το βούτυρο και αναμειγνύουμε τα δύο
υλικά.
Στρώνουμε τα βουτυρωμένα μπισκότα στη βάση μιας φόρμας που ανοίγει.
Ζεσταίνουμε 600γραμ. γάλα. Διαλύουμε το περιεχόμενο της κρέμας σε 50γραμ.
κρύο γάλα και τα προσθέτουμε στο ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να
πήξει η κρέμα.
Όταν είναι έτοιμη, αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά, προσθέτουμε την
κομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε την κρέμα να
κρυώσει, ανακατεύοντας αρκετές φορές, για να μην πιάσει κρούστα.
Όταν κρυώσει. Την προσθέτουμε πάνω από τη βάση μπισκότων.
Μέσα σ΄ένα μπολ κόβουμε τις καθαρισμένες μπανάνες σε ροδέλες και τις ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.
Στρώνουμε τις μπανάνες πυκνά πάνω από την κρέμα σοκολάτας
και τις περιχύνουμε με το καραμελωμένο γάλα και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
και τις περιχύνουμε με το καραμελωμένο γάλα και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Χτυπάμε μέσα σ’ ένα κρύο σκεύος την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη, ώσπου
να γίνει σαντιγί.
Βγάζουμε το banoffee από το ψυγείο,
προσθέτουμε στη επιφάνειά του τη σαντιγί και το διατηρούμε στο ψυγείο.
Πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με νιφάδες πικρής σοκολάτας.
Καλό μήνα, ήρεμο και γλυκό!
Δοκίμασα προσφατα μπανόφι και ξετρελάθηκα! Τι απίστευτο γλυκό! Αυτό που δοκίμασα ήταν με σαντιγί σοκολατα . θα τολμήσω κάποια στιγμή να κάνω μια προσπάθεια να το φτιάξω.
ΑπάντησηΔιαγραφή