Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Αταλάντη, η ιδιαίτερή μου πατρίδα

Η κωμόπολη της Αταλάντης είναι έδρα του δήμου Λοκρών. Η Αταλάντη είναι χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Ρόδα. Είναι εμπορικό, γεωργοκτηνοτροφικό και βιομηχανικό κέντρο της πρώην επαρχίας Λοκρίδας. Απέχει 78,5 χλμ από τη Λαμία και 146 χιλ από την Αθήνα.

΄Αποψη της πόλης
Αν και η ιστορία της περιοχής ξεκινά στην Αχαϊκή Εποχή υπάρχουν ενδείξεις ότι η περιοχή κατοικείται ήδη από τη Νεολιθική Εποχή. Πρωτεύουσα της Λοκρίδας ήταν η πόλη Οπούς. Κατά τον Ησίοδο και τον Πλούταρχο, η πόλη Οπούς πήρε το όνομα της από τον Οπούντα, ο οποίος ήταν γιος του Λοκρού και δισέγγονος του Δευκαλίωνα και της Πύρρας.


Οι Οπούντιοι Λοκροί συμμετείχαν στο Τρωικό Πόλεμο με 40 καράβια και τέσσερις χιλιάδες πολεμιστές. Επικεφαλής των Οπούντιων στο Τρωικό Πόλεμο ήταν ο Αίας ο Λοκρός.
Από τον Οπούντα ήταν ο καλύτερος φίλος του Αχιλλέα, ο Πάτροκλος, ο γιος του Μενοίτιου.

Διαβάστε περισσότερα για την Ιστορία και τα αξιοθέτα της πόλης πατώντας εδώ.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CE%91%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%82

Η Σκάλα Αταλάντης, το λιμάνι και τα απέναντι νησάκια

Η παραλία της



Στην πόλη λειτουργεί Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται στο παλιό Γυμνάσιο της πόλης και περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφικές έρευνες στην Λοκρίδα. Η πλειονότητα των αντικειμένων προέρχονται από την περιοχή της Αταλάντης, όπου τοποθετείται η αρχαία πόλη Οπούς.
Μην ξεχάσετε να το επισκεφθείτε. 

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου:
http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3394 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου