Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ελληνικές φακές σούπα

Όταν πρόκειται να λείψω από την Ελλάδα αρκετό καιρό φροντίζω να πάρω μαζί μου αρκετά Ελληνικά βιολογικά όσπρια που είναι απαραίτητα στο διαιτολόγιό μας. Πολλές φορές βρίσκω πάνω στις συσκευασίες τους διάφορες κλασικές ή τοπικές συνταγές με αρκετό ενδιαφέρον ή πληροφορίες για τη διατροφική τους αξία. Όμως κατά βάση εμμένω και όσα έμαθα από το σπίτι μου και νεωτερίζω ελάχιστα, όταν πρόκειται για παραδοσιακή συνταγή.
Δείτε πώς μαγειρεύω τις Ελληνικές φακές και έμαθα και τη φίλη μου την Amal να τις μαγειρεύει έτσι. Τη δική της συνταγή (από τη Συρία) θα σας τη δώσω σύντομα.
 




Τ α Υ λ ι κ ά

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 ½ φλιτζάνια φακές ψιλές
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή ½ κουτί ντοματάκια με το χυμό τους
5-6 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
3 μικρά φύλλα δάφνης
2 κλωναράκια αποξηραμένη ρίγανη
1 καρότο κομμένο σε φέτες (προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι
5-6 φλιτζάνια νερό
Λίγο ξύδι

Ο δ η γ ί ε ς

Καθαρίζουμε τις φακές, δηλαδή αφαιρούμε πετρούλες, ξυλαράκια ή άλλους σπόρους, τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε να μουσκέψουν σε χλιαρό νερό για 2 ώρες.
Τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε τόσο νερό, όσο να σκεπαστούν. Τις αφήνουμε να πάρουν 1 έως 2 βράσεις και τις στραγγίζουμε.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, τη δάφνη και τη ρίγανη. Προσθέτουμε τις φακές και ανακατεύουμε. Μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και αφήνουμε λίγο να βράσουν όλα μαζί. Προσθέτουμε το νερό, το πιπέρι και σιγοβράζουμε το φαγητό 1 ώρα περίπου, έως ότου μαλακώσουν οι φακές και πήξει η σούπα.
10΄ πριν τις κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το ξύδι και το αλάτι. Όταν είναι έτοιμες τις κατεβάζουμε από τη φωτιά και τις σερβίρουμε ζεστές. Τις συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα, ραπανάκια, σαρδέλες, ελιές ξυδάτες, τουρσί και ό.τι άλλο αγαπάμε.


TIPS
Βράζουμε τις φακές σε χαμηλή φωτιά, γιατί το έντονο βράσιμο τις κομματιάζει.
Αλατίζουμε στο τέλος και καλό είναι να προσθέτουμε τότε το ελαιόλαδο για να πάρουμε τη φρέσκια νοστιμιά του.
Κανονικά δεν πετάμε το πρώτο νερό γιατί χάνουμε σημαντικό μέρος των βιταμινών που περιέχουν οι φακές.
Πετάμε τη δάφνη και τη ρίγανη μετά το μαγείρεμα, για να μην πικρίσει το φαγητό. Προσθέτουμε στο πιάτο μας, αν θέλουμε, επιπλέον λάδι και ξύδι.

2 σχόλια:

  1. Εγώ συνήθως τις κάνω άσπρες τις φακίτσες, μα και κόκκινες που τις έφτιαχνε η μανούλα μου μου άρεσαν πολύ!!
    Ωραίο φαγάκι Ελένη μου!
    Φιλιά, καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλενά μου, κι εγώ μπορώ να τις φάω άσπρες αλλά ο καλός μου όχι. Έτσι ακολουθώ. Πολλά φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή