Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

Χαλβάς Πορτοκαλένιος

Μια παραλλαγή του αγαπημένου μας κλασικού χαλβά με σιμιγδάλι και ελαιόλαδο. Το πορτοκάλι, που του προστίθεται, του χαρίζει απίθανο άρωμα και γεύση, μετριάζει τη γλυκύτητα της ζάχαρης και τον κάνει πολύ γευστικό και ξεχωριστό!
Έκπληξη είναι το πορτοκάλι γλασέ που συντροφεύει άριστα το τραγανό αμύγδαλο και επιτείνει γευστικά την παρουσία του πορτοκαλιού.
Πηγή της συνταγής είναι το πολύ ενδιαφέρον blog MARI PLATEAU της Mari που την ευχαριστώ πολύ, διότι μου επέτρεψε την αναδημοσίευση της συνταγής, στην οποία έκανα ελάχιστες αλλαγές!
Δοκιμάστε κι εσείς αυτόν τον αρωματικό χαλβά, πραγματικά αξίζει!



Τα Υλικά

250 ml ελαιόλαδο ή άλλο λάδι ελαφρύ
½ κουταλάκι τριμμένη φλοίδα αψέκαστου πορτοκαλιού
350γραμ. σιμιγδάλι χοντρό
50γραμ. ασπρισμένα και χονδροκομμένα αμύγδαλα
3 φλοίδες γλασέ πορτοκαλιού, ψιλοκομμένες
1 καψουλάκι βανίλια

Για το Σιρόπι
400γραμ. καστανή ζάχαρη
500 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
500 ml νερό
Μερικές φλοίδες πορτοκαλιού

2 φλοίδες γλασέ πορτοκαλιού, κομμένες ροδέλες


Οδηγίες

Πλένουμε καλά ένα αψέκαστο πορτοκάλι και τρίβουμε λίγο από τη φλοίδα του.





Ρίχνουμε το νερό, το χυμό και τις πορτοκαλόφλοιδες, τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για πέντε λεπτά, αφ’ ότου αρχίσει ο βρασμός. Ανακατεύουμε μερικές φορές για να λιώσει η ζάχαρη. Αφαιρούμε τις πορτοκαλόφλοιδες και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να περιμένει.











Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, την τριμμένη φλοίδα του πορτοκαλιού και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα, μέχρι το σιμιγδάλι να αρχίσει να ροδίζει ελαφρά.




Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το ζεστό σιρόπι, τη βανίλια και το πορτοκάλι γλασέ.
Ανακατεύουμε συνέχεια, πάνω σε μέτρια φωτιά. Ο χαλβάς είναι έτοιμος, όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και μαζεύεται γύρω από την ξύλινη κουτάλα.




Ρίχνουμε το χαλβά μέσα σε μία φόρμα και τον αφήνουμε να κρυώσει.

΄Οταν κρυώσει, τον ξεφορμάρουμε μέσα σε μία πιατέλα.








Τον γαρνίρουμε με φετάκια γλασαρισμένης φλοίδα πορτοκαλιού.
Αν δεν έχουμε γλασέ πορτοκάλι, καραμελώνουμε μερικές φέτες πορτοκαλιού.



Καλή επιτυχία!

18 σχόλια:

  1. Καλημερα Ελενη!
    Το πορτοκαλι ταιριαζει υπεροχα στον χαλβα, ειναι ενας συνδυασμος που αγαπαμε παρα πολυ!
    Φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Μαρίνα!
      Κι εμείς αγαπήσαμε αυτό το συνδυασμό. Ο χαλβάς έγινε πιο γευστικός και πολύ αρωματικός.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Ωραίος θα τον δοκιμάσω με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου αρέσει πολύ, Ξανθή μου, γιατί δεν γίνεται πολύ γλυκός.
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
  3. Εξαιρετική συνταγή για τον αγαπημένο χαλβά!
    Καλό απόγευμα Ελένη μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, Έλενά μου, να είσαι καλά.
      Καλή σου μέρα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Θα πρέπει να είναι πολύ αρωματικός και γλυκός χαλβάς! Μου αρέσει πολύ σαν ιδέα και θα το δοκιμάσω! Μπράβο και στις δυο σας!

    Eleanna - www.foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελεάννα μου, έγινε πολύ αρωματικός αλλά όχι πολύ γλυκός. Ο χυμός του πορτοκαλιού τον κάνει πιο "δροσερό" και φρέσκο. Διαφέρει γευστικά από τον παραδοσιακό.
      Περιμένω τις εντυπώσεις σου.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Γευστική παραλλαγή του αγαπημένου μας γλυκού!
    Άψογο!

    Φιλιά πολλά Ελένη μου
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Ζαμπία μου!
      Να είσαι καλά και να περνάς όμορφα!
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  6. Μου αρέσει ο χαλβάς σχεδόν σε όλες του τις εκδοχές.
    Το πορτοκάλι συμπεριλαμβάνεται σε αυτές.
    Είναι πολύ πετυχημένος ο δικός σου και με όμορφη διακόσμηση τα γλασέ πορτοκαλάκια.

    Μπράβο και στις δυό σας, τόσο για την ωραία συνταγή, όσο και για την άψογη εκτέλεση!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σ' εμένα αρέσει πολύ ο χαλβάς, Χρυσαυγή μου, και προσπαθώ να συγκεντρώσω πολλές εκδοχές. Έχω ετοιμάσει ήδη και μερικές άλλες, προσεχώς η δημοσίευσή τους.
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα λογάκια!
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  7. Εξαιρετικός και ταιριάζει απίστευτα με πορτοκάλι!!! Τον έκανες τέλειο Ελένη μου!
    Καλή σου μέρα -:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά ευχαριστώ, Κική μου!
      Να έχεις μια υπέροχη μέρα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Αυτός ο χαλβάς Ελένη μου πρέπει να μοσχοβολάει. Θα δοκιμαστή το συντομότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ αρωματικός, Κατερίνα μου, με μια πιο φρέσκια γεύση από τον κλασικό.
      Θα περιμένω τις εντυπώσεις σας.
      Καλή σου μέρα.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Μυρωδάτο όσο δεν "παίρνει"!!!
    Εύγε και στις δυο σας καλές μου, Ελένη και Μαρί.
    Με την πρώτη δυνατή ευκαιρία θα την κάνω κι' εγώ την δοκιμή μου.
    Καλό Σαββατοκύριακο και καλό μήνα εύχομαι,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Πηνελόπη μου!
      Ευχαριστούμε πολύ, καλή μου φίλη, να είσαι καλά.
      Όταν τον δοκιμάσεις, περιμένω τις εντυπώσεις σου.
      Καλό μήνα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή