Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Κοτόσουπα Αυγολέμονο

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Στο σπίτι μας στην Αταλάντη παραδοσιακά το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς συνηθίζουμε ακόμα να τρώμε νόστιμη σούπα κότας ελεύθερης βοσκής και . . . κάποιας ηλικίας. ( Δεν είναι δα μυστικό ότι «η γριά κότα έχει το ζουμί !»).
Διαβάζω ότι και σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας μας διατηρείται το έθιμο της κοτόσουπας Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά, όπως στη Θεσσαλία και την Κρήτη.
Έτσι για την Ιστορία, η γαλοπούλα ήρθε στην Ευρώπη από το Μεξικό (Οι θαυμαστές του Αστερίξ και του Οβελίξ ήδη το γνωρίζουν !)το 1824, και στην Ελλάδα γεμιστή έγινε σύμβολο πλούτου και καλοπέρασης. Η κοτόσουπα όμως είναι πεντανόστιμη και μπορεί να μας δυναμώσει τα μεσημέρια και να μας ζεστάνει τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες. Τα περισσότερα παιδιά θα τη λατρεύσουν. Εξάλλου η δυναμωτική αυτή σόυπα είναι ιδανική για το κρυολόγημα και τις ιώσεις, καταπραύνει τον πόνο στο στομάχι και μαλακώνει το βήχα. Αν θέλουμε να την κάνουμε πιο Ελληνική και της μόδας μπορούμε να προσθέσουμε κρόκο Κοζάνης για χρώμα και άρωμα. Στη Βουδαπέστη, θυμάμαι, μας την είχαν σερβίρει με φυλλαράκια φρέσκου κόλιανδρου και ήταν εξαιρετική. 









Τ α Υ λ ι κ ά

1 κοτόπουλο, 1 ½ κιλό περίπου
1 μεγάλο κρεμμύδι, καθαρισμένο
2 μικρά καρότα
1 κλωνάρι σέλινου με τα φύλλα του (προαιρετικά)
2 δαφνόφυλλα
2 ½ λίτρα νερό
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
Αλάτι
1 φλιτζάνι ρύζι (γλασέ ή Καρολίνα)
1-2 αυγά
½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ο δ η γ ί ε ς


Πλένουμε το κοτόπουλο πολύ καλά. 
Το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το νερό και μετά την κατσαρόλα στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνειά του και συνεχίζουμε να ξαφρίζουμε για 10 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε το λάδι, τα χορταρικά, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε, ώσπου να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο
.

Βγάζουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά και αδειάζουμε το ζωμό σε μια άλλη κατσαρόλα, περνώντας τον από λεπτή σήτα. Βάζουμε πάλι τη σούπα στη φωτιά, κι όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε μέσα το ρύζι κι ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε τη σούπα, ώσπου να μαλακώσει το ρύζι, περίπου 15-20'. Προσθέτουμε το αυγολέμονο και σερβίρουμε τη σούπα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη συνοδεύουμε με το βρασμένο κοτόπουλο, ζεστό, χωρίς τα κόκαλα. Αυγολέμονο

Πρώτος τρόπος

Χωρίζουμε τ' ασπράδια από τους κρόκους. Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε καλά τα ασπράδια με το σύρμα μέχρι ν' ασπρίσουν και ν' αφρατεύσουν – να μη γίνουν μαρέγκα. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε σιγά- σιγά τους κρόκους, ελαφρά χτυπημένους και το χυμό λεμονιού. Έπειτα προσθέτουμε σιγά- σιγά στο αυγολέμονο 2 - 3 κουτάλες ζεστό ζωμό από τη σούπα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, πριν την κατεβάσουμε από τη φωτιά, και την κουνάμε να αναμειχθεί καλά. Δεν τη σκεπάζουμε για να μην κόψει το αυγολέμονο.


Δεύτερος τρόπος
Σ' ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με λίγο νερό. Ρίχνουμε μέσα το χυμό λεμονιού και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από τη ζεστή σούπα. Αδειάζουμε το αυγολέμονο μέσα στη σούπα, ανακατεύοντας γρήγορα.

TIPS

  • Αν χρησιμοποιήσουμε 2 αυγά στο αυγολέμονο η σούπα μας θα γίνει πηχτή και πλούσια. 
  • Η μητέρα μου το βρασμένο κοτόπουλο το ράντιζε με λάδι και λεμόνι, του πρόσθετε αλάτι, ρίγανη και πιπέρι και το έψηνε λίγο στη σχάρα προσεκτικά, να μην ξεραθεί. Γινόταν ανάρπαστο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου