Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Τσιγαριστά Άγρια Χόρτα με Φασόλια Μαυρομάτικα - Wild Greens with Black Eyed Beans


Ένα πολύ νόστιμο και αρωματικό, παραδοσιακό πιάτο της Μεσσηνίας και  περιοχών της Ηλείας με συνδυασμό μαυρομάτικων φασολιών και αρωματικών άγριων χόρτων. Το πιάτο αυτό είναι νοστιμότατο και διατροφικά πλήρες.  
Προτείνω να το δοκιμάσετε τώρα που εμφανίστηκαν οι καυκαλίδες και τα μυρώνια στις αγορές, οι “μυρωδιές” όπως τα λένε στην Ηλεία! Θα δώσουν άρωμα και νοστιμιά στο πιάτο!

Προσοχή όμως κατά το μαγείρευμα! Τα τσιγαριστά χόρτα δεν μαγειρεύονται μέσα σε πολλά υγρά αλλά χρειάζονται ελάχιστα, γι’ αυτό και η ποσότητά τους πρέπει να ελέγχεται συνεχώς.
Επομένως μας θέλουν κοντά τους!






Τα Υλικά
(Για 4 μερίδες)

300γραμ. μαυρομάτικα φασόλια
150 ml ελαιόλαδο και λίγο επί πλέον
1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι, χονδροκομμένο
2 ματσάκια καυκαλίδες
1 ματσάκι μυρώνια
1 ματσάκι λάπατα
½ κιλό σπανάκι
½ ματσάκι άνηθος
2 μικρά πράσα, κομμένα ροδέλες (το λευκό μέρος μόνο)
2 ώριμες τομάτες, τριμμένες με τον τρίφτη του κρεμμυδιού
200ml ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός τομάτας
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Οδηγίες




Βάζουμε τα φασόλια σ΄ένα βαθύ μπολ και τα καλύπτουμε με κρύο νερό. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν όλο το βράδυ.









Την άλλη ημέρα τα βράζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά μέσα σε αρκετό νερό με ελάχιστο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά αλλά να μην παραβράσουν.
Τα σουρώνουμε και κρατάμε ένα φλιτζάνι νερό, μέσα στο οποίο έβρασαν.




 


Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα. Τα στραγγίζουμε, τα χονδροκόβουμε και τ΄αφήνουμε λίγο να περιμένουν.








Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε, μέχρι να αρχίσει να μοσχομυρίζει.
Τότε προσθέτουμε τα χόρτα και τα ανακατεύουμε, μέχρι να μαραθούν.











Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις τριμμένες τομάτες και το χυμό και περιμένουμε να πάρουν βράση τα υλικά.








Σιγοβράζουμε τα χόρτα, προσθέτοντας λίγο-λίγο από το ζωμό των φασολιών, προσέχοντας να υπάρχει μία ποσότητα υγρού μέσα στην κατσαρόλα, ώστε τα χόρτα να μαλακώσουν, χωρίς να καούν.









Όταν τα χόρτα βράσουν και η σάλτσα πήξει, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα βρασμένα φασόλια. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για ένα λεπτό.






Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και το σερβίρουμε χλιαρό, ραντισμένο με λίγο ωμό ελαιόλαδο. Εάν μας αρέσει, προσθέτουμε και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.



Καλή όρεξη!

2 σχόλια:

  1. Υπέροχο μεσογειακό φαγητό. Τα χόρτα τσιγαριστά αν είναι αρωματικά και φρέσκα είναι υπέροχα και από μόνα τους. Στην Κέρκυρα υπάρχει το τσιγαρέλι, φτιάχνεται με κόκκινο πιπέρι και φρέσκα κρεμμυδάκια, χωρίς ντομάτα και πολλές φορές προστίθεται και μπακαλιάρος παστός. Κάθε μέρος έχει τη δική της εκδοχή τελικά! Από τη φωτογραφία και μόνο, το συγκεκριμένο μου φαίνεται σίγουρα πολύ νόστιμο πάντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα! Σ' ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που εμπλουτίζουν τη συνταγή. Και στη Λοκρίδα μαγειρεύουμε τα τσιγαριστά χόρτα με παστό βακαλάο αλλά προσθέτουμε και τομάτα. Το αποτέλεσμα είναι νοστιμότατο και το πιάτο ένα από τα αγαπημένα μου!

      Διαγραφή