Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Καλαμαράκια Γιουβέτσι – Squids with Pasta

Ένα νοστιμότατο πιάτο που ο φούρνος αναδεικνύει τις γεύσεις του και παραδοσιακά περιέχει κρεατικό.
Όμως μια δοκιμή με θαλασσινά, όπως τα καλαμάρια, οι σουπιές ή τα θράψαλα, θα μας πείσει ότι γίνεται εξαιρετικό και αξίζει να το συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας, όχι μόνο σε περίοδο νηστείας!
Δοκιμάστε το!





Τα Υλικά

1 κιλό φρέσκα ή κατεψυγμένα καλαμαράκια
⅔ του φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 ξηρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη στην πρέσα
1 κουταλιά πελτέ τομάτας
1 κουτί τοματάκια ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
2 φύλλα δάφνης αποξηραμένα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
500γραμ. κριθαράκι μέτριο ή χοντρό

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια, τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε ροδέλες, αν είναι μεγάλα ή τα αφήνουμε ολόκληρα, αν είναι μικρά. Από τα κεφάλια αφαιρούμε το στόμα και τα μάτια. 
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα πλένουνε και τα ψιλοκόβουμε. 




Ρίχνουμε το ελαιόλαδο μέσα σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα, το αφήνουμε να ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε, μέχρι να αρχίσουν να χρυσίζουν.
Κατόπιν προσθέτουμε τα καλαμαράκια, ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγο να βγάλουν τα υγρά τους. 








Μετά ρίχνουμε το κρασί, τα φύλλα δάφνης και την πάπρικα.
Αφού σχεδόν εξατμιστεί το αλκοόλ, 













ρίχνουμε  τον πελτέ και την τομάτα, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν πάνω σε μέτρια φωτιά.













Πάντα ελέγχουμε την ποσότητα της σάλτσας, προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται, ώστε να βράσουν καλά τα καλαμαράκια αλλά να μείνει και αρκετή σάλτσα.
Όταν βράσουν, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.




Μέσα σ΄ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε δύο κουταλιές ελαιόλαδο, αφήνουμε να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε το κριθαράκι. Το ανακατεύουμε, για να λαδωθεί, το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και σβήνουμε την φωτιά.

Βάζουμε το κριθαράκι σ΄ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε τα καλαμαράκια με τη σάλτσα τους, ανακατεύουμε και  ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 180º C στις αντιστάσεις ή στους 170º C στον αέρα για περίπου 20-30 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο.



Δοκιμάζουμε, αν έχει βράσει το κριθαράκι και, αν χρειαστεί, προσθέσουμε επιπλέον ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. 

Εναλλακτικά: βράζουμε το κριθαράκι μέσα σε άφθονο αλατισμένο νερό και το στραγγίζουμε, τρία λεπτά νωρίτερα από τον προτεινόμενο χρόνο της συσκευασίας.
Ρίχνουμε τη μισή, αρκετά πηχτή σάλτσα από τα καλαμαράκια μέσα στο ταψί, προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε και μετά ρίχνουμε και τα καλαμαράκια.  Ανακατεύουμε πάλι και ψήνουμε το γιουβέτσι για περίπου δέκα λεπτά σε δυνατό, προθερμασμένο φούρνο.


Όταν το φαγητό είναι έτοιμο και έχει κάνει στην επιφάνεια μια ωραία κρούστα, κλείνουμε το φούρνο, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, για να μην ξεραθεί και το διατηρούμε ζεστό, μέχρι να το σερβίρουμε.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και, αν δεν νηστεύουμε, προσθέτουμε λίγη τριμμένη κεφαλογραβιέρα.



Καλή όρεξη!

5 σχόλια:

  1. ελενη υποκλινομαι!!!τεεεελειο το φαγητο σου τελεια η παρουσιαση σου,τρελαινομαι για καλαμαρακια και γενικα για θαλασσινια(ξερω το εχω πει 1000 φορες αυτο)!Αχ και να ειχα ενα πιατο τωρα....χαμος θα το εξαφανιζα σε 5 λεπτα!!
    πολλα φιλιααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φανταστικο φαγητο!!!! Απιθανο! Δεν εχω τιποτα αλλο να πω απ'οτι πεθαινω για τετοιου ειδους μακαρονοσυνταγες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σίγουρα Ελένη μου, το φαγάκι αυτό δεν είναι μόνο για περιόδους νηστείας! Το κριθαράκι είναι από τα λίγα ζυμαρικά που τρώει ευχαρίστως ο άνδρας μου, η κόρη μου και εγώ τα τρώμε όλα, οπότε σε συνδυασμό με τα καλαμαράκια θα την λατρέψει αυτήν την συνταγή!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλειο φαγητό και ζουμερό!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γκουβέτσι με καλαμαράκια δεν έχω φτιάξει Ελένη μου και με ξεσήκωσες τώρα! Εμείς τα κάνουμε με ρύζι κι όχι με κριθαράκι!!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή