Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Μία νοστιμότατη Lemon Pie – A delicious Lemon Pie

Αυτή η νόστιμη και εύκολη Lemon Pie που σας προτείνω έχει τη δική της ιστορία: είναι το πρώτο γλυκό που έμαθα να φτιάχνω, την πρώτη χρονιά που πήγα στην Τζέντα. 
Τα απογεύματα παρακολουθούσα το δεύτερο τοπικό κανάλι της τηλεόρασης, γιατί μετέδιδε και κάποιες εκπομπές στην Αγγλική γλώσσα.
Μετέδιδε και κάποια εκπομπή μαγειρικής στα Αραβικά, γλώσσα την οποία δεν γνώριζα καθόλου! Την παρουσίαζε μία μεγάλη κυρία και μάθαινε τις νέες κοπέλες πώς να φτιάχνουν εύκολα και νόστιμα φαγητά και γλυκά. Η κυρία, λοιπόν, αυτή ήταν τόσο περιγραφική και αναλυτική που ελάχιστα υλικά ή διαδικασίες δεν καταλάβαινα. Έτσι σιγά-σιγά έμαθα τις πρώτες λέξεις στα Αραβικά που αφορούσαν είδη διατροφής, φρούτα, λαχανικά και μπαχαρικά, δηλαδή ό,τι χρειαζόμουν για να μαντεύσω στην αρχή και μετά να μάθω, ως ένα βαθμό, τις συνταγές που παρουσίαζε.
Μία από αυτές τις συνταγές που έμαθα τότε και τη δοκίμασα πολλές φορές αργότερα με επιτυχία ήταν και αυτή η Lemon Pie, με κρέμα από ζαχαρούχο γάλα. Άρεσε πάρα πολύ σε όλους.
Από τότε αυτό το γλυκό είναι δεμένο συνειρμικά με τις πρώτες δυσκολίες προσαρμογής που αντιμετώπισα εκείνη την εποχή, που ξεπεράστηκαν με πολλή υπομονή.
Όμως τα δύσκολα, ευτυχώς, πέρασαν και έμεινε αυτή η νοστιμότατη και πολύ αρωματική ανάμνηση που σας προτείνω να τη δοκιμάσετε! 

  


Τα Υλικά

Για τη βάση
300γραμ. μπισκότα digestive
150γραμ. βούτυρο πρόβειο, λιωμένο
½ κουταλάκι ξύσμα αψέκαστου λεμονιού

Για τη γέμιση
2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα
3 κρόκοι αυγών
1 κουταλάκι ξύσμα αψέκαστου λεμονιού
Ο χυμός από 2-3 λεμόνια (100ml)

Για τη μαρέγκα
5 ασπράδια μέτριων αυγών
150γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
κουταλάκι corn flour
Μία τσιμπιά αλάτι

Οδηγίες



Βάση



Θρυμματίζουμε τα μπισκότα, τα βάζουμε μέσα σ΄ένα μπωλ και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το ξύσμα του λεμονιού.
Ανακατεύουμε καλά, ώστε τα μπισκότα να απορροφήσουν όλο το βούτυρο και να γίνουν χονδρά τρίμματα.







Βάζουμε τα υλικά της βάσης μέσα σε μία ταρτιέρα φόρμα διαμέτρου 26-28 εκ. με αποσπώμενη βάση, στρωμένη και ένα βρεγμένο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, και με τα χέρια μας απλώνουμε και πιέζουμε τα μπισκότα στη βάση και στα πλάγιά της.
Βάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.





Γέμιση



Ρίχνουμε το ζαχαρούχο γάλα μέσα σ’ ένα μεγάλο μπωλ, προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και το ξύσμα και χτυπάμε δυνατά με ένα σύρμα χειρός, για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.










Προσθέτουμε λίγο-λίγο το χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Η κρέμα μας θα πήξει αρκετά. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στη βάση των μπισκότων και ισιώνουμε την επιφάνειά της.






Μαρέγκα



Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών, στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, με το αλάτι, μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Εν συνεχεία, προσθέτουμε βροχηδόν τη ζάχαρη και το corn flour. Συνεχίζουμε το χτύπημα για ένα ακόμα λεπτό σε δυνατή ταχύτητα.










Προσθέτουμε κουταλιές μαρέγκας πάνω στην κρέμα της τάρτας σχηματίζοντας κορυφές ή τη βάζουμε μέσα σ΄ένα κορνέ και σχηματίζουμε ροζέτες.








Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º C στον αέρα στη μεσαία σχάρα, για περίπου 20 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας ή μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα και να ροδίσει η μαρέγκα.
(Προσοχή, να ψηθούν και τα δύο καλά αλλά να μην καεί η μαρέγκα).




Βγάζουμε τη Lemon Pie από το φούρνο και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Αφαιρούμε το χαρτί και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Κατόπιν τη μεταφέρουμε προσεκτικά μέσα σε μία πιατέλα, την κόβουμε και τη σερβίρουμε. 


Πριν κόψουμε ένα κομμάτι, βουτάμε το μαχαίρι μέσα σ’ ένα ποτήρι με νερό, για να μην κολλάει η μαρέγκα.
Καλό είναι η Lemon Pie να καταναλωθεί την ίδια ημέρα.

Καλή επιτυχία!

8 σχόλια:

  1. Με συγκινεί η σκέψη ενός γλυκού ή φαγητου που δυνδέεται με προσωπικές μας ιστορίες.
    Αποκτούν άλλο νόημα,πέρα του γευστικού.
    Κουβαλούν ένα φορτισμένα συναισθηματικό βάρος που συνυπολογίζεται με τη νοστιμιά και την εμφάνιση της πρότασης.
    Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ένα αέρινο γλύκισμα που συμπορεύεται με την ανεπαίσθητα μελαγχολική διάθεση του ανθρώπου που επιδιώκει την προσαρμογή.
    Δεν ξέρω αν κατόρθωσε να εντάξει την προσαρμοστικότητα στην καθημερινότητα της,αν και μάλλον το κατάφερε με επιτυχία,αλλά η εμφάνιση του λεμονογλυκού με πείθει να σκεφτώ,όλοι η στιφή και η ξινη γεύση που ενδεχομένως δοκιμάζουμε στη ζωή μας,μακάρι να είχε την επίγευση του!
    Φιλια πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ομορφη, νοσταλγικη εισαγωγη αλλα και υπεροχη λεμονοπιτα! Σιγουρα οταν ενα φαγητο ή γλυκο συνδεεται με προσωπικα βιωματα αποκτα αλλη διασταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα καλά Ελένη μου μέχρι τη μαρέγκα, έχω κάτι μαζί της!!
    Καλή εβδομάδα και καλές Αποκριές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όμορφο το γλυκό σου Ελένη μου και με επαγγελματική παρουσιάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα Ελενη,
    μαρεσε πολυ η ιστορια που μας περιεγραψες!!!Η λεμονοπιτα σου ειναι εντυπωσιακη και ξεφευγει απο τις κλασικες λεμονοπιτες που ξερω,μπραβο σε ευχαριστω για την ιδεα!!!
    φιλια και καλη εβδομαδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαινεται νόστιμη αν και δεν έχω φάει ποτέ κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελένη μου, με "ξεσήκωσες" άγρια αυτή την στιγμή που σε διαβάζω!
    Πω-πω και προσπαθώ λιγάκι να μαζευτώ με τα γλυκά...αλλά που!!

    Θα την φτιάξω μάλλον για την επερχόμενη εορτή του νεαρού μας, παρέα με τον παραδοσιακό μας μπακλαβά, καθώς την γεύση του λεμονιού την αγαπά ιδιαίτερα και ο παππούς αλλά και ο εγγονός.

    Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι ωραίο σχέδιο που κάνει η μαρέγκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή