Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Κατσικάκι Φρικασέ

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Το φρικασέ είναι ένα γνωστό παραδοσιακό φαγητό με κρέας και χορταρικά. Το κρέας συνήθως είναι κατσικάκι ή αρνάκι, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τα χόρτα μαρούλια ή αντίδια ή άγρια (χόρτα για πίτα ή ραδίκια). Η πεθερά μου το μαγείρευε μόνο με άγρια μυρωδάτα χόρτα και η μητέρα μου μόνο με μαρούλια. Όπως θα δείτε παρακάτω, ακολουθώ τη «μέση οδό» και το αποτέλεσμα –λένε - είναι νόστιμο και μυρωδάτο.
  
Τ α Υ λ ι κ ά

1 ½ κιλό κατσικάκι για κατσαρόλα
3 μεγάλα μαρούλια ψιλοκομμένα
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι καυκαλίδες ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
 
2 αυγά
2 λεμόνια


Ο δ η γ ί ε ς

Πλένουμε καλά το κρέας, αφαιρούμε τα μικρά σπασμένα κοκαλάκια και το κόβουμε σε μερίδες. Βάζουμε το λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το κατσικάκι από όλες τις πλευρές. Μετά προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα.

Κατόπιν ρίχνουμε και τα υπόλοιπα χορταρικά, πλυμένα και κομμένα και ανακατεύουμε, μέχρις ότου μαραθούν λίγο και γυαλίσουν.
Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, κουνώντας κάθε τόσο κυκλικά την κατσαρόλα.
Όταν το κρέας βράσει, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο ως εξής:
Χωρίζουμε τ' ασπράδια από τους κρόκους. Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα ασπράδια με το σύρμα μέχρι ν' ασπρίσουν και ν' αφρατεύσουν (να μη γίνουν μαρέγκα). Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε σιγά- σιγά τους κρόκους, ελαφρά χτυπημένους και το χυμό λεμονιού. Έπειτα προσθέτουμε στο αυγολέμονο 2 - 3 κουτάλες ζεστό ζωμό από το φρικασέ και ανακατεύουμε. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά, και την κουνάμε να αναμειχθεί καλά. Δεν τη σκεπάζουμε για να μην κόψει το αυγολέμονο
.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

4 σχόλια:

  1. Εκανες από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά, βάλε πιάτο έρχομαι;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι το αγαπημένο του συζύγου μου. Καλώς να έρθεις, Έλενα, έχω και καλό κρασάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ τι μου κάνεις πρωί-πρωί... Είναι από τα αγαπημένα μου, δυστυχώς όμως κανείς άλλος στην οικογένεια δεν το θέλει, κι έτσι το στερούμαι κι εγώ...
    Έχει μείνει μεζεδάκι; :))

    Καλή σου μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα και σε σένα. Έλα εσύ και κάτι θα βρεθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή