Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Λειψή, το Άζυμο Ψωμί από την Αταλάντη

Ένα παραδοσιακό άζυμο ψωμί από την Αταλάντη  και τα γύρω χωριά, με ελάχιστα υλικά, νόστιμο, τραγανό και μπισκοτένιο. Στην Αταλάντη την ονομάζουν Λειψή αλλά σε κάποια χωριά Μπουγάτσα! 

Η συνταγή είναι οικογενειακή και δημοσιεύεται εδώ για πρώτη φορά. 

Οι νοικοκυρές ζύμωναν τη Λειψή, δηλαδή το ψωμί από το οποίο λείπει το προζύμι, το πρωί της Καθαράς Δευτέρας. Επειδή δεν χρειαζόταν μαγιά ή προζύμι, ο χρόνος της ετοιμασίας του ήταν σύντομος.

Από αυτό το ψωμί έπρεπε να φάει η οικογένεια το πρωί, για να έχουν όλοι καλή υγεία! Το συνόδευαν με χαλβά από ταχίνι, του μπακάλη.

Η μητέρα μου μοίραζε και στις φίλες της που δεν είχαν τη δυνατότητα να φτιάξουν το δικό τους. Εξάλλου έπρεπε αυτό να καταναλωθεί την ίδια ημέρα, φρέσκο.

Σπιτικές Λαγάνες δε θυμάμαι να φτιάχναμε διότι αγοράζαμε υπέροχες, ροδοψημένες και τραγανές από τον κοντινό μας φούρνο. Με αυτές συνοδεύαμε τα σαρακοστιανά εδέσματα.


Εάν κατά τύχη έστελναν κάποιον από εμάς τα παιδιά στο φούρνο, ποτέ δεν έρχονταν οι λαγάνες στο σπίτι ολόκληρες! Στη διαδρομή κόβαμε τις γωνίες και τις δοκιμάζαμε πρώτοι!

 

Τα Υλικά

(Για μία Λειψή)

 

350γραμ. αλεύρι, σκληρό και μαλακό, ανάμεικτα

100 ml ελαιόλαδο

180 ml χλιαρό νερό, χωρίς χλώριο

1 κ. γλ. κοφτό μαγειρική σόδα

⅓ κ. γλ. αλάτι

 

Τα Υλικά  με παραδοσιακό μέτρημα

 

2 ποτήρια νερού αλεύρι

Μία τσιμπιά αλάτι

1 κουταλάκι μαγειρική σόδα

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

 

 

Οδηγίες

 





Βάζουμε το αλεύρι, σκληρό και μαλακό, μέσα σ΄ένα μπολ και το αναμειγνύουμε με τη σόδα και το αλάτι.











Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο αλεύρι και με τις παλάμες μας το τρίβουμε, μέχρι σχηματιστούν ψίχουλα.











Προσθέτουμε τμηματικά το χλιαρό νερό, ζυμώνουμε για να πετύχουμε μία μαλακή ζύμη.











Απλώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας μέσα σε λαδωμένο ταψί, όπως και την κλασική λαγάνα, και την τρυπάμε με ένα πιρούνι.


Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160⁰ C στον αέρα, μέχρι να ροδίσει!



Καλή επιτυχία και καλή Σαρακοστή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου