Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Τραχανόπιτα με Φύλλο – Trachanopita, Frumentry Pie

Στην Αταλάντη από το τραπέζι της Τυρινής δεν έλειπε ποτέ η Τραχανόπιτα, μαζί βέβαια με την κλασική Τυρόπιτα και τη Γαλατόπιτα. Η Τραχανόπιτα, μια παραδοσιακή και νοστιμότατη πίτα, γίνεται με σπιτικό φύλλο, πικάντικη φέτα, χωριάτικα αυγά και γλυκό τραχανά από πλιγούρι, όχι με τραχανά από ζυμάρι.
Ο τραχανάς αυτός είναι ένα εξαιρετικό, παραδοσιακό προϊόν της περιοχής μου, νόστιμο και πολύ υγιεινό. Το πλιγούρι βράζεται μέσα σε πρόβειο γάλα και μετά τρίβεται και αποξηραίνεται, μια διαδικασία που απαιτεί φροντίδα και χρόνο. Σήμερα τον βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα που πουλάνε παραδοσιακά προϊόντα από όλη την Ελλάδα.




Τα Υλικά
(Για ένα ταψί 26Χ34 εκ.)

1 φλιτζάνι τραχανάς γλυκός από πλιγούρι
6 χωριάτικα φύλλα για πίτα
2 φλιτζάνια ζεστό νερό
1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα
3-4 αυγά
350γραμ. φέτα πικάντικη, χονδροτριμμένη
1 κουταλιά πρόβειο βούτυρο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
50ml ελαιόλαδο για τα φύλλα

Οδηγίες





Βράζουμε τον τραχανά με το νερό και ελάχιστο αλάτι, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει σαν κρέμα. Τον αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.











Τρίβουμε τη φέτα μέσα σε ένα μπωλ, προσθέτουμε τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα, 














το γάλα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το βρασμένο τραχανά και ανακατεύουμε.














Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο και απλώνουμε δύο φύλλα, ελαφρά λαδωμένα. Ρίχνουμε κουταλιές από το ¼ της γέμισης και στη συνέχεια σκεπάζουμε με ένα φύλλο τσαλακωμένο ή τεμαχισμένο.







Συνεχίζουμε έτσι, μέχρι να τελειώσει η γέμιση και να μας μείνουν δύο φύλλα, με τα οποία σκεπάζουμε την πίτα, αφού τα λαδώσουμε. 
Χαράζουμε την πίτα, αν θέλουμε, και αλείφουμε την επιφάνειά της με το λιωμένο βούτυρο.







Την ψήνουμε στους 180º C στις αντιστάσεις ή στους 170º C στον αέρα, για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά της.


Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μετά την κόβουμε και την απολαμβάνουμε.



Καλή επιτυχία!

8 σχόλια:

  1. αχ πρέπει να τη δοκιμασω να την κανω μια φορα και γω!
    Τραχανας και τυρακι ο απολυτος συνδυασμός
    Καλό Σαββατοκύριακο, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλές Αποκριές Ελένη, η μητέρα μου την έκανε έτσι ακριβώς αλλά χωρίς φύλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εχω ακουσει για την τραχανοπιτα αλλα δε ετυχει ουτε να φτιαξω ουτε να δοκιμασω παρ ολο που ο τραχανας ρεει αφθονος στο σπιτι μας!!μακαρι ναβρω χρονο να την κανω την πιτουλα σου γιατι φαινεται πεντανοστιμη!!!!!!!!!!!!
    πολλα φιλιαα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίος ακούγεται ο συγκεκριμένος τραχανάς Ελένη μου... μέχρι στιγμής έχω χρησιμοποιήσει μόνο ξινό, οπότε θα ήθελα να δοκιμάσω και τον γλυκό που περιγράφεις.
    Και η πίτα σου φαίνεται νοστιμότατη!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aυτές οι πίτες είναι φανταστικές.
    Παραδοσιακές και τόσο νόστιμες. Απο Αταλάντη είσαι? Μια συναδέλφου ο άντρας είναι απο εκεί και έχουν σπίτι.

    Ο τραχανάς δεν λείπει απο το σπίτι και τώρα μου έφεραν χωριάτικο γλυκό.
    Πολύ ωραία την έκανες

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή