Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013

Αφράτα Ρολάκια με Ταχίνι και Μπαχαρικά


Πολύ αρωματικά και αφράτα ρολάκια, ζυμωμένα με πολλά μπαχαρικά, ταχίνι και ελαιόλαδο και γεμισμένα με κανέλα, σταφίδες και ψηφίδες πικρής σοκολάτας!
Ένα υπέροχο, υγιεινό και χορταστικό πρωινό αλλά κι ένα νοστιμότατο συνοδευτικό του απογευματινού μας τσαγιού ή καφέ!



Τα Υλικά

Για τη ζύμη
25γραμ. φρέσκια μαγιά
3 ½ φλιτζάνια/380γραμ. αλεύρι δυνατό, για τσουρέκια
1 φλιτζάνι/125γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ⅓ φλιτζάνι/330ml χλιαρό νερό
½ κουταλάκι αλάτι
⅓ φλιτζανιού ταχίνι
⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
⅓ φλιτζανιού χυμός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
½ κουταλάκι τριμμένη κανέλα
½ κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
½ κουταλάκι τριμμένο μαχλέπι
½ φλιτζάνι/90γραμ. καστανή, μαλακή ζάχαρη

Για τη Γέμιση
½ φλιτζάνι σταφίδες
½ φλιτζάνι ψηφίδες πικρής σοκολάτας
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
4 κουταλιές ταχίνι
2 κουταλιές μέλι θυμαρίσιο
3 κουταλιές βούτυρο από ελαιόλαδο, λιωμένο

Επί πλέον
2 κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη
2 κουταλιές βούτυρο από ελαιόλαδο
Αντικολλητικό χαρτί


Οδηγίες

Ρίχνουμε μέσα σ’ ένα μπολ 80ml χλιαρό νερό, ένα κουταλάκι ζάχαρη και διαλύουμε τη μαγιά. Τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και με μία καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει.  

Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε όλο το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και τελευταία τη φουσκωμένη μαγιά και το υπόλοιπο χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε καλά για να έχουμε μια μαλακή ζύμη, χωρίς όμως να κολλάει στα χέρια μας. (Προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη, αν χρειαστεί).



Σκεπάζουμε τη ζύμη με καθαρές πετσέτες και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο για μία ώρα περίπου.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και λιώνουμε το βούτυρο.








Όταν η ζύμη μας φουσκώσει, την πιέζουμε με τα χέρια μας χάσει τον αέρα και την απλώνουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Την ανοίγουμε με τις παλάμες μας σε ένα χονδρό φύλλο 25Χ40 εκ.
Με ένα πινέλο σιλικόνης τη βουτυρώνουμε και απλώνουμε τη γέμιση. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό.










Με ένα κοφτερό μαχαίρι την κόβουμε σε ρολάκια, με όσο πάχος θέλουμε.Τοποθετούμε τα ρολάκια σε ένα ρηχό ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστούν σε όγκο.





 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180º C.
Βουτυρώνουμε τα ρολάκια και τα πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη. Τα ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
(Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο πρέπει να είναι μαλακά).





Τα σερβίρουμε ζεστά, όπως τα κρουασάν και τα απολαμβάνουμε με το πρωινό μας ή το απογευματινό μας καφεδάκι, το γάλα ή με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού!


Καλή επιτυχία!

26 σχόλια:

  1. Σούπερ γευστικό, σούπερ χορταστικό, σούπερ εμφανίσιμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Μάρθα μου!
      Κερνάω για πρωινό, σε περιμένω!

      Διαγραφή
  2. Από τα πιο ωραία νηστίσιμα γλυκάκια που είδα τελευταία στα blogs! Μπράβο Ελένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Βαγγελιώ μου!
      Ευχαριστώ πολύ για τα όμοτφα λογάκια!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  3. Πωπω!! Μυρωδιές, Ελένη!! Απίθανα τα νηστίσιμα ρολάκια σου!! Απολαυστικά, για όλες τις ώρες, για κολατσιό, για καφεδάκι. Εξαιρετικά!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Ειρήνη!
      Πράγματι έγιναν πολύ αρωματικά και αφράτα. Τα εξαφανίσαμε και θα φτιάξω κι άλλη δόση μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Είναι υπέροχα για πρωινό!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Ελένη εύκολο και νόστιμο!!
    Δύο φορές υποτίθεται ότι θα μου έφερναν ταχίνι και δεν ήρθε, τώρα πια δεν νομίζω ότι θα αγοράσω. Στα υπόψιν για άλλη φορά.
    Καλό Πάσχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ξανθή μου!
      Είναι πολύ ωραία, αφράτα και νόστιμα, όπως και τα άλλα που περιέχουν αυγά.
      Είναι εξαιρετικά και τις επόμενες μές κι, αν τα ζεστάνεις λίγο, γίνονται σαν φρέσκα!
      Δοκίμασέ τα, όποτε μπορείς.

      Καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
  5. Θυμίζουν κάπως τσουρεκάκια τα γλυκά ρολάκια σου Ελένη!
    Πολύ πολύ εμφανίσιμα και με υλικά που αρέσουν πολύ!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ερμιόνη μου!
      Η ζύμη τους είναι αφράτη, σαν τσουρέκι αλλά δεν περιέχουν αυγά και πολύ βούτυρο.
      Ιδανικά για όσους αποφεύγουν τα συγκεκριμένα υλικά.
      Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω να δοκιμάσεις!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  6. Πολύ εμφανίσιμα και νόστιμα τα ρολάκια σου ,έχουν ωραία υλικά μέσα,μια χαρά γλυκακι για τη νηστεία και όχι μόνο ,φιλιά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς, όπως το λες, Νέλη μου "για τη νηστεία και όχι μόνο!".
      Έχουν πολύ αφράτη ζύμη και νοστιμότατη γέμιση.
      Να έχεις μια πολύ όμορφη μέρα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Νηστίσιμος γλυκός πειρασμός!
    Τέλειο Ελενάκι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου, σ' ευχαριστώ πολύ! Κερνάω!
      Εύχομαι μια υπέροχη καινούργια μέρα!
      Φιλάκια1

      Διαγραφή
  8. Ελένη μου, λαχταριστά τα ρολάκια σου! Ιδιαίτερη συνταγή! Μπράβο!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Αγγελική μου!
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Μου αρέσουν πολύ οι συνταγές που δεν χρησιμοποιούν πολύ βούτυρο και πολλά αυγά.
      Τα αποφεύγω και τα δύο υλικά! Υποχρεωτικά . . .!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες, Σοφία!
      Ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!

      Διαγραφή
  10. Πολύ μ' αρέσουν, Ελένη μου! Είναι σαν νηστίσιμα τσουρεκάκια! Αφράτα, μοσχομυριστά και με σούπερ γέμιση!!! Θα πάρω δυο-τρία για το δρόμο (και τέσσερα μη σου πω...)!
    Πολλά φιλάκια! Καλό σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, Αναστασία μου, είναι αφράτα, σαν τσουρεκάκια!
      Έγιναν πολύ νόστιμα και μας άρεσαν πολύ. Τη Δευτέρα θα γίνει η δεύτερη δόση!
      Πολύ ευχαρίστως, να πάρεις, όσα θέλεις, για το δρόμο!
      Καλό Σαββατοκύριακο
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  11. Καταπληκτικά σου έγιναν!Κρατάω τη συνταγή!Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήλθες, Λένια!
      Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
      Όταν τα δοκιμάσεις, περιμένω τις εντυπώσεις σου!
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  12. Ελενάκι μου σκέτος πειρασμός!!!Καταπληκτικά είναι και σίγουρα μοσχομύριζουν!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενάκι μου, κι εγώ με μεγάλη μου χαρά θα σε κερνούσα! Μακάρι να μπορούσα!
      Έγινανα πολύ αφράτα και όντως αρωματικά!
      Καλό Σαββατοκύριακο!
      Φιλάκια

      Διαγραφή