Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Λαγάνα με Ταχίνι – Lagana with Tahini

Το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας, τραγανό και σουσαμένιο!
Όλοι οι φούρνοι αυτή την ημέρα κάνουν χρυσές δουλειές.
Οι αγοραστές όμως λαγάνες μπορεί να έχουν εμφάνιση αλλά οι σπιτικές είναι νοστιμότερες και πολύ πιο υγιεινές, διότι περιέχουν αλεύρι της αρεσκείας μας, χωρίς βελτιωτικά, και ταχίνι που είναι διατροφικά εξαιρετικό.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι ολικής αλέσεως και να το συνδυάσουμε με αλεύρι από σκληρό σιτάρι ή για όλες τις χρήσεις.
Η λαγάνα μας θα γίνει τραγανή και θα διατηρηθεί, χωρίς να γίνει λάστιχο και την επομένη ημέρα!






Τα Υλικά
(Για 3 λαγάνες)

800γραμ. αλεύρι σταρένιο ή μισό-μισό με ολικής αλέσεως
600ml χλιαρό νερό
1 ½ φακελάκι ξηρή μαγιά (σκόνη)
1 κουταλάκι ζάχαρη
3 κουταλιές ταχίνι και μία κουταλιά λάδι ταχινιού
1 κουταλάκι τριμμένοι σπόροι γλυκάνισου, τριμμένοι
2 κουταλιές χαρουπόμελο (προαιρετικά)
1 κουταλάκι αλάτι
½ φλιτζάνι σουσάμι
2 κουταλιές μαυροκούκι (προαιρετικά)

Οδηγίες






Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη τροφίμων και περιμένουμε να ενεργοποιηθεί.






Μέσα σ΄ένα μπωλ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το γλυκάνισο και το αλάτι και προσθέτουμε το ταχίνι, κρατώντας το λάδι που συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του βάζου. Ρίχνουμε και το χαρουπόμελο, αν χρησιμοποιήσουμε.
Προσθέτουμε στο αλεύρι την ενεργοποιημένη μαγιά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, ρίχνοντας σιγά-σιγά χλιαρό νερό, μέχρι να έχουμε μία λεία και αρκετά εύπλαστη ζύμη.







Το ζύμωμα μπορούμε να το κάνουμε και με το μίξερ, χρησιμοποιώντας το γάντζο ζυμώματος.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με καθαρές πετσέτες και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστεί σε όγκο.





Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη βάζουμε πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, την πιέζουμε να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε τρία μέρη.


Αλείφουμε δύο ρηχά αντικολλητικά ταψιά με το λάδι ταχινιού που κρατήσαμε και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
Βάζουμε μέσα σε κάθε ταψί ένα κομμάτι ζύμης, το πιέζουμε με τις παλάμες μας να ανοίξει και να απλωθεί σε σχήμα οβάλ με πάχος περίπου 2 εκ.
Με τα δάκτυλά μας δημιουργούμε μικρές λακκούβες στην επιφάνειά του.





Ραντίζουμε την επιφάνεια με νερό και πασπαλίζουμε αρκετό σουσάμι και μαυροκούκι.
Αφήνουμε τις λαγάνες για περίπου 15 λεπτά, σκεπασμένες με πετσέτες, μέχρι ν΄αρχίσουν να φουσκώνουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180º Cº.
Ψήνουμε τις λαγάνες για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, ανάλογα με το φούρνο μας και το πόσο λεπτές είναι.



Καλή Σαρακοστή!                                   

5 σχόλια:

  1. μμμ τελεια η λαγανα σου,μου αρεσε η ιδεα με το ταχινη και το αλευρι ολικης!!!!!απλα νοστιμα και υγιεινα...ο τελειος συνδυασμος!!!!
    πολλα φιλια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Σαρακοστή, με υγεία!
      Όντως γίνεται πολύ νόστιμη, σου την προτείνω!

      Διαγραφή
  2. Καλή Σαρακοστή Ελεν

    Πολύ ωραία η λαγάνα σου. Μα συγκρίνεται με αυτή των φούρνων? Εγώ έχω σταματήσει να αγοράζω. Δεν μου αρέσουν καθόλου.
    Η σπιτική είναι πιο νόστιμη.
    Το ταχίνι θέλω να το δοκιμάσω στο ψωμί.

    Και του χρόνου :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ Μάριον, έστω και αργά!
      Το ταχίνι το δοκίμασα πρώτ στο ψωμί και μετά το πρόσθεσα στη λαγάνα.
      Έγινε τραγανή και νόστιμη!
      Σου εύχομαι καλή Σαρακοστή!

      Διαγραφή
  3. Ελένη μου καλή σαρακοστή.
    Έφτιαξα τις λαγάνες έγιναν υπέροχες,τους κατέπληξα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή