Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Γλυκόξινο Κρεμμύδι Τουρσί – Sweet and Sour Pickled Onions

Για τους λάτρεις των γλυκόξινων γεύσεων, των κρεμμυδιών και του σπιτικού τουρσί! Ιδανικά γι΄αυτό το τουρσί είναι τα κόκκινα κρεμμύδια, γιατί είναι ζουμερά, νόστιμα και αναδεικνύουν τα αρώματα των μπαχαρικών, την ποσότητα των οποίων μπορείτε να ελαττώσετε, όσο θέλετε. 
Όσοι δεν αντέχετε να μασάτε τα σποράκια των μπαχαρικών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκόνη αλλά σε μικρή ποσότητααλλά να λάβετε υπόψη σας ότι θα αλλάξει το χρώμα του τουρσί και θα γίνει αρκετά σκούρο.
Εμείς το δοκιμάσαμε ήδη και συνοδεύσαμε με αυτό το ψητό κρέας και το μπιφτέκι μας. Το βάλαμε στα σάντουιτς αλλά προσθέσαμε λίγο και στις πράσινες σαλάτες και μας εξέπληξε το πόσο ταίριαζε!
Δοκιμάστε το κι εσείς!






Τα Υλικά
(Για 4 βάζα των 250ml)

15 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια
1 ½ φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι ξύδι από σταφύλι
2 κουταλιές τριμμένο θαλασσινό αλάτι
½ κουταλάκι ξινό
5-6 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι σπόροι μουστάρδας
1 κουταλάκι γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα
1 κουταλιά πολύχρωμο πιπέρι
½ κουταλάκι μπούκοβο (προαιρετικά)
4 φύλλα δάφνης, αποξηραμένα


Οδηγίες

Αποστειρώνουμε τα βαζάκια και τα διατηρούμε ζεστά.







Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ροδέλες, μετρίου πάχους.













Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και, όταν πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια. Περιμένουμε να αρχίσουν να βράζουν και μετά από ένα λεπτό στραγγίζουμε τα κρεμμύδια.






Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το ξύδι, το αλάτι, το ξινό και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας, για να λιώσουν. Μόλις πάρουν βράση, σβήνουμε τη φωτιά.








Σε ένα βαθύ μπωλ ανακατεύουμε τα μπαχαρικά. 















Προσθέτουμε στο μπωλ τα κρεμμύδια και να ανακατεύουμε καλά, ώστε να καλυφθούν από τα μπαχαρικά.







Βγάζουμε σε κάθε αποστειρωμένο βαζάκι από ένα φύλλο δάφνης και το γεμίζουμε με το μείγμα κρεμμυδιών και μπαχαρικών, πιέζοντας με ένα κουτάλι. Γεμίζουμε κάθε βαζάκι με το ζεστό ξυδόνερο.
Βυθίζουμε μέσα στα βαζάκια ένα μαχαίρι για να βοηθήσουμε να γίνει σωστά το γέμισμα και να πάει το υγρό παντού. Δεν γεμίζουμε τα βάζα μέχρι επάνω αλλά φροντίζουμε να αφήσουμε ένα εκατοστό κενό στο πάνω μέρος τους. Κλείνουμε τα βάζα με το καπάκι τους.




Αφού γεμίσουμε τα βάζα, εάν έχουν διατηρηθεί αρκετά ζεστά, τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε μία πετσέτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Διαφορετικά, τα βάζουμε μέσα σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό που να φθάνει μέχρι τη μέση τους και τα βράζουμε για πέντε περίπου λεπτά, από τη στιγμή της έναρξης του βρασμού, για να ζεσταθεί το εσωτερικό τους.
Κατόπιν τα βγάζουμε με προσοχή από την κατσαρόλα και να αφήνουμε να κρυώσουν ανάποδα πάνω σε μία πετσέτα.
Μετά από 2-3 ημέρες μπορούμε να καταναλώσουμε το τουρσί μας, προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο.



Καλή επιτυχία!

2 σχόλια:

  1. Το κρεμμύδι είναι ο άρχοντας του τραπεζιού.Δεν νοείται φαγητό που κατά τα πρώτα ακόμα στάδια παρασκευής του,να μην έχει κρεμμύδι!
    Δεν είναι επικουρική η γεύση του.Είναι απαραίτητη,είναι συμβουλευτική,είναι διορθωτική,είναι συμφιλιωτική.
    Ταιριάζει με όλα ανεξαιρέτως τα φαγητά και συνδράμει την τελική γεύση τους.
    Αλλά και σκέτα,τηγανητά σε ροδέλες,ωμά στις φρέσκιες σαλάτες μας,μαγειρεμένα σε πίτες ή φαγητά,είναι η απόλυτη απόλαυση!
    Σήμερα μας δίνεις μία διαφορετική πρόταση που προσωπικά την βρίσκω πολύ πολύ ενδιαφέρουσα!!!!
    Συνοδευτικά στο σπιτικό μπέργκερ,ή στα ψητά μας,ακόμα και στα νηστίσιμα σαρακοστιανά τραπέζια μας,θα είναι η ιδανική γευστική λύση στην ανανέωση που πάντα αναζητούμε στην καθημερινότητα μας!!!!
    Εύχομαι να έχεις μία καλή Σαρακοστή με δύναμη,πίστη και ελπίδα!!!!!!
    Σε φιλώ πολύ πολύ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και τα κρεμμυδια μαρεσουν και τα τουρσια μαρεσουν και τα γλυκοξινα...και τα μπαχαρικα...αρα μαλλον εχεις καταλαβει οτι μου δωσες φοβερη ιδεα!!!
    φιλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή