Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Φασόλια Πιάζ – White Beans Salad

Τα άσπρα φασόλια είναι το αγαπημένο όσπριο της Ελληνικής κουζίνας. Συνήθως τα μαγειρεύουμε σούπα, με ντομάτα ή χωρίς, αρκετό σέλινο και πολλά καρότα, τη γνωστή φασολάδα, νοστιμότατη και πολύ δημοφιλή.
Παλιότερα στα παραδοσιακά, μικρά εστιατόρια τα σέρβιραν λευκά, με ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαϊντανό, μια απλή, νόστιμη και ελαφριά σαλάτα για να συνοδεύσει τους άλλους μεζέδες. Ήταν και ένα χορταστικό, οικογενειακό πιάτο για τις ημέρες της νηστείας.
Αυτή τη σαλάτα σας προτείνω κι εγώ, γνωστή ως Φασόλια Πιάζ.
Στην παλιά, απλή συνταγή πρόσθεσα περισσότερα υλικά και αρώματα και το γευστικό αποτέλεσμα έγινε εξαιρετικό. Η δοκιμή δική σας!





         

Τα Υλικά
(Για 5-6 άτομα)

½ κιλό φασόλια λευκά, μέτρια, λεπτόφλοιδα
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι, κομμένο λεπτά φετάκια
4 πράσινα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα και κομμένα λεπτές ροδέλες 
1 φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
6 λιαστές ντομάτες, διατηρημένες σε ελαιόλαδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά ξαλμυρισμένη κάπαρη
2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι, ψιλοκομμένα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ο χυμός από ένα λεμόνι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
         
Οδηγίες

 
Πλένουμε καλά τα φασόλια και τα βάζουμε από βραδύς να μουλιάσουν μέσα σε κρύο νερό. 
Το πρωί τα βγάζουμε, τα ξεπλένουμε, τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό, ελαφρά αλατισμένο, και τα βράζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά για περίπου μία, έως ότου μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν. 
Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και μετά τα σουρώνουμε, τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε μέσα σε ένα μπολ.





Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτουμε στα στραγγισμένα φασόλια, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.








Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού μέσα σ΄ένα βαζάκι που κλείνει καλά και τα χτυπάμε, να γίνουν παχύρευστη σάλτσα.
Περιχύνουμε με το λαδολέμονο τα φασόλια και σερβίρουμε.


Καλή όρεξη!

10 σχόλια:

  1. Για καποιο λόγω ειναι απο τις αγαπημενες σαλάτες της μαμας μου... μας την εφτιαχνε κατά κόρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ εύκολη και νοστιμότατη!
      Σαν να λέμε τα άσπρα φασόλια αλλιώς!

      Διαγραφή
  2. Αυτο το ωραιο πιατο με τα αγαπημενα φασολια τρωγεται και για σαλατα και για ορεκτικο αλλα και γιατι οχι και για κυριως!!!!μπραβο ελενη!!!!!φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά, είναι σαλάτα αλλά και κυρίως πιάτο, νόστιμο και χορταστικό.
      Ευχαριστώ, καλό σου βράδυ!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Μ' αρέσουν πολύ τα υλικά που πρόσθεσες Ελένη μου!
    Δημιούργησες ένα φαγάκι που είναι πλήρες γεύμα!
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Έλενα!
      Πρόσθεσα περισσότερα υλικά και ενίσχυσα τη γεύση.
      Μας άρεσε πολύ!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Η σαλάτα αυτή, που είναι πλήρους και υψηλής διατροφικής αξίας,συνηθίζει να κοσμεί το σαρακοστιανό κυρίως τραπέζι μας.
    Όχι ότι αν υπάρχει τις υπόλοιπες μέρες.δεν θα καταναλωθεί με ιδιαίτερη θα έλεγα όρεξη!
    Όμως τις μέρες της νηστείας δίνει τον κορεσμό που νομίζουμε ότι λείπει από το τραπέζι μας,λόγω της ηθελημένης μας αποχής σπό διάφορες τροφές.
    Τώρα βέβαια όταν αυτή προσφέρεται περιποιημένη και πληθωρική ,με μυρωδικά και συστατικά πλούσια ,όπως η δική σου Ελένη μου....τότε σίγουρα θα λέγαμε ότι έπρεπε η νηστεία να είναι συχνότερη!
    Πολλά ,πολλά φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Φωτεινή μου!
      Χαίρομαι πολύ να διαβάζω τα σχόλιά σου! Πάντα από μια άλλη οπτική γωνία, τονίζουν σημαντικά στοιχεία αλλά και λεπτομέρειες της κάθε ανάρτησης και τη συμπληρώνουν μοναδικά!
      Να είσαι καλά, καλή μου φίλη!

      Διαγραφή
  5. Πολυαγαπημένη σαλάτα των γονιών μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι απλή αλλά νοστιμότατη!
      Καλό σου βράδυ, Ξανθή!

      Διαγραφή