Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ο λόγος περί φακής

Οι φακές είναι ένα από τα σημαντικότερα όσπρια με μεγάλη διατροφική αξία, πολύ δημοφιλείς σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Αποτελούν πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών πρωτεϊνών, φυτικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. 

Οι φακές είναι πλούσιες σε διάφορες βιταμίνες, αλλά κυρίως σε αυτές του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου και σιδήρου. 

Λόγω του χαμηλού τους γλυκαιμικού δείκτη ενδείκνυνται στην πρόληψη σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο αποτελούν ιδανική τροφή για υπερτασικούς ασθενείς. 

Το φυτό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα (γύρω στο 2.000 π.Χ.) και απανθρακωμένοι σπόροι του έχουν βρεθεί στις ανασκαφές της Σαντορίνης.




Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες φακής με διαφορετικού μεγέθους και χρώματος σπέρματα, όπως κίτρινα, πράσινα και καφέ. 
Η Ινδία θεωρείται η πρώτη χώρα-παραγωγός φακής στον κόσμο. Ακολουθούν ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Νεπάλ και η Τουρκία.

Στα ινδικά οι φακές λέγονται νταλ (η λέξη γράφεται Dahl, Daal ή Dal). Έτσι ονομάζεται και το μαγειρεμένο φαγητό και συνοδεύεται από ρύζι ή λαχανικά (Ν. Ινδία και Sri Lanka) ή ρύζι και ινδικό ψωμί που λέγεται roti (Β. Ινδία και Πακιστάν). 

Στην Ινδία υπάρχουν πολλές ποικιλίες φακής. Μερικές από αυτές έχουν έρθει και στην Ευρώπη. Περισσότερο αναγνωρίσιμες είναι οι :
1)Masoor Daal: ο φλοιος τους είναι χρώματος καφέ και το εσωτερικό κόκκινο/πορτοκαλί και όταν μαγειρευτούν γίνονται κίτρινες.Είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία, γνωστή και στην Ελλάδα.
2)Chana Daal, οι κίτρινες φακές. Προέρχονται από ένα όσπριο που μοιάζει με μικρό άσπρο ρεβύθι.
3)Arhar Daal: ο φλοιός τους είναι πράσινος και το εσωτερικό τους κίτρινο.
4)Urad Daal: έχουν μαύρο φλοιό και άσπρο εσωτερικό. Είναι η πιο σκληρή ποικιλία και χρειάζεται να μείνει αρκετές ώρες στο νερό, πριν μαγειρευτεί. Θα δούμε στη συνέχεια πόσο εύκολα μαγειρεύονται οι Ινδικές φακές και γίνονται νόστιμες και μυρωδάτες. 
Καλό μήνα σε όλους!

2 σχόλια:

  1. Καλό μήνα!!
    Θα περιμένουμε τις συνταγές σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κόκκινες φακές έχω βρει κι εδώ και αγόρασα, να σου πω την αλήθεια δεν τις έχω δοκιμάσει ακόμα.
    Τις άλλες ποικιλίες δεν τις ήξερα.
    Περιμένουμε συνταγή για τις ινδικές φακές εννοείται!
    Φιλάκια, καλά να περνάς:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή