Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Ομελέτα με Μπρόκολο, Μανιτάρια και Πιπεριές

Ο όρος ομελέτα προέρχεται από τη γαλλική λέξη omelette, η οποία χρησιμοποιείται από τα μέσα του 16ου αιώνα.
Η ομελέτα είναι ένα αγαπημένο, ελαφρύ φαγητό τις καθημερινές , συνήθως βραδινό, αλλά τα Σαββατοκύριακα γίνεται ένα εξαιρετικό πρωινό.
Η χρήση χτυπημένων αυγών στη μαγειρική γίνεται από αρχαιοτάτων χρόνων.  Οι Ρωμαίοι έτρωγαν ζεστές ή κρύες ομελέτες, γνωστές με την ονομασία patina.  Οδηγίες για patinae συμπεριλαμβάνονται στο γνωστότερο βιβλίο μαγειρικής της αρχαιότητας, το "De re coquinaria".
Σύμφωνα με τον Η. Πετρόπουλο, στα ελληνικά η ομελέτα ονομαζόταν σφουγγάτο, καγιανάς ή καϊγανάς, στα ποντιακά φούστορο ή φούστρο, ενώ υπάρχει και ο λόγιος ορισμός ωοτηγανίτης.
Ο Βυζαντινός συγγραφέας και ποιητής Θεόδωρος Πρόδρομος ή Πτωχοπρόδρομος, του 12ου αιώνα, περιγράφει συνεχώς με ενθουσιασμό τις διπλές ομελέτες ή διπλοσφουγγάτα, όπως ο ίδιος τις ονομάζει. (Sfouggato/σφουγγάτο σημαίνει «αυτό που μοιάζει με ένα σφουγγάρι στην υφή». Η λέξη προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη σπόγγος, σφουγγάρι).
Στην Ελλάδα η παραδοσιακή ομελέτα αποτελείται από ντομάτες, πράσινες πιπεριές, κρεμμύδια, τυριά (φέτα, γραβιέρα) και βούτυρο και συνοδεύεται, πολλές φορές με χωριάτικη σαλάτα.





Τα Υλικά
300γρ. μπουκετάκια μπρόκολου
1 μέτρια κόκκινη πιπεριά κομμένη λωρίδες
1 πράσινη πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
250γρ. μανιτάρια κονσέρβα, στραγγισμένα και κομμένα φέτες
⅓ φλιτζανιού Παρμεζάνα, σε κομματάκια
4 μεγάλα αυγά (προτιμάμε βιολογικά)
2 κουταλιές γάλα
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο  πιπέρι

Οδηγίες



Βράζουμε τα μπουκετάκια μπρόκολου για 7 λεπτά σε αλατισμένο βραστό νερό. Τα στραγγίζουμε και τα περιχύνουμε με μία κουταλιά βούτυρο.









Ρίχνουμε ένα τηγάνι ή γουόκ δύο κουταλιές ελαιόλαδο και, όταν ζεσταθεί, σοτάρουμε τις πιπεριές μέχρι να μαραθούν.
Μετά προσθέτουμε και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά.




Βγάζουμε τα σοταρισμένα λαχανικά σε ένα πιάτο.
Προσθέτουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Χτυπάμε  σε ένα μπολ τα αυγά με το γάλα, το τυρί και το αλατοπίπερο.
Ρίχνουμε μέσα στο ζεστό τηγάνι το μείγμα των αυγών και τα λαχανικά και τηγανίζουμε την ομελέτα πάνω σε μέτρια φωτιά για 5 - 6 λεπτά, ανακινώντας το τηγάνι, ώστε να απλώσουν παντού τα αυγά.

Με μια ξύλινη σπάτουλα ανασηκώνουμε τις άκρες της ομελέτας για να την ξεκολλήσουμε από το τηγάνι και να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί από κάτω.
Βάζουμε ένα μεγάλο ρηχό πιάτο πάνω στο τηγάνι και, κρατώντας το σταθερά, αναποδογυρίζουμε το τηγάνι, ώστε η άψητη πλευρά να βρεθεί προς τα κάτω. Γέρνουμε το πιάτο πάνω από το τηγάνι, ώστε η ομελέτα να γλιστρήσει μέσα σ' αυτό και να ψηθεί για 5 λεπτά και από την άλλα πλευρά.

Σερβίρουμε την ομελέτα ζεστή και τη συνοδεύουμε με όποια φρέσκια σαλάτα μας αρέσει.

Εναλλακτικά
Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το γάλα, το αλατοπίπερο, την παρμεζάνα, δύο κουταλιές ελαιόλαδο και τα λαχανικά ωμά. Τα ανακατεύουμε όλα καλά.
Αδειάζουμε το μείγμα των αυγών μέσα σε μια βουτυρωμένη φόρμα ή ένα ταψάκι και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C, μέχρι να σφίξει καλά (περίπου 25-30 λεπτά).
Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, την κόβουμε κομμάτια και τη σερβίρουμε ζεστή!


Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι να έχουμε!

21 σχόλια:

  1. Υπέροχη η συνταγή σου όπως και όλες οι ομελέτες. Πραγματικά ένα πλήρες φαγητό που επιδέχεται άπειρων εναλλαγών. Πολύ όμορφη και προσεγμένη παρουσίαση της δικιάς σου Ελένη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Χρυσαυγή!
      Πράγματι μία ομελέτα είναι ένα πλήρες γεύμα και μάλιστα εξαιρετικό, αν περιέχει και χορταρικά, όπως οι περισσότερες Ελληνικές! Επειδή ακριβώς σου επιτρέπει να αυτοσχεδιάζεις, γίνεται και πολύ αγαπημένη.
      Σε ευχαριστώ για τα καλά σχόλια!
      Καλό βράδυ και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  2. Αφράτη και γαργαλιστική.
    Μέρες τώρα την σκέφτομαι για μεσημεριανό-απογευματινό, καθώς έχω ωραία χωριάτικα αυγουλάκια. Αλλά δεν είμαστε όλοι μαζέμενοι την ίδια ώρα βλέπεις Ελένη μου.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα βρεις χρόνο για να καταναλώσετε τα υπέροχα αυγουλάκια, καλή μου Πηνελόπη!
      Εύκολο, γρήγορο κι αγαπημένο μας πιάτο οι ομολέτες,
      Δεν αξίζει όμως μια κρύα ομελέτα, πρέπει να είναι ζεστή, γι΄αυτό τη βάζω το βράδυ τις καθημερινές και το πρωί τις Κυριακές, για να είμαστε όλοι μαζεμένοι στο σπίτι.

      Καλό βράδυ, καλή μου, και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  3. Ελενάκι ο όρος ωοτηγανίτης, όλα τα λεφτά χα χα χαα!
    Η ομελέτα σου έχει όλα, μα όλα τα υλικά που μου αρέσουν!!!
    Ενα πλήρες φαγάκι, καλομαγειρεμένο και προσεγμένο!
    Καλό μήνα Ελένη μου, φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου άρεσε πολύ ο ωοτηγανίτης; Μπράβο Έλενα! Ας τη λέμε έτσι απο δω και πέρα!!!
      Σε ευχαριστώ πολύ για το ωραίο σου σχόλιο!
      Κι εσύ έχεις δημοσιεύσει πολλές και νόστιμες ομελέτες, αποκαλύπτομαι!

      Φιλάκια, καλό βράδυ και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  4. μόλις τσάκισα μία με χθεσινό κοτόπουλο και λαχανικά...
    το βράδυ θα φτιάξω το ριζότο σου με τις αγγινάρες!!!
    σε πειράζει να το βάλω στο μπλόγκ μου?????είμαι σίγουρη οτι θα μου αρέσει πολύ!!!
    φιλιά! καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσουν οι ομελέτες, Πέπη!
      Να το φτιάξεις το ριζότο, αφού σου άρεσε!
      Τώρα όσον αφορά την αναδημοσίευση της συνταγής: σε ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση σχετικά με την πρόθεσή σου. Χαρά μου και το εκτιμώ πάρα πολύ.
      Πάντως, αφού σου αρέσει η συνταγή, να την φτιάξεις και να τη βάλεις στο blog σου αλλά θα σε παρακαλούσα να κάνεις και link στο δικό μου και τη δική μου δημοσιευμένη ανάρτηση, αν δε σε πειράζει.

      Και πάλι σε ευχαριστώ πολύ!
      Φιλάκια και καλό μήνα!

      Διαγραφή
    2. εννοείται!! πάντα αυτό κάνω!!! ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  5. Helen, μου άνοιξες την όρεξη μέσα στο μεσημέρι!! Η ομελέτα σου, με τα ωραία υλικά που περιέχει, είναι ένα θαυμάσιο πιάτο, μαζί με σαλάτα της αρεσκείας μας, τυράκι, γίνονται ένα πλήρες γεύμα.
    Καλό μήνα να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ειρήνη μου!
      Ακριβώς όπως τα λες, με αυτά τα συνοδευτικά η ομολέτα γίνεται ένα υπέροχο, πλήρες, νόστιμο και χορταστικό γεύμα!
      Να είσαι καλά, καλή μου, και καλό μήνα να έχουμε!

      Διαγραφή
  6. Ελένη μου καταπληκτική, μου αρέσουν πολύ όλα τα υλικά της!Αφράτη και περιποιημένη!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ελενάκι, για τα καλά λογάκια σου!
      Είσαι πάντοτε πολύ ευγενική!
      Να τη δοκιμάσεις την ομολέτα με αυτό το συνδυασμό και να μου πεις εντυπώσεις.
      Εκεί ίσως βρίσκεις και καλά αυγά να χρησιμοποιήσεις.

      Φιλάκια, καλό βράδυ και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  7. Τέλεια η ομελέτα σου Ελένη μου και πολύ μου αρέσουν οι πληροφορίες. Στις κυκλάδες την λένε Φουρτάλια.
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Έρη μου!
      Στην Άνδρο, η παραδοσιακή ομελέτα ονομάζεται φρουτάλια ή φουρτάλια και αποτελείται από πατάτες, χοιρινό λουκάνικο και καπνιστό χοιρινό κρέας.
      Χρειάζεται και ένα ντόποιο τυρί για να γίνει αυθεντική.
      Νομίζω ότι η Ροδάνθη μας είχε παρουσιάσει μία τέτοια ομελέτα με αυθεντικά τοπικά προιόντα.
      Φιλάκια, καλό βράδυ και καλό μήνα!

      Διαγραφή
  8. Ωραία και νόστιμη, μοιραία και απολαυστική!
    Ποιος απορρίπτει μια ομελέτα και περισσότερο αυτή την ομελέτα.
    Το ταχύτερο φαγητό για εργαζόμενους και αργοπορημένους!

    Καλό καλοκαιρινό μήνα Ελένη μου!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, καλή μου Ζαμπία!
      Πολύ ευχαρίστως να σας τη φτιάξω αυτή και κάθε άλλη ομελέτα που σας αρέσει για σας τις εργαζόμενες φιλενάδες! Κι εγώ θα έχω το κέρδος της παρέας σας!

      Καλό βράδυ και καλό μήνα να έχουμε, ήρεμο με καλά αποτελέσματα!

      Διαγραφή
  9. Δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ με μπρόκολο την ομελέτα αλλά νομίζω οτι θα είναι σούπερ γευστική και σούπερ υγιεινή... Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όπως και να λέγεται η ομελέτα και με ότι υλικά να είναι φτιαγμένη, είναι ένα γρήγορο αλλά πλήρες, γευστικό και χορταστικό γεύμα. Στην δική σου ομελέτα, την διαφορά την κάνει το μπρόκολο.Καλό μήνα . Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λαχταριστή η ομελέτα σου Ελένη! Και πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για τη λέξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ελένη μου, η συνταγή σου υπέροχη και οι πληροφορίες σου τέλειες!!!!!!!!! Καλό βράδυ και φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή