Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

Μύδια Πικάντικα – Spicy Mussels

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να μαγειρεύσουμε τα μύδια είναι πιλάφι ή μακαρονάδα, διότι με το ρύζι ή τα μακαρόνια ταιριάζουν πολύ γευστικά και συνθέτουν ένα νοστιμότατο, νηστίσιμο οικογενειακό πιάτο.
Άλλοι πάλι τα προτιμούν αχνιστά ή σαγανάκι, δύο εξαιρετικούς μεζέδες για ούζο ή μπύρα.
Εγώ σήμερα θα σας προτείνω “τα μύδια αλλιώς”, μεζεδάκι πικάντικο, νοστιμότατο και πάρα πολύ ευπαρουσίαστο που θα στολίσει το τραπέζι σας και θ΄αποκτήσει φανατικούς φίλους! Δοκιμάστε τα!







Τα Υλικά

1κιλό μεγάλα μύδια, καθαρισμένα, με μισό κέλυφος (Εξαιρετικά είναι τα κατεψυγμένα μύδια παραγωγής Ν.Ζηλανδίας)
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
2 μακριές, πράσινες, γλυκές πιπεριές, χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένες
1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
2-3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στην πρέσα
1 κουταλάκι φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο ή τριμμένο
½ κουταλάκι κάρυ, σκόνη
1 κουταλάκι πελτές τομάτας
370γραμ. ψιλοκομμένες τομάτες σε χάρτινη συσκευασία
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά


Οδηγίες





Καθαρίζουμε καλά το κέλυφος και πλένουμε καλά τα μύδια κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφαιρούμε την ψίχα και κρατάμε το μισό κέλυφος.










Σε μια ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ και το τσίλι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις υπόλοιπες πιπεριές και το κάρυ.

Όταν οι πιπεριές μαλακώσουν, προσθέτουμε τα μύδια, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για ελάχιστα λεπτά.








Σβήνουμε με το κρασί και, όταν το αλκοόλ εξατμιστεί, προσθέτουμε τον πελτέ και το χυμό τομάτας.












Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε το φαγητό να βράσει, πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι η σάλτσα να δέσει. 
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.





Τοποθετούμε τα άδεια κελύφη των μυδιών μέσα σ΄ένα ρηχό σκεύος φούρνου κατά σειρές. Γεμίζουμε το καθένα με ένα μύδι και λίγη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.



Ψήνουμε τα μύδια στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να κάνουν μία ελαφρά ροδισμένη κρούστα.


Τα σερβίρουμε ζεστά αλλά όχι καυτά!


Καλή όρεξη! 

5 σχόλια:

  1. Θέλω κι εγώ από αυτό το πικάντικο μεζεδάκι!
    Εξαιρετική ιδέα Ελένη μου, καταγράφεται!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πωπω με τρελανες ελενη!!!τι λιχουδια μας παρουσιασες!εσκισες,δεν φανταζεσαι ποσο τα λαχταρισα τωρα αυτα τα μυδια!η τριμμενη φρυγανια φοβερη ιδεα!!!
    φιλια και καλο σουκου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λατρεύω τα μύδια!!
    Πολύ ωραία πρόταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίος μεζές και πολύ ευπαρουσίαστος! Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μ αρεσουν οπως και να μαγειρευτουν,φαινεται πολυ ωραια η συνταγη σου,καλη εβδομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή