Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Μηλόπιτα με Μαρμελάδα Πορτοκάλι – Apple Pie with Orange Marmalade

Καλή μας εβδομάδα!
Ας την αρχίσουμε γλυκά με μία διαφορετική μηλόπιτα με αρωματικά μήλα φιρίκια, που έχουν μια υπέροχη τρυφερή σάρκα, και σπιτική μαρμελάδα πορτοκάλι!
Εάν δεν έχουμε μαρμελάδα, μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με γλυκό κουταλιού πορτοκάλι - θα χρειαστούμε 5-6 περίπου κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθός τους - χωρίς το σιρόπι τους και περασμένα στο μούλτι.
Είναι ένα ελαφρύ και πολύ αρωματικό γλυκό, όχι πολύ γλυκό, διότι δεν χρησιμοποιούμε επί πλέον ζάχαρη, παρά εκείνη που περιέχει η μαρμελάδα.
Δοκιμάστε τη!







Τα Υλικά
(Ταρτιέρα Ø 26 cm)

Για τη Βάση

120γραμ. φρέσκο βούτυρο, κρύο από το ψυγείο σε μικρά κομμάτια
50γραμ. καστανή, μαλακή ζάχαρη
1 μικρό αυγό
1 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
2-3 κουταλιές κρύο νερό
2 φλιτζάνια /250γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φύλλο λαδόκολλας

Για τη Γέμιση

6 μήλα φιρίκια, καθαρισμένα και κομμένα χονδρά φετάκια
4 κουταλιές σπιτική μαρμελάδα πορτοκάλι
1 κρόκος αυγού
3 κουταλιές γιαούρτι, πλήρες
1 κουταλιά κρυσταλλική καστανή ζάχαρη

Οδηγίες

Μέσα σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder. Προσθέτουμε τα κομματάκια του βουτύρου, το αυγό, ελαφρά χτυπημένο, τη ζάχαρη και το νερό και αναμειγνύουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας.
Μάλλον πιέζουμε παρά ζυμώνουμε, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή και λεία ζύμη. Τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά στο ψυγείο.





Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και, πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη λαδόκολλα, ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη ένα χονδρό φύλλο.

Με τη βοήθεια της λαδόκολλας καλύπτουμε με το φύλλο της ζύμης την ταρτιέρα. Πιέζουμε τη ζύμη με τα δάχτυλά μας, ώστε να “καθίσει” καλά μέσα στη φόρμα και να καλύψει και τα πλαϊνά της.




Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι, για να μην φουσκώσει στο ψήσιμο.
Κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει και βάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο.







Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα, τα βάζουμε μέσα σ΄ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε.












Βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο και τοποθετούμε κυκλικά τα μήλα.









 



Χτυπάμε μέσα σε ένα μικρό μπολ το γιαούρτι με τον κρόκο και καλύπτουμε με το μείγμα την επιφάνεια της τάρτας.
Διακοσμούμε με κομματάκια ζύμης που μας έχει περισσεύσει και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.





Ψήνουμε την τάρτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170° C στον αέρα για 45 περίπου λεπτά ή ώσπου να ροδίσει η ζύμη και η επιφάνεια.

Βγάζουμε τη μηλόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή. Τότε τη βγάζουμε με προσοχή από τη φόρμα και την τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
Την κόβουμε και την απολαμβάνουμε!



Καλή επιτυχία! 

2 σχόλια:

  1. Πριν "αποχαιρετίσουμε" τα μήλα, πρέπει να φτιάξω κι' εγώ μια μηλόπιτα σαν την δική σου Ελένη μου. Ο συνδυασμός με την μαρμελάδα του πορτοκαλιού φαντάζομαι ότι θα είναι άκρως αρωματικός.
    Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι πρέπει να το δοκιμάσεις, Πηνελόπη μου, θα σας αρέσει!
    Θα αξιοποιήσεις και όποια μαρμελάδα ποστοκαλιού ή γλυκό κουταλιού έχεις. Ο συνδυασμός των αρωμάτων είναι καταπληκτικός!
    Καλή εβδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή