Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Κεφτεδάκια Φάβας

Ένα υπέροχο, χορτοφαγικό μεζεδάκι, πολύ νόστιμο και χορταστικό.
Ετοιμάζεται πανεύκολα και πολύ γρήγορα. Ιδανικό πιάτο για περιόδους νηστείας αλλά και ένα λαχταριστό μεζεδάκι για μια οικογενειακή ή φιλική συγκέντρωση! Δοκιμάστε τα!



 Τα Υλικά

1 φλιτζάνι φάβα, αποξηραμένη
2 κουταλιές ταχίνι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Ο χυμός από ½ ζουμερό λεμόνι

1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
4 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη στην πρέσα (προαιρετικά)
1 κουταλάκι τριμμένοι σπόροι κύμινου
½ φλιτζάνι σουσάμι
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το πανάρισμα

Για το σερβίρισμα
Ελιές και λεμόνια τουρσί
Μερικά κλωναράκια φρέσκου κόλιανδρου 

Οδηγίες



Βάζουμε τη φάβα μέσα σ’ ένα μπολ, την υπερκαλύπτουμε με κρύο νερό και την αφήνουμε τουλάχιστον τρεις ώρες, για να μουλιάσει. Κατόπιν τη στραγγίζουμε και την ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.







Ρίχνουμε τη μουλιασμένη φάβα μέσα στο μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο(2 κουταλιές), το ταχίνι και το χυμό λεμονιού και την αλέθουμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ⅓ του φλιτζανιού νερό, λίγο-λίγο, για να τη βοηθήσουμε να αλεστεί πολύ καλά αλλά να μην γίνει χυλός, διότι θα χρειαστεί περισσότερο αλεύρι.





Βάζουμε την αλεσμένη φάβα μέσα σ΄ ένα μπολ και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, όπως απαιτεί η συνταγή. Ανακατεύουμε πολύ καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.











Ρίχνουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις σ’ ένα δίσκο και κουταλιές από το μείγμα μας. Με τα δάχτυλά μας τυλίγουμε τις κουταλιές με το αλεύρι και πλάθουμε τους κεφτέδες.





Ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο μέσα σ΄ ένα βαθύ τηγάνι και, όταν κάψει, ρίχνουμε μέσα τους κεφτέδες. Τους αφήνουμε να ροδίσουν καλά από τη μία πλευρά και τους γυρίζουμε από την άλλη.
Όταν τηγανιστούν, τους αφήνουμε να στραγγίσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί.


Τους σερβίρουμε ζεστούς και τους συνοδεύουμε με ελιές και τουρσί της αρεσκείας μας.

Καλή σας όρεξη!

18 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ελένη!!
    Τέλειοι οι φαβοκεφτέδες!!!
    Δεν έχω φτιάξει ποτέ και...έχω όλα τα υλικά!!!
    Πολύ ωραία ιδέα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Πέπη!
      Είμαι σίγουρη ότι θα τους ευχαριστηθείς!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Ελένη μου! Υπέροχα σου έγιναν και καταγράφεται η φοβερή συνταγή σου. Κεφτεδάκια φάβας δεν έχω κάνει ποτέ αλλά θα τα φτιάξω συντόμως γιατί λατρεύω τη φάβα!!!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Κική μου!
      Σ΄ευχαριστώ πολύ! Εάν τα δοκιμάσεις, θα περιμένω τις εντυπώσεις σου!
      Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Η φάβα είναι το αγαπημένο μου όσπριο και εγώ για πρώτη μου φορά ακούω για φαβοκεφτέδες!
    Η εικόνα τους, ροδοψημένοι και πολυαρωματισμένοι,τραγανοί και πεντανόστιμοι,με κάνει να σκεφτώ ότι η νηστεία είναι μάλλον μακριά για να την περιμένω...Ζήλεψα από τα κορίτσια παραπάνω!Ωραία ιδέα για το μεσημεριανό γεύμα της Παρασκευής με μπόλικη σαλάτα και τις απαραίτητες ξιδάτες ελιές!!!!Υπέροχο γεύμα!!!!!!
    Καλή σου μέρα Ελένη μου!!!!
    Φιλιά πολλά,πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Φωτεινή μου!
      Αυτά κεφτεδάκια είναι πανεύκολα και νοστιμότατα! Και με μία σαλάτα είναι ένα πλήρες γεύμα.
      Βέβαια και αρωματικά παίζουν το δικό τους ρόλο!
      Φιλιά πολλά, καλή μου φίλη!

      Διαγραφή
  4. Υπέροχοι φαίνονται. Φανταστικό μεζεδάκι για εμάς τους χορτοφάγους κι όχι μόνο! Μπορώ να τους ψήσω στο φούρνο; Τι λες΄
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα, Λένια!
      Έίναι όντως χορτοφαγξκο μεζεδάκοι. Δές και άλλα κεφτεδάκια στην ετικέτα Νηστίσιμα.
      Και σ΄εμένα αρέσουν τα κεφτεδάκια χωρίς κρέας.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Και φαβα και ταχινι, φαντστικα κεφτεδακια! Κι εγω θα τα δοκιμασω, μεχρι πριν 2 χρονια την φαβα δεν ηθελα ουτε να την δω, αλλα απο την στιγμη που αποφασισα μια φορα να φτιαξω για να δοκιμασουμε, την λατρεψαμε!
    Ευχαριστουμε για την συνταγη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Μαρίνα μου!
      Η φάβα, μέσα σ΄αυτά τα κεφτεδάκια, αλλάζει γεύση!
      Περιμένω τις εντυπώσεις σου!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  6. Τι λες τώρα??
    Φοβερό μεζεδάκι!!!! Μπράβο Ελενάκι!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Έλενά μου!
      Κερνάω ένα πιατάκι ζεστούς-ζεστούς! Κόπιασε!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Μέχρι τώρα έφτιαχνα ρεβιθοκεφτεδες, τώρα Ελένη μου με την συνταγή σου θα δοκιμάσω και με φάβα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου, δοκίμασε κι αυτούς! Είναι πιο ελαφρείς και νόστιμοι.
      Ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σου στη συνταγή μου
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα Ελενάκι μου!!!σούπερ οι φαβοκεφτέδες σου με εύκολη συνταγή με εντυπωσίασε ιδιαίτερα!!όντως εκπληκτικός μεζές!!δεν βράζουμε την φάφα καθόλου απ'ότι διάβασα οπότε είναι και γρήγορη η παρασκευή τους!ευχαριστούμε για την συνταγούλα!εξαιρετική η παρουσίαση με φανταστικές φωτογραφίες!!σου στέλνω την αγάπη μου και φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Kate!
      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, φίλη μου!
      Να είσαι καλά!
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  9. Η γεύση της φάβας μου αρέσει πολύ!
    Μου αρέσει που δεν τη μαγειρεύεις πρώτα αλλά που χρησιμοποιείται απλά μουλιασμένη!
    Τα μπιφτεκάκια θα ήταν ωραία και σαν γέμιση για μπέργκερ νομίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Ερμιόνη μου!
      Μου άρεσε πάρα πολύ η πρότασή σου για χορτοφαγικό μπέργκερ! Θα τους δοκιμάσω έτσι την επομένη φορά.
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή