Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Φλωμάρια Λήμνου με Θαλασσινά

Η Λήμνος, η "ανεμόεσσα" κατά τον Όμηρο, η νήσος του Ηφαίστου με τους πολλούς ανέμους, είναι ένα πανέμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου, γνωστή από την αρχαιότητα και ως "αμπελόεσσα", δηλαδή με τους πολλούς αμπελώνες και τα εκλεκτά κρασιά.
Στην κλασική εποχή τη θεωρούσαν έναν από τους σιτοβολώνες τις αρχαίας Αθήνας και στη Βυζαντινή εποχή ήταν ο προμηθευτής σιταριού της αυτοκρατορικής αυλή.
Και σήμερα φημίζεται όχι μόνο για τα κρασιά της αλλά και για την άριστη ποιότητα του σιταριού της, από το αλεύρι του οποίου παρασκευάζονται τα εξαιρετικά, παραδοσιακά  ζυμαρικά του νησιού.  
Ένα από τα παραδοσιακά αυτά ζυμαρικά είναι τα νοστιμότατα Φλωμάρια, οι τοπικές χυλοπίτες που παρασκευάζονται με λημνιό αλεύρι, χωριάτικα αυγά και λημνιό πρόβειο γάλα.  
Ένα σακουλάκια Φλωμάρια ήρθε και σ’ εμένα, δώρο από την καλή μου φίλη την Ξένια Τ. μαζί με δύο εξαιρετικά κρασιά τοπικής παραγωγής. Το ένα μπουκάλι το καταναλώσαμε και συνοδεύσαμε το παρακάτω πιάτο, ενώ το άλλο μας περιμένει ακόμα στην Αθήνα!




Τα Υλικά
(Για τρεις μερίδες)
 
300γρ  Φλωμάρια  ψιλά
250γρ. Μύδια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα
12 μεγάλες γαρίδες με το κέλυφος
2 κουταλιές χυμός λεμονιού
2 ξερά, μέτρια κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα λεπτά φετάκια
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ντοματοχυμός
½ φλιτζάνι λευκό κρασί Λήμνου
10 ντοματάκια, κομμένα στη μέση
1 πιπερίτσα καυτερή, χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένη
½ κουταλάκι turmeric/κουρκουμάς
Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες
Πλένουμε καλά τα μύδια ή τα ξεπαγώνουμε και τα στραγγίζουμε. Σχίζουμε τις γαρίδες κατά μήκος της ράχης και αφαιρούμε το έντερό τους. Τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε.

Βάζουμε τα θαλασσινά σε ένα μπολ, τα αλατίζουμε ελαφρά και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να περιμένουν.

 
Σε μια ρηχή κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.  Όταν αυτά μοσχομυρίσουν, προσθέτουμε τα θαλασσινά και τα σοτάρουμε για μερικά λεπτά. Ακολούθως σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Μετά προσθέτουμε τον κουρκουμά, την πιπερίτσα, το χυμό ντομάτας, ½ φλιτζάνι ζεστό νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 
Βράζουμε το φαγητό σκεπασμένο για 15 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας μερικές φορές και φροντίζοντας να μην μείνει στεγνό.
Όταν η σάλτσα αρχίζει να πήζει προσθέτουμε και τα ντοματάκια, κομμένα στη μέση, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά.

Εν τω μεταξύ, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στο σακουλάκι έχουμε βράσει τα Φλωμάρια μέσα σε τόσο αλατισμένο νερό, ώστε να μη χρειαστεί να τα σουρώσουμε. Όταν βράσουν al dente, τα προσθέτουμε στα θαλασσινά, ανακατεύουμε να καλυφθούν από τη σάλτσα και αφήνουμε να πάρουν μια βράση πάνω σε μέτρια φωτιά.

Όταν τα Φλωμάρια απορροφήσουν ένα μέρος της σάλτας, το φαγητό είναι έτοιμο. Προσοχή, να μην είναι στεγνό.

Σερβίρουμε τα Φλωμάρια αμέσως ζεστά, όπως και το Ριζότο, και τα απολαμβάνουμε με ένα ποτήρι κρύο κρασί Λήμνου!
Καλή όρεξη!

Σημείωση

Τα Φλωμάρια χρησιμοποιούνται σε πολλές παραδοσιακές Λημνιακές συνταγές με κρέας ή σε σούπες.
Χαρακτηριστικά παραδοσιακά πιάτα είναι ο κοκκινιστός πετεινός ή η πέρδικα με Φλωμάρια αλλά και τα Φλωμάρια με σαλιγκάρια!

18 σχόλια:

  1. Αμάν Ελένη μου,μου έφτιαξες την μέρα.Δεν υπάρχει καλύτερο να μπαίνω σ΄ένα blog και να βλέπω ένα αγαπημένο,λατρεμένο φαγητό εννοείται οτι θα φτιαχτεί σύντομα,να είσαι καλά καλή σου μέρα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ροδάνθη μου!
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
      Εσύ που έχεις φρέσκα θαλασσινά και σου αρέσουν πολύ οι γαρίδες, πρέπει να το δοκιμάσεις αυτό το πιάτο!
      Φιλιά, καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Ελένη μου!!!!!!!Υπέροχο πιάτο και ανάρτηση επίσης.Θα το πω ακόμη μια φορά και ας γίνω γραφική.Πάντα οι αναρτήσεις σου συνοδεύονται με έγκυρες πληροφορίες.
    Αυτό φυσικά δείχνει ότι η κάθε ανάρτηση δεν γίνεται τσατρα-πατρα..
    Φιλιά και ζήλεια που γεύτηκες αυτό το υπέροχο πιατό ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, καλή μου Μάρα!
      Να είσαι καλά που είσαι πάντα με τον καλό λόγο!
      Κρίμα που δεν είμαστε κοντά να σου χαρίσω τα εναπομείναντα φλωμάρια!
      Φιλάκια, καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  3. Ελένη μου υπέροχο το πιάτο σου δεν υπάρχουν λόγια!Ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγές που μας δίνεις αλλά και για τις εγκυρότατες πληφορίες κάθε φορά!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ελένη ,και σ' ευχαριστώ πολύ!
      Χαίρομαι που σου αρέσουν οι πληροφορίες, να είσαι καλά και μας δίνεις κι εσύ
      τις υπέροχες προτάσεις σου.
      Φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  4. Ελενάκι μου φαντάζομαι ότι τα φλωμάρια έκαναν ακόμη πιο νόστιμο, το υπέροχο φαγάκι σου!
    Ζηλεύω (με την καλή έννοια) το σημερινό σου πιάτο, αλλά και το κρασάκι που το συνόδευσε!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Ελενάκι!
      Τι να κάνω για μην ζηλεύεις; Έχουμε και μια απόσταση. . .
      Είδες τι κάνουν οι καλές φίλες! Τα απολαύσαμε στην κυριολεξία όλα τα Λημνιά προιόντα.
      Στην Αθήνα μπορείς να βρεις παραδοσιακά σε ειδικά καταστήματα.
      Στη γειτονιά μου υπάρχει ένα εξαιρετικό.
      Φιλάκια, καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  5. Τα φλωμαρια ειναι πολυ ομορφα και ετσι οπως τα μαγειρεψες εγιναν ακομα ομορφοτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Δημιουργία.
      Τα Φλωμάρια είναι ένα εξαιρετικό τοπικό ζυμαρικό και δίνει πολύ νόστιμα
      πιάτα, όπως κι αν μαγειρευτεί.
      Αν βρεις σε μαγαζί, να το δοκιμάσεις.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  6. Ελενάκι μου καλό... λατρεύω τα Φλωμάρια, ειδικά τα ψιλά κι έτσι όπως τα μαγείρεψες πρέπει να σου έγιναν τέλεια!!!! Μια μεριδούλα μπορώ να έχω παρακαλώ;;;; Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κικίτσα, καλησπέρα!
      Η γνώμη σου μετράει, γιατί γνωρίζεις τα φλωράμια.
      Είναι νόστιμα αλλά δεν ξέρω αν βρίσκονται παντού στην αγορά.
      Εσύ τα βρίσκεις εκτός νησιού;
      Φιλάκια, καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή
  7. Φλομάρια στα χέρια μου μέχρι σήμερα δεν έχουν "πέσει" αλλά φαντάζομαι και πως με μακριά χυλοπίτα (που ήδη έχω) θα είναι εξαιρετικό το φαγάκι Ελένη μου.
    Καλημέρα σου και καλή εβδομάδα σας εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Πηνελόπη μου!
      Δεν γνωρίζω πού μπορείς να τα βρεις στην Αθήνα. Αυτά που μαγείρευσα είχαν
      έρθει από τη Λήμνο, δώρο φίλης.
      Αν μάθεις κάποια πληροφορία, πες και σ' εμένα.
      Καλή εβδομάδα, καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  8. τέλειο το πιάτο σου...και κυρίως...μυρίζει Ελλάδα...θάλασσα...Λατρεύω τα θαλασσινά και θα το προσπαθήσω με την πρώτη ευκαιρία!

    Νέο μέλος
    http://innikolskitchen.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήλθες και σε ευχαριστώ για την επίσκεψη!
      Θα σου την ανταποδώσω κι εγώ.
      Να είσαι καλά, καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  9. πωωωω!!! τι πιατο!πως να αντισταθω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Αρετή!
      Σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη!
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή