Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

Πάστα Φλώρα, η Αγαπημένη

Η πιο γνωστή, κλασική και αγαπημένη τάρτα, με το όμορφο, χαρακτηριστικό, δικτυωτό τελείωμα είναι ιδανική για πρωινό ή απογευματινό καφέ.
Η συνταγή που σας δίνω είναι από τα παλιά μου τετράδια, δοκιμασμένη πολλές φορές και με σίγουρη επιτυχία.
Στη βάση αυτής της τάρτας χαρίζουν το άρωμά τους τα  εσπεριδοειδή - λεμόνι, πορτοκάλι, περγαμόντο - είναι αφράτη και τραγανή, σαν μπισκότο, όμως δε διαλύεται στο κόψιμο. Γίνεται όσο θέλουμε γλυκιά και διαίτερα το άρωμα πορτοκαλιού, νομίζω, της ταιριάζει απόλυτα. Στη γέμισή της αξιοποιούμε τις σπιτικές μαρμελάδες και, όταν την ψήνουμε, η κουζίνα μας πλημμυρίζει με αρώματα πορτοκαλένια!




Τα Υλικά

Για τη βάση
1 φλιτζάνι φυτικό βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 αυγό μεγάλο και ένας κρόκος (σε θερμοκρασία δωματίου)
½  φλιτζάνι καστανή ζάχαρη ή και λιγότερη
½ ποτηράκι κονιάκ ή λικέρ πορτοκαλιού
½ κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι γεμάτο baking powder
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ελάχιστο αλάτι

Γέμιση
6-8 κουταλιές μαρμελάδα ροδάκινο ή άλλη (με λίγη ζάχαρη)

Επικάλυψη
Ένα ασπράδι αυγού, ελαφρά χτυπημένο


Οδηγίες

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder
Μέσα σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτουμε τους δύο κρόκους και το ασπράδι, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το κονιάκ και το ξύσμα και τελευταία το αλεύρι, λίγο-λίγο, ζυμώνοντας για λίγο απαλά για να γίνει η ζύμη μας απαλή και εύπλαστη.

(Προσοχή: δεν τη ζυμώνουμε πολλή ώρα με το χέρι, γιατί θα παύσει να είναι αφράτη και θα σκληρύνει).
Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, σκεπάζουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 .
Με τα 2/3 της ζύμης ανοίγουμε ένα χονδρό φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ή πασπαλισμένη με άχνη και στρώνουμε με αυτό μια βουτυρωμένη ταρτιέρα 24-26 εκατοστών.
(Προτιμώ να ανοίγω το φύλλο πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη λαδόκολλα, διότι το μεταφέρω εύκολα για να το αναποδογυρίσω στη φόρμα).
Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη να «καθίσει» καλά μέσα στη φόρμα. Η ζύμη πρέπει να καλύψει και τα τοιχώματα της ταρτιέρας, μέχρι τη μέση.

Απλώνουμε τη μαρμελάδα ομοιόμορφα πάνω στη βάση σε μια στρώση.
Με το υπόλοιπο 1/3 της ζύμης πλάθουμε κορδονάκια ή ανοίγουμε λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε λωρίδες και σχηματίζουμε ρόμβους πάνω από τη μαρμελάδα.
Με το ένα ασπράδι, ελαφρά χτυπημένο, και ένα πινέλο βρέχουμε τα κορδονάκια ή τις λωρίδες της επιφάνειας.
Ψήνουμε την τάρτα σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 35΄-40΄, μέχρις ότου ροδίσει η ζύμη.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει, το κόβουμε σε κομμάτια και το απολαμβάνουμε!


Η Πάστα Φλώρα δεν έχει γράψει ιστορία μόνο στη ζαχαροπλαστική αλλά άφησε εποχή και στον Ελληνικό κινηματογράφο.
Απολαύστε τη μοναδική και αξέχαστη Μαίρη Αρώνη στο ρόλο της Πάστα Φλώρας  (από το έργο «Μια τρελή, τρελή οικογένεια» *), πλαισιωμένη από πολλούς άλλους αγαπημένους μας ηθοποιούς.

Σας χαρίζω και μια δροσερή, χαρούμενη, όλο νότες Πάστα Φλώρα για να αρχίσει αισιόδοξα και με χαμόγελο ο νέος μήνας! Να είμαστε όλοι καλά!

19 σχόλια:

  1. Πάστα φλώρα,μου θύμησε μια ελληνική ταινία με την Καρέζη(άσχετο).Αν με βγάλει ο δρόμος απο κεί με το καράβι εννοώ κράτα ένα κομματάκι, πολύ ωραίο θα είναι στα υπ΄όψην,καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό και γλυκό μήνα!!αν και για μας δεν τον βλέπω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, Ροδάνθη. Και βέβαια θα σε κεράσω όχι μόνο κομμάτι αλλά περισσότερο.
    Καθόλου άσχετη η ταινία που θυμίθηκες, δες link πιο κάτω με τη Μαίρη Αρώνη, είναι από εκεί και θα το ευχαριστηθείς. Άκου και τη μουσικούλα.
    Καλό μήνα, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελενάκι και σε ποιον δεν αρέσει αυτό το γλυκό?
    Δεν ξέρω αν μοσχομύρισε η κουζίνα σου, η μπλογκογειτονιά μας όμως μοσχομύρισε!!
    Ασε που με ξεσήκωσες με το περγαμόντο, πιστεύω κι αυτό θα ταιριάζει όμορφα!
    Φιλάκια, καλό μήνα να χουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από τα πρωτα γλυκα που εφτιαξα μονη μου - μαθητρια ακομα - αλλα η αληθεια ειναι πως εχω καιρο να φτιαξω και εσυ μου δωσες τελεια ιδεα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου αρέσει που λες καλή μου: πως το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το κόβουμε. Καλάαααααααα και μεις σε πιστέψαμε τώρα!

    Χθες έκανα ένα κονφί αχλαδιών και μήλων με σκέψη να τα "προωθήσω" σε πάστα φλώρα ή σε σκεπαστή τάρτα. Για να δούμε τι θα κάνω τελικά...αν και για σήμερα δεν βλέπω να με "παίρνει" ο χρόνος.

    Καλό μήνα και με περισσότερη ίσως δύναμη από τους προηγούμενους, εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελένη ανταλλάσσαμε ταυτόχρονες επισκέψεις!
    Καθώς σε "περίμενα" τσιμπολογούσα τη νοστιμότατη πάστα φλώρα σου, που με ξετρέλανε η γεύση της. Εξαιρετικότατη!

    *Διάβασα και για το σουσάμι σου!
    Ενημερωθήκαμε πλήρως! :)

    Φιλί
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα, Ξανθή, καλό μήνα να έχουμε και γερά νεύρα για να αντέχουμε. Ας χαμογελάμε για να παίρνουμε κουράγιο στα δύσκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαίρομαι, Ελενάκι, που σου άρεσαν τα αρώματά της. Κομματάκι σε περιμένει για δοκιμή!
    Καλό μήνα, υγεία και αισιοδοξία. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελπινίκη μου, κι εγώ με αυτό το γλυκό πειραματίστηκα μικρή και ακόμα κάτι αλλάζω κάθε φορά. Ευκαιρία να το ξαναφτιάξεις, τώρα που το θυμήθηκες. Καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αληθινά, Πηνελόπη, το ομολογώ, είναι και κάποια πράγματα που δε γράφονται!!! Τι να πω, είναι πειρασμός.
    Περιμένω και τη δική σου εκδοχή που την προτιμώ ανοιχτή, γιατί η ψημένη μαρμελάδα είναι πιο αρωματική-άποψή μου.
    Κουράγιο κι αισιοδοξία, καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μου αρέσουν οι αλληλοεπισκέψεις! Δημιουργούν μια ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα και εξανθρωπίζεται ο διαδικτυακός χώρος.
    Χαίρομαι που σου άρεσε η τάρτα, εγώ τη λατρεύω γιατί ανήκει στις πρώτες μου συνταγοδοκιμές!
    Φιλιά και καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλο και γλυκο μηνα να εχεις, σαν το ομορφο γλυκακι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα και καλό μήνα Ελένη μου.
    Υπέροχη και μυρωδάτη η πάστα φλώρα σου. Με ένα φλυτζάνι αχνιστό καφέ πόσο πολύ ταιριάζει. Μη συμπληρώσω και τοπίο γιατί δεν βλέπω σήμερα να δουλεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν χρειάστηκε να διαβάσω την συνταγή...με ξετρέλανε ήδη ο πρόλογος οπότε καταγράφεται στα προσεχώς....Φιλιά. Καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δημιουργία, εύχομαι και σε σένα ο νέος μήνας να είναι υπέροχος και δημιουργικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλό μήνα και σ' εσένα Σοφία μου. Μην στενοχωριέσαι, κερνάω και φλώρα και καφεδάκι, πρωινό ή απαογευματινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλσπέρα, Εύα, να τη φτιάξεις και θα με θυμηθείς. Θα δεις ότι είναι πολύ νόστιμη και εξαφανίζεται αμέσως. Καλό σου μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλό σου μήνα,
    ωραία η παστα φλώρα. Ευχαρίστως θα πάρω ένα κομμάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή