Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

Ρυζόγαλο με Μαστίχα Χίου και Σάλτσα Φράουλας


Ένα εύκολο και γευστικό σπιτικό γλυκάκι που τρώγεται ζεστό ή κρύο όλες τις ώρες και όλες τις εποχές. Είναι μια αγαπημένη πουτίγκα ρυζιού που συνηθίζεται σε πολλές χώρες γύρω από τη Μεσόγειο. Συνήθως αρωματίζεται με βανίλια, ροδόνερο, ξύσμα λεμονιού, και το κλασικό Πολίτικο με την αρωματικότατη Μαστίχα Χίου. Κάθε ένα από αυτά τα αρώματα το κάνει ξεχωριστό και νοστιμότατο.
Το κλασικό του τελείωμα είναι με τριμμένη κανέλα. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και ξηρούς καρπούς, σάλτσα ή γλυκό κουταλιού από φρούτα με λαμπερό κόκκινο χρώμα!


Σας προτείνω να το δοκιμάσετε με σάλτσα φράουλας. Γίνεται φανταστικό!




Τα Υλικά

1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες ή με 1,5% λιπαρά
4 κουταλιές ρύζι γλασέ
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φακελάκι corn flour με γεύση βανίλιας
Μια τσιμπιά αλάτι
⅓ κουταλάκι μαστίχα Χίου, τριμμένη με μία κουταλιά ζάχαρη

Για το τελείωμα
Τριμμένη κανέλα

Οδηγίες

Βράζουμε το ρύζι με δύο φλιτζάνια νερό, πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει και να τελειώσει το νερό του.
Προσθέτουμε στο ρύζι το κρύο γάλα, εκτός από ένα φλιτζάνι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το αλάτι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 15΄. Στη συνέχεια διαλύουμε το corn flour με το υπόλοιπο γάλα και το ρίχνουμε λίγο-λίγο στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρις ότου πήξει το ρυζόγαλο.
Σερβίρουμε το ρυζόγαλο σε μπολ ή σε φαρδιά ποτήρια παγωτού.



Το γαρνίρουμε, όπως μας αρέσει, και το απολαμβάνουμε ζεστό ή κρύο!



Και μια άλλη εκδοχή που μου αρέσει πολύ!

Αν τα μπολ μας είναι πυρίμαχα, τα βάζουμε μέσα σε βαθύ ταψί, στο οποίο έχουμε βάλει με νερό που να φτάνει στο μισό ύψος των μπολ. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C, μέχρις ότου ροδίσει η επιφάνεια του ρυζόγαλου.
Βγάζουμε τα μπολ από το φούρνο, τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και μετά τα σερβίρουμε.



18 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελένη μου!

    Τι όμορφο το ρυζόγαλο σου, και η κόκκινη σπείρα με τη σάλτσα φράουλας του χαρίζει φωτογένεια αλλά και νοστιμιά!

    Να περνάς όμορφα!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ζαμπία μου! Είδες τι κάνει λίγο χρώμα;
      Και οι φράουλες είναι της εποχής και έχουν συναρπαστικό χρώμα! Όλα τα φωτίζουν!

      Να είσαι καλά, καλή μου φίλη! Καλό σου απόγευμα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Ελένη, ωραιότατο και ελαφρύ το ρυζόγαλό σου! Τι να πει κανείς για το υπέροχο άρωμα της μαστίχας, ή την καταπληκτική γεύση της φράουλας;;!! Ο συνδυασμός τους είναι απίθανος!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου, χαίρομαι που σου άρεσε το μαστιχοφραουλένιο (!) ρυζόγαλό μου!
      Με αυτά τα υλικά απέκτησε άλλη προσωπικότητα!

      Να είσαι καλά και να περνάς όμορφα!
      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  3. Γεμάτο αρώματα το ρυζόγαλο σου Ελένη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ξανθή μου!
      Τώρα που υπάρχουν φράουλες να το δοκιμάσεις. Θα σου αρέσει.

      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  4. Πόσο θα ήθελα να αφεθώ και να χαθώ στον λαβύρινθο του φραουλένιου σπιράλ που με τέχνη δημιούργησες Ελένη μου!Ζαλισμένη από τα έντονα και τόσο χαρακτηριστικά αρώματα της μαστίχας, να περιπλανηθώ στα στενά μονοπάτια και να μην τρομάζω στο ροδαλό αδιέξοδο.Να απολαύσω βήμα-βήμα το απίθανο γλυκό με την δροσερή και ανάλαφρη γεύση,να καρδιοχτυπήσω στο μεθύσι της αρωματικής κανέλας,να βουτήξω στη νοστιμιά ενός απλού αλλά τόσο ξεσηκωτικά γευστικού επιδορπίου!
    Ένα μπωλ με ευτυχία.Μια απόλαυση οπτική και γευστική.Μια ξενάγηση στον κόσμο των αισθήσεων.
    Καλό Σαββατοκύριακο Ελένη μου!!Στέλνω πολλά,πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Φωτεινή, λες να ήθελα να σας πλανέψω με τα αρώματα και τα χρώματα; Μπορεί και να είναι έτσι! Πάντως διέξοδο έδωσα, γευστικό και αρωματικό!
      Το κλασικό ριζόγαλο με αυτά τα υλικά μεταμορφώθηκε και έγινε υπέροχο. Μας άρεσε πολύ.

      Καλό Σαββατοκύριακο και σ' εσένα φίλη μου! Ήρεμο και αισιόδοξο.
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. εξαιρετικό και υπέροχο....έπεσε αντιγραφή.....να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προτείνω να το φτιάξεις σήμερα, να το αφήσεις εκτός ψυγείο για να είναι έτοιμο αύριο το πρωί. Μόνο τη σάλτσα να την προσθέσεις, πριν το σερβίρισμα.

      Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
  6. Ποιο να διαλέξω??
    Το μαστιχοφραουλένιο ή αυτό με την καρδούλα??
    Μα τι διλλήματα μας βάζεις βρε Ελενάκι μου??
    Φιλιά πολλά, καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πω πω , ζαλίστηκα, θα πέσω, αμάν Παναγία μου, αυτό με το φραουλένιο χρωμα με τσάκισε, κι άντε να συνεχίσω τη νηστεία! θα συνεχίσω γιατί είμαι καλό παιδί, αλλά δεν θα'ρθει το Πάσχα; Θα'ρθει! Κι αυτό το γλυκό δε θα μου ξεφύγει, στα σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελενάκι μου τέλειο το ρυζόγαλό σου και αρωματισμένο με ένα αγαπημένο άρωμα αυτό της μαστίχας!!!Σίγουρα θα ήθελα να φάω και απο τα δυο, και αυτό με τη φραουλίτσα αλλά και αυτό με τη κανελίτσα!!!Πολύ όμορφα είναι!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά αυτό με το σιρόπι φράουλας θα το ονειρεύομαι συνέχεια ,μπράβο Ελενα,θα φτιάξω όπως δηποτε γιατί ειναι και το αγαπημένο γλυκακι του άντρα μου ,φιλιά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νοστιμιά και υπέροχη παρουσίαση Ελένη μου... το τέλειο κρεμογλυκό!!! Ζωγράφισες!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απ΄τα αγαπημένα μου Ελένη μου και σίγουρα η μαστίχα θα του δίνει ξεχωριστεί γεύση και άρωμα.Να είσαι καλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μία ο χαλβάς με το άνθος αραβοσίτου, μία το ρυζόγαλο με την σάλτσα φράουλας, έχεις καταφέρει να δώσεις νέο νόημα σε κλασικά γλυκάκια που ολοι αγαπάμε! Πολύ ευπαρουσίαστο και γευστικό το ρυζόγαλό σου, Ελένη μου! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πόσο ωραίο γλυκάκι! Και πόσο πολύ το έχω συνδυάσει με τη μαμά!
    Η προσθήκη μαστίχας του δίνει φρέσκο αέρα, ενω αυτή η σάλτσα φράουλας του πάει τόσο πολύ!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή