Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Παραδοσιακός Χαλβάς με Σιμιγδάλι – Semolina Halva

Ένα παραδοσιακό, σπιτικό και πανεύκολο γλυκάκι, πολύ αγαπημένο, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της νηστείας.
Κάθε φορά που το φτιάχνουμε, μοσχομυρίζει το σπίτι μας καβουρντισμένο σιμιγδάλι και κανέλα.



Τα Υλικά

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
1 ½ - 2 φλιτζάνια διάφοροι ξηροί καρποί, αποφλοιωμένοι
(αμύγδαλα, καρύδια, κουκουνάρι, φιστίκια Αιγίνης)
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χονδρό ή 1 φλιτζάνι ψιλό και 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό

2½ - 3 φλιτζάνια ζάχαρη, λευκή ή καστανή
4 φλιτζάνια νερό
1 φλούδα αψέκαστου λεμονιού ή πορτοκαλιού
2 ξυλάκια κανέλας

Για το σερβίρισμα
Τριμμένη κανέλα
Ασπρισμένα αμύγδαλα



Οδηγίες






Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, τη φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.












Σε άλλη βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε, πάνω σε μέτρια φωτιά, το ελαιόλαδο και καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντάς το με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίζει να ροδίζει. Προσοχή να μην καεί!









Τότε προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το καβούρντισμα. (Όσο περισσότερο είναι καβουρντισμένο το σιμιγδάλι, τόσο πιο βαρύς θα γίνει ο χαλβάς).









Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μια βαθιά κουτάλα, με προσοχή, ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι μέσα στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι. 

Σε αυτό το στάδιο χρειάζεται προσοχή, γιατί πετάγεται το μείγμα και καίει πολύ!









Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε ζωηρά με ξύλινη το χαλβά, μέχρις ότου ο χαλβάς γίνει μια μπάλα και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.






Τον κατεβάζουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε λίγο να κρυώσει, σκεπάζοντας την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.

Μετά τον αδειάζουμε σε φόρμα ή σε μικρά ατομικά φορμάκια. Διακοσμούμε με αμύγδαλα και πασπαλίζουμε με τριμμένη κανέλα.
Μετά τον σερβίρουμε και τον απολαμβάνουμε!


Καλή επιτυχία!

Αν μας αρέσουν οι σταφίδες, μπορούμε να αντικαταστήσουμε με αυτές μία ποσότητα ξηρών καρπών.



2 σχόλια:

  1. Δοκιμάστε και με μπομπότα (καλαμποκαλευρο) , γεύση εξαίσια. Η συνταγή είναι πολύ παλιά από την μητέρα μου και την πεθερά μου. Από Καρπενήσι.ΖΕΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή