Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015

Ψαρόσουπα Βελουτέ – A Creamy Fish Soup

Η Ψαρόσουπα είναι ένα κλασικό, πολύ νόστιμο και υγιεινό Ελληνικό πιάτο, Μεσογειακό θα έλεγα, που για να ετοιμαστεί δεν χρειάζεται απαραίτητα να χρησιμοποιήσουμε μόνο φρέσκα ψάρια. Και τα κατεψυγμένα δεν είναι άσχημα, αρκεί να είναι αμέσου καταψύξεως και να αποψυχτούν σωστά.
Η σούπα αυτή συνήθως μαγειρεύεται με ελάχιστα ή πολλά χορταρικά που την κάνουν περισσότερο γευστική και αρωματική.
Άλλοι πάλι προσθέτουν και ελάχιστο ρύζι και στο τέλος αυγολέμονο, όπως συνήθιζαν πιο παλιά στην περιοχή μου!
Σήμερα όμως εμείς την προτιμάμε πηχτή και κρεμώδη, «βελουτέ», με χρώμα, με γεύση τζίντζερ και λεμονιού και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Η επιλογή είναι δική σας!









Τα Υλικά

5-6 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε τέταρτα
4 μέτρια ξηρά κρεμμύδια
5 μέτρια καρότα
1 ματσάκι σέλινο ή 5-6 μπαστουνάκια σέλερι
2 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση
3-4 μικρά κολοκυθάκια
1 καυτερή κόκκινη πιπεριά, χωρίς τους σπόρους (προαιρετικά)
800γραμ.-1000γραμ. ψάρι, φρέσκο ή κατεψυγμένο ( μπακαλιάρος, ροφός, σφυρίδα, σκορπίδια)
2 κομματάκια φρέσκο τζίντζερ
1 κόκκινη μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 λίτρα νερό (περίπου)
Ο χυμός δύο λεμονιών



Οδηγίες






Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα χορταρικά.













Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα ⅔ του λίτρου νερό, ένα κρεμμύδι, ένα κομμάτι τζίντζερ και 2-3 κλωναράκια σέλινο.
Μόλις πάρουν βράση,  ρίχνουμε το ψάρι, λίγο αλάτι και το μισό ελαιόλαδο και τα βράζουμε για 15-20 λεπτά, πάνω σε μέτρια φωτιά.









Μόλις αρχίσει να σκάει το δέρμα του ψαριού, είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το ψάρι από την κατσαρόλα και σουρώνουμε το ζωμό, για να μην μείνουν στην ψαρόσουπα κόκαλα ψαριού.
Αντί αυτής της διαδικασίας, τυλίγουμε το ψάρι μέσα σ΄ένα τουλπάνι, το δένουμε και μετά το βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα για να βράσει.











Βάζουμε στην κατσαρόλα όλα τα χορταρικά, προσθέτουμε το ζουμί του ψαριού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και νερό. Εάν τα χορταρικά δεν καλύπτονται, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό, ώστε να σκεπάζονται.
Τα βράζουμε περίπου 20-30 λεπτά ή έως ότου μαλακώσουν.
Δοκιμάζουμε τη σούπα, αλατίζουμε και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.









Αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα μερικά λαχανικά, τα τοποθετούμε σε πιατέλα, για να συνοδεύσουμε το βρασμένο και καθαρισμένο ψάρι.












Τα υπόλοιπα λαχανικά τα λιώνουμε με το ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα.
Βράζουμε τη σούπα ακόμα 4-5 λεπτά, προσθέτουμε το χυμό δύο λεμονιών και την κατεβάζουμε από τη φωτιά. 









Η σούπα μας είναι έτοιμη, αρωματική και πεντανόστιμη! 
Τη σερβίρουμε ζεστή.



Καλή όρεξη!

9 σχόλια:

  1. Μ' άρεσε πολύ ο τρόπος που μαγείρεψες την ψαρόσουπα βελουτέ, λιώνοντας μέσα στον ζωμό τα λαχανικά!
    Οι σουπίτσες γενικά είναι οι αγαπημένες του χειμώνα!
    Φιλιά Ελενάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Έλενα!
      Μας αρέσει πολύ η πηχτή σούπα. Τα λαχανικά την κάνουν νόστιμη αλλά της δίνουν και καλύτερη υφή.
      Μπορείς όμως να διατηρήσεις και μερικά ολόκληρα.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Κι εμενα ετσι ακριβωςμου αρεσει η ψαροσουπα. Ετσι την εχω συνηθισει απο μικρη που την εφτιαχνε η μητερα μου, βελουτε!! Ειμαι η πρωτη που θα πει λοιπον οτι ειναι φανταστικη!!!

    Πωπω, κι εχω πολυ καιρο να φαω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμάς αρέσει η βελουτέ ψαρόσουπα, είναι, νομίζω, έτσι πιο νόστιμη.
      Πάντως σήμερα ταιριάζει πολύ μια ζεστή ψαρόσουπα.
      Καλή σου μέρα, Χρυσαυγή μου.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα, έτσι έφτιαχνα τη σούπα όταν τα παιδιά ήταν μικρά λιώνοντας και το ψάρι, τώρα θα πρόσθετα και κουρκουμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ψάρι δεν μου αρέσει λιωμένο, για παιδιά είναι καλό, ειδικά, αν δεν το αγαπούν.
      Μου άρεσε η πρότασή σου για κουρκουμά, αν και πολλές φορές προσθέτω λίγο κρόκο Κοζάνης.
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  4. Λατρεύω την ψαρόσουπα και όπως βλέπω την δικιά σου είναι σαν πραγματικό βελούδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ, Κατερίνα μου!
      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  5. Marianthi.Paschou@t-onlin1 Μαρτίου 2015 - 1:23 π.μ.

    To psari prosopika tha to ekoba se mikra kommatakia afou exei braseis kai tha to ereixna panw se kathe piato

    ΑπάντησηΔιαγραφή