Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Κουλουράκια με Πορτοκάλι και Κανέλα – Cinnamon and Orange Cookies

Τα πιο αρωματικά, τα πιο αφράτα, τραγανά, πανεύκολα και νόστιμα και λαχταριστά κουλουράκια-μπισκότα, που έχω φτιάξει! Όσοι τα δοκίμασαν, είπαν ότι δεν μπορούσαν να τους αντισταθούν! Έτσι εξαντλήθηκε η πρώτη και η δεύτερη δόση και τώρα καταναλώνουμε την τρίτη!
Αν τα θέλουμε μόνο πορτοκαλένια, δεν χρησιμοποιούμε τα μπαχαρικά, αν και αξίζει να τα δοκιμάσουμε με κανέλα και γαρίφαλο, για να απολαύσουμε τον υπέροχο συνδυασμό των αρωμάτων.

Η συνταγή είναι παλιά, οικογενειακή, δοκιμασμένη πολλές φορές με απόλυτη επιτυχία από την αδελφή μου κι εμένα. Τα υλικά ήταν μετρημένα με φλιτζανάκι του Ελληνικού καφέ κι εγώ τα μετέτρεψα σε γραμμάρια για περισσότερη ευκολία.
Δοκιμάστε τα κι εσείς με το κεφεδάκι σας! Μην τα ζυμώσετε πολύ και μην τα πλάσετε πολύ μεγάλα, γιατί φουσκώνουν.





Τα Υλικά

200 ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας
150 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
200γραμ. ζάχαρη ή και λιγότερη
2 κουταλάκια ξύσμα αψέκαστου πορτοκαλιού
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
2 κουταλάκια baking powder
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
½ κουταλάκι τριμμένα γαρίφαλα
500γραμ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο


Οδηγίες

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το baking powder.




Μέσα σ΄ένα μπωλ βάζουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τα μπαχαρικά και το κονιάκ και τα χτυπάμε καλά με ένα σύρμα αυγών.
Η παλιά συνταγή συνιστά να ανακατεύσουμε με το χέρι - έτσι ανακάτευε τα υλικά η μητέρα μου, μέσα σε πήλινη λεκάνη -  για να λιώσει καλά η ζάχαρη.









Εν συνεχεία, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα, και ανακατεύουμε. Το μείγμα μας θα αφρίσει.












Κατόπιν προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι και ζυμώνουμε απαλά και ελάχιστα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να έχουμε μία ζύμη μαλακή που να πλάθετε κορδόνι.










Πλάθουμε τα κουλουράκια σε διάφορα σχέδια και τα βάζουμε μέσα σε ρηχό ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, αν και δεν χρειάζεται, γιατί δεν κολλάνε.






Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170º C στον αέρα, για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους και το φούρνο μας.


Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για λίγο μέσα στο ταψί, ώσπου να κατέβη λίγο η θερμοκρασία τους.


Διατηρούνται τραγανά αρκετό καιρό μέσα σε κουτί μπισκότων.



Καλή επιτυχία!

8 σχόλια:

  1. Είμαι σίγουρη ότι θα είναι υπέροχα τα κουλουράκια σου Ελένη και σχεδόν αδύνατο να τους αντισταθούμε.
    Ο συνδυασμός πορτοκάλι με κανέλα και γαρύφαλλο είναι αρωματικός, ζεστός και πολύ πετυχημένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαχρονική μοσχοβολιά και νοστιμιά ετοίμασες Ελένη μου ...πώς να τους αντισταθεί κανείς;;;; Φοβερός συνδυασμός υλικών που είναι αξεπέραστος!!!
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τελεια συνταγη ελενη,θα την κρατησω γιατι τετοιες συνταγες ειναι κλασικες και εγγυημενες!!!!!!!
    πολλα φιλια!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα! Υπέροχα τα κουλουράκια, δεν έβαλα καθόλου ζάχαρη και βγήκαν πεντανόστιμα και αφράτα! ευχαριστούμε για την όμορφη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βγήκαν τέλεια!
    Τα έφτιαξα σαν μπισκοτάκια με κουπ-ατ!
    Τα πασπάλισα και με λίγο ζάχαρη πριν τα βάλω στον φούρνο.
    Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελεια μοσχομυριστα κουλουρακια μολις τα εβγαλα απο το φουρνο και μαλιστα διπλη δοση ευχαριστουμε πολυ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή