Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

Τάρτα Tatin με Κανταΐφι και Κυδώνια


Μια διαφορετική Τάρτα Tatin με καραμελωμένα, μυρωδάτα κυδώνια μέσα σε μια τραγανή και ροδοψημένη βάση από σιροπιαστό κανταΐφι. Ένας απολαυστικός, συνδυασμός, οπτικά αλλά και γευστικά!
Μια πολύ νόστιμη και αρωματική Τάρτα, για όσους αγαπούν τη γεύση και το άρωμα των κυδωνιών αλλά και την ξεχωριστή γλυκύτητα των συγκεκριμένων μπαχαρικών!




Τα Υλικά

6 μικρά, αφράτα κυδώνια
2 ξυλάκια κανέλας
4 αστεράκια γλυκάνισου
⅔ του φλιτζανιού καστανή, κρυσταλλική ζάχαρη
180γραμ. φρέσκο βούτυρο, μαλακό
300γραμ. κανταΐφι
2 κουταλιές ασπρισμένα αμύγδαλα σε νιφάδες

Για το σιρόπι
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές ανθόνερο
  
Οδηγίες

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 15 λεπτά, το αρωματίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Θα το χρησιμοποιήσουμε, όταν η τάρτα βγει από το φούρνο.
Πλένουμε καλά τα κυδώνια, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε στα τέσσερα.


Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και νερό που να τα σκεπάζει και τα βράζουμε περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.  Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα βγάζουμε σε μία πιατέλα με μια τρυπητή κουτάλα. Αν θέλουμε, κρατάμε 1 ½ φλιτζάνι από το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν για το σιρόπι.



Ξαίνουμε καλά το κανταΐφι, για να μην υπάρχουν χοντράδια, και το βάζουμε μέσα σε ένα μπολ. Το βρέχουμε καλά με τα 80γραμ. το λιωμένο βούτυρο. Το αφήνουμε να περιμένει.





Λιώνουμε και το υπόλοιπο βούτυρο, το ρίχνουμε μέσα σε μία φόρμα τάρτας διαμέτρου 28εκ. Από πάνω σκορπίζουμε την καστανή ζάχαρη.
Εν συνεχεία, αρχίζουμε να τοποθετούμε τα βρασμένα κυδώνια κυκλικά, καλύπτοντας και το κέντρο.
Πάνω από τα κυδώνια σκορπίζουμε δύο κουταλιές νιφάδες αμυγδάλου.



Παίρνουμε από το μπολ το βουτυρωμένο κανταΐφι και σκεπάζουμε τα κυδώνια, πιέζοντάς το με τις παλάμες μας.
Ψήνουμε την τάρτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κανταΐφι.




Όταν η τάρτα ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο και βρέχουμε το ζεστό κανταΐφι με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό στα σταθεί για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και μετά το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά μέσα σε μία πιατέλα. Αν κάποια φρούτα έχουν κολλήσει στη φόρμα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τα ξεκολλάμε με ένα κουτάλι και τα βάζουμε στη θέση τους!



 
Σερβίρουμε την τάρτα ζεστή ή κρύα, όπως είναι ή με λίγη κρέμα σαντιγί.



Καλή επιτυχία και καλό μήνα!

26 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφη, με εντυπωσιακό χρώμα, και πρωτότυπη η ιδέα σου Ελένη μου αυτή η Ταρτ Τατέν!
    Με το κανταΐφι και τα κυδώνια, τα οποία μ΄αρέσουν πολύ!
    Θα ήθελα να γευτώ την αίσθηση, που αφήνει στον ουρανίσκο.

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ζαμπία μου, η γνώμη σου πάντα μετράει!
      Μας άρεσε πολύ,γιατί μας αρέσουν και τα δύο βασικά υλικά.
      Μακάρι να μπορούσα να σε κεράσω, για να τη δοκιμάσεις!
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  2. Έρχομαι πάραυτα!!!
    Καλό Μήνα Ελένη μας :-))
    Με χρώμα και άρωμα σαν αυτό της τάρτας σου καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα, Πηνελόπη μου, γλυκό και αρωματισμένο!
      Όσο για το χρώμα και το άρωμα έκανα ΄οτι μπορούσα εγώ και ολοκλήρωσαν τα κυδώνια που ήταν αρωματικότατα!
      Καλό βράδυ. Φιλάκια σε όλους!

      Διαγραφή
  3. Απόλαυση!!!!
    Αγαπώ πολύ τα κυδώνια, είτε σε φαγητό είτε σε γλυκό, και η ξεχωριστή σου τάρτα Ελένη μου με εντυπωσίασε!
    Φιλάκια, καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμείς τα αγαπάμε τα κυδώνια και τα τρώμε και ωμά, σαν φρούτα.
      Ψητά βέβαια ή σε τάτρα είναι ακόμα περισσότερο υπέροχα!
      Σε ευχαριστώ πολύ, Έλενά μου!
      Εύχομαι καλό μήνα και καλό Σαββατοκύριακο.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  4. Ουάου!
    Και πολύ πρωτότυπη και πανέμορφη! Πρέπει να είναι το κάτι άλλο αυτή η τάρτα Ελένη!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαίνεται είχα έμνευση, Ερμιόνη μου! Η αλήθεια είναι ότι αγαπώ πολύ τα δύο βασικά υλικά της τάρτας και πειραματίστηκα, συνδυάζοντάς τα! Χαίρομαι που σου άρεσε οπτικά και μακάρι να μπορούσα να σου στείλω κομματάκι, για να τη δοκιμάσεις.
      Πολλά πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Η πρωτοτυπία της με συνεπείρε!
    Το καταίφι είναι πράγματι η ευχάριστη έκπληξη και τα κυδώνια το χειμωνιάτικο φρούτο που ταιριάζει όμορφα σε τάρτες. Από χρώμα δεν το συζητώ... σούπερ!! Και ο αστεροειδής στη μέση ένα ωραίο στολιδάκι!!

    Φιλιά πολλά και γλυκά για καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα κυδώνια, είναι αλήθεια, τα έχω χρησιμοποιήσει πολύ τελευταία, σε γλυκό ή φαγητό και έχουν επιτυχία. Με βοήθησε πολύ και τα ίδια τα φρούτα, που ήταν φρέσκα, αφράτα και πολύ αρωματικά. Μου θύμισαν τα παλιά κυδώνια της περιοχής μου.
      Το Κανταΐφι δεν το είχα ποτέ συνδυάσει με φρούτα, μόνο με κρέμα και ξηρούς καρπούς. Όμως και τα δύο υλικά έδεσαν εξαιρετικά!
      Να είσαι καλά, Χρυσαυγή μου, καλό μήνα με υγεία!
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  6. Τι να πω, τι να πω, υπέροχη ιδέα και καταπληκτική εκτέλεση! Καλό ΣΚ Ελένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και καλό μήνα. Έρη μου!
      Χαίρομαι που σου άρεσε. Προτείνω να τη δοκιμάσεις, όταν βρείς αφράτα κυδώνια.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  7. Πολυ πρωτοτυπη Ελενη μου! Περιττο να πω οτι ολα τα υλικα μου αρεσουν πολυ! Πολυ δελεαστικη και η φωτογραφια!
    Καλο Σαββατοκυριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Μαρίνα μου!
      Αφού σου αρέσουν τα υλικά, πρέπει να τη δοκιμάσεις, δεν είναι καθόλου δύσκολη!
      Καλό Σαββατοκύριακο.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  8. Ελένη μου πρωτότυπη και πολύ εντυπωσιακή!!!Μπράβο σου, χάρμα οφθαλμών!!!Μου αρέσει πάρα πολύ!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά, Ελένη μου, χρυσοχέρα! Ευχαριστώ για το ευγενικό σου σχόλιο.
      Κι εσύ μοιράζεσαι μαζί μας όμορφες και εντυπωσιακές συνταγές.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  9. Καλό μήνα!!!
    Υπέροχη σου έγινε και πολύ πρωτότυπη με το κανταίφι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Πέπη!
      Σειρά σου τώρα να τη δοκιμάσεις και να μου πεις εντυπώσεις.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  10. Ελένη μου πολύ εντυπωσιακό γλυκό και σχετικά εύκολο.Έφτιαξα και τα μπισκότακια σου με Cranberries γίνανε πολύ όμορφα την επόμενη φορά θα κάνω διπλή δόση.Καλό μήνα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρκετά εύκολο θα έλεγα, Κατερίνα μου. Έχει μόνο τη βάση και τα φρούτα, χωρίς κρέμες.
      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν τα μπισκότα και σ' ευχαριστώ που μου έγραψες τις εντυπώσεις σου.
      Κι εγώ πάντα κάνω διπλή δόση!
      Καλό μήνα και καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  11. Πολύ πρωτότυπο το γλυκό σου Ελένη!! Θα το έχω στα υπόψιν αν είναι να κάνω κάτι.
    Καλό σου μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Ξανθή μου!
      Είναι νόστιμο και πολύ εμφανίσιμο. Περιμένω εντυπώσεις, όταν το δοκιμάσεις.

      Καλό μήνα και καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  12. Πρωτότυπη και υπέροχη ιδέα Ελένη μου... φαίνεται πολύ λαχταριστή και τη λάτρεψα!
    Φιλιά και καλό μήνα!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα, Κική μου! Σε ευχαριστώ πολύ!
      Με την πρώτη ευκαιρία προτείνω να δοκιμάσεις την τάρτα.
      Καλό σου βράδυ.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  13. Ουάου! Ελένη μου, υπέροχη η συνταγή σου!!! Είναι τόσο όμορφο το γλυκό σου και τόσο ιδιαίτερο! Άσε που συχνά έχω κυδώνια και δεν ξέρω τι να τα κάνω. Η συνταγή σου μου έδωσε τέλεια ιδέα!!! Μπράβο και πάλι μπράβο!!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μοναδική προσσέγγιση λουλουδένιας ομορφιάς, στον περίεργο αλλά πολύ επιτυχημένο συνδυασμό της γλυκιάς γεύσης,με την ιδιότροπη στυφάδα του κυδωνιού.
    Η υπέροχα αρωματισμένη τάρτα με τα κοραλλί χρώματα,απίθανα συμμετρική ,εντυπωσιακά ωραία,ασυναγώνιστα νόστιμη,σωστά σιροπιασμένη και λιτά διακοσμημένη,αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη!
    Μια πρόταση γλυκιά αντί φρούτου ή ένα φρούτο αντί για γλυκό!Μία ελαφριά,τονωτική ένεση στο απογευματινό μας επιδόρπιο!
    Καλό βράδυ,καλό μήνα,καλή εβδομάδα με πολλά,πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή