Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

Η "φωτεινή" και η "σκοτεινή" πλευρά της Σοκολάτας

Άλλη ανάρτηση είχα ετοιμάσει και μάλιστα από λάθος την ανέβασα και μετά την διέγραψα. Ποιος ο λόγος; Μια φίλη μου έστειλε μερικά βίντεο που αξίζει τον κόπο να τα δείτε κι εσείς, αν δεν τα ξέρετε ήδη, που αναφέρονται στη σοκολάτα που όλοι αγαπάμε. Το Διαδίκτυο με βοήθησε  να κάνω μια εισαγωγή στο θέμα μας. Α΄. Η «φωτεινή» πλευρά της Σοκολάτας

 Με τον όρο Σοκολάτα περιγράφουμε μία σειρά από προϊόντα που έχουν ως βασικό συστατικό ή προέρχονται από το κακαόδεντρο. Είναι ένα από τα βασικά συστατικά στη ζαχαροπλαστική, σε γλυκά, παγωτά ή μπισκότα. Σοκολάτα επίσης ονομάζεται και ζεστό ρόφημα (αφέψημα) με βάση τη σοκολάτα.

 
   Ποια χρήσιμα συστατικά περιέχει;

Ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο: ανόργανα στοιχεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή, συντήρηση και μεταβολισμό των οστών και των δοντιών.

Βιταμίνη Ε: πολύ σημαντική για τις μεμβράνες των κυττάρων μας.

Σίδηρος: στοιχείο απαραίτητο για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης.

Χαλκός: συμβάλλει στο μεταβολισμό του σιδήρου, βοηθά στη σύνθεση μελανίνης στο δέρμα και στα μαλλιά, όπως και στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Φυτικές ουσίες: το κακάο, από το οποίο παρασκευάζεται η σοκολάτα, περιέχει περισσότερες από 600 φυτικές ουσίες!


Β΄. Η «σκοτεινή» της πλευρά

Παρακολουθείστε τα παρακάτω βίντεο και ας τα θυμόμαστε κάθε φορά που τρώμε σοκολάτα, πίνουμε σοκολάτα ρόφημα ή καπουτσίνο. Δυστυχώς δεν είναι όλα τα παιδιά του Κόσμου τυχερά κι ευτυχισμένα.Δεν είναι συγκλονιστικά;

Πολλές πληροφορίες βρήκα στην ιστοσελίδα της Fair Trade. (Πατάτε πάνω στο σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες).
“ Fairtrade gives people the life that they deserve - that is theirs by right. In fact, every time you don't buy fairtrade, you are likely endorsing UNfair trade”.

16 σχόλια:

 1. Καλημέρα Ελένη, τη Fair Trade τη γνωρίζω κι έχω ψωνίσει μερικές φορές.
  Δυστυχώς τα πράγματα στον πλανήτη είναι κι έτσι κι αλλιώς.
  Καλή εβδομάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ελενάκι μου παντού και σε όλα, υπάρχει και η φωτεινή και η σκοτεινή πλευρά!
  Καλό είναι να τις θυμόμαστε και τις δύο!
  Καλή βδομάδα σου εύχομαι, φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σοκαριστικό το βίντεο. Ματωμένη σοκολάτα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλησπέρα, Ξανθή, έχεις απόλυτο δίκαιο.΄Ηξερα για άλλα προιόντα, όπως το ρύζι-το τσάι το έχω δει με τα μάτια μου-αλλά για τη σοκολάτα δε γνώριζα. Τι είναι η ανθρώπινη ζωή μπροστά στο κέρδος;
  Καλή εβδομάδα να έχουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ξέρεις ,Ελενάκι, τι με θλίβεικαι με σοκάρει περισσότερο;Το ότι αφορά παιδιά, φοβερό πράγμα. Η σκλαβιά σε όλο το μεγαλείο της και η δύναμή της να μεταλλάσσεται και να ζει διαχρονικά! Μεγάλο θηρίο ο άνθρωπος αλλά όπου φτωχός και η μοίρα του.

  Καλό σου βράδυ, πολλά φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Manousina, πραγματικά σοκαριστικό αλλά πρέπει να ξέρουμε την "τιμή" αυτών που αγοράζουμε. Δεν συμφωνείς; Καλό σου βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ελένη μου χρήσιμες οι πληροφορίες και σίγουρα τα πράγματα στον κόσμο μας είναι και έτσι και αλλιώς δυστυχως...Πράγματι υπάρχουν τόσα στραβά πράγματα γύρω μας που πραγματικά απογοητεύομαι και δεν ξέρω τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για όλα αυτά...Φιλιά πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Είναι τραγικό που στον 21ο αιώνα εξακολουθούν να υφίστανται συνθήκες σύγχρονης δουλείας, που αφορούν μάλιστα παιδιά! Τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους! Μόνο με ευαισθητοποίηση των απανταχού καταναλωτών - οργανώσεις όπως η Fair Trade βοηθούν - ίσως κάποτε εκλείψουν. Δυστυχώς η άγρια πλευρά του ανθρώπου δείχνει να έχει ξυπνήσει και αντί να εκλείψει η κακοτυχία από τα φτωχά μέρη του πλανήτη, φαίνεται να επιδιώκουμε την επαναφορά της και στα λίγο πιο ευνοημένα!
  Καλή εβδομάδα Ελένη μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Εκτός από την φωτεινή , υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων.Και όχι μόνο στην σοκολάτα.Παντού και πάντα το κέρδος και το συμφέρον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Όπως στο φεγγάρι, έτσι και στη γη μας καλή μου Ελένη...πάντα υπάρχει η άλλη πλευρά. Η σκοτεινή, εκείνη που δεν βλέπουμε, αλλά φανταζόμαστε ή έχουμε την "γνώση" πως υπάρχει!
  Απλώς κάνουμε προσπάθειες για να την κάνουμε ίσως λιγότερο σκοτεινή :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Τι να πω Ελένη;
  Να πω, ότι η σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων σκοτεινιάζει την ψυχή μου...

  ...για να μην επεκταθούμε και σε άλλες μορφές εκμετάλλευσης παιδιών.

  Σε φιλώ.
  Ζ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καλημέρα,Εύα μου. Έχεις δίκαιο, ο Κόσμος μας δεν είναι αγγελικός αλλά τα παιδιά αυτά δεν έχουν δικαίωμα επιλογής. Δεν είναι εντελώς άδικο;
  Καλό λοιπόν να γνωρίζουμε κάτι παραπάνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Σοφία μου συμφωνώ μαζί σου. Ο αιώνας μας έχει τις πιο άγριες μορφές δουλείας, άλλες γνωστές και άλλες άγνωστες.
  Αλλοίμονο σε όποιον πιάσει το δίχτυ!
  Καλή σου μέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Μπράβο, Παράκελσε, ακριβώς έτσι είναι. Το κέρδος είναι τυφλό και κουφό και δεν φείδεται της ζωής κανενός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ακριβώς έτσι είναι, καλή μου Πηνελόπη, πάντα υπάρχουν και οι δύο πλευρές.
  Εμείς δεν πρέπει να κάνουμε ότι δεν γνωρίζουμε αλλά πολλές μικρές προσπάθειες φέρνουν ένα μεγάλο αποτέλεσμα. Δε συμφωνείς;
  Ας ελέγχουμε τι αγοράζουμε και από πού προέρχεται.
  Εύχομαι μια υπέροχη μέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Καλή μου Ζαμπία, δίκαιο έχεις και πολλά άλλα θα μπορούσα ακόμα να πω.
  Αυτή η ανάρτηση έγινε για να πω ότι κάτι που αγαπάμε κι είναι εύκολο σε μας να το βρούμε και να το απολαύσουμε, έχει γίνει με πολύ πόνο. Έτσι για να προβληματιστούμε και να κάνουμε μια μικρή προσπάθεια αγοράζοντας "ελεύθερη" σοκολάτα τα Χριστούγεννα.
  Φιλιά, καλημέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή